Dieta mamei in timpul alaptarii

0
137
Dieta mamei in timpul alaptarii

Foarte multe proaspete mamici se intreaba cum ar trebui sa fie influentat regimul lor alimentar in timpul alaptarii. Articolul de fata prezinta dieta mamei in timpul alaptarii.

In timpul sarcinii este normal ca apetitul viitoarelor mamici sa creasca, deoarece este necesar ca micutul sa se dezvolte normal. Mai mult decat atat, inca din timpul sarcinii este recomandat ca mamele sa aiba o dieta echilibrata si sa consume alimente care nu ii pot dauna in niciun fel micutului. Daca viitoarele mamici respecta anumite reguli inca din timpul sarcinii, inseamna ca dieta in timpul alaptarii va fi foarte usoara, acestea nefiind nevoite sa faca schimbari majore.

Este evident ca alimentatia mamei infleunteaza direct calitatea laptelui matern, asadar il influenteaza si pe bebelus. Iar importanta alaptarii la san este deosebita deoarece laptele contine substantele nutritive de care cel mic are nevoie in primele luni de la nastere pentru a se dezvolta, dar pe langa acestea laptele matern mai contine si anticorpii care intaresc sistemul imunitar al copilului, crescand considerabil si aportul de vitamine atat de necesar celui mic. Tot laptele matern protejeaza copilul impotriva alergiilor.

Chiar daca in timpul sarcinii corpul mamei sufera modificari considerabile si se pregateste pentru alaptare, viitoarele mamici ar trebui sa se informeze din timp referitor la ce presupune alaptarea si ar trebui sa inceapa si o dieta echilibrata.

Dieta perfecta pentru mamele care alapteaza

Chiar daca si in timpul sarcinii dieta are un rol important, dupa nastere este obligatorie o dieta corecta si echilibrata. Este de la sine inteles ca unele alimente sau bauturi sunt total interzise pe tot parcursul alaptarii la san, deoarece acestea il vor influenta direct pe copil.

In primul rand, dieta pe care o adoptati in timpul alaptarii la san trebuie sa contina foarte mult calciu si multe vitamine. Pentru a avea o cantitate suficienta de lapte, dar in acelasi timp si consistent, numarul zilnic de calorii de care organismul are nevoie in timpul alaptarii depaseste 500. Pentru ca laptele matern sa corespunda cerintelor nutritive ale copilului nou nascut este necesara o alimentatie bogata in proteine si carbohidrati.

Este posibil ca si in timpul alaptarii apetitul mamei sa creasca, iar tendinta de a manca mai mult nu poate fi evitata. Foarte multi medici de specialitate sfatuiesc proaspetele mamici sa nu tina cont deloc de numarul de calorii ci sa isi urmeze pofta de mancare. Mai mult decat atat, nu sunt indicate nici curele de slabire in timpul alaptarii.

dieta mamei

Exista o serie de alimente pe care proaspetele mamici le pot consuma in timpul alaptarii. Este de preferat ca acestea sa consume foarte mult peste, de preferat gatit la cuptor sau fript. In general, este bine sa se renunte la orice fel de aliment prajit sau la produse de tip fast-food si sa se opteze pentru un mod mult mai sanatos, cum ar fi gatitul la aburi. Pe langa carnea de peste care este foarte buna, mai ales pentru ca este foarte bogata in vitamina D, mamica mai poate consuma carne de pui, carne de vita, ficat de pui, oua, in special galbenusul, cereale integrale, produse lactate si foarte multe fructe si legume crude, sau chiar sucuri naturale produse din acestea. O dieta echilibrata reprezinta o dieta variata.

Citește și:  Sucul de sfeclă roșie și morcovi cruzi, un elixir pentru sănătate

Dupa cum am spus anterior, pestele este un element important pentru dieta mamei avand in vedere ca acesta contine vitamina D. Cel mic are nevoie de vitamina D pentru ca aceasta ajuta la fixarea calciului. Asadar alimentele bogate in calciu si cele bogate in vitamina D sunt esentiale. Insa nu doar vitamina D este necesara pentru buna dezvoltare a celui mic. Consumul de legume si fructe crude mareste aportul de vitamine necesar. Vitamina C este si ea esentiala, insa uneori citricele nu sunt recomandate, asadar alte produse bogate in vitamina C sunt patrunjelul, salata si ardeiul gras.

Foarte multe mamici se intreaba daca exista alimente interzise in dieta din timpul alaptarii. Da, exista. Unele alimente pot provoca probleme celui mic. Daca mamele consuma alimente care produc gaze intestinale, precum fasole, varza sau broccoli, cel mic va avea de suferit deoarece pot aparea colicile intestinale. Mai mult decat atat, pe lista alimentelor “interzise” in timpul alaptarii se afla si citricele, ceapa, usturoiul, condimentele. Bauturile alcoolice sunt pe deplin interzise in timpul alaptarii.

Fumatul in timpul alaptarii este o adevarata problema. Mamicile care alapteaza ar trebui sa fie incurajate sa renunte la acest obicei atat de daunator pentru organismul lor, dar in special pentru sanatatea celui mic. Nicotina se transmite direct celui mic prin intermediul laptelui matern. Nici cofeina nu este indicata in timpul alaptarii; daca mama obisnuieste sa consume ciocolata, cola, ceai sau cafea in exces, copilul va deveni nelinistit, irascibil si nu va dormi.

In cazul in care doriti sa luati medicamente in timp ce alaptati, este de preferat ca acestea sa fie prescrise de medic.

Daca aceste mici reguli sunt urmate cu strictete in timp ce alaptati, aceasta perioada va fi mult mai usoara atat pentru mamici, cat si pentru cei mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.