În prezent numărul de cazuri de cancer de sân a crescut fapt pentru care depistarea acestei boli în fază incipientă este necesară pentru aplicarea unui tratament la timp. Recunoașterea unei tumori cancerigene necesită un examen de rutină și se poate face de către medic. Diagnosticul precoce este esențial în vindecare, pentru aceasta trebuie depistată natura tumorii.
Mărimea și forma sânilor variază în funcție de constituție, vârstă și alți factori ce țin de fiecare femeie în parte. Consistența lor este și ea diferită și trebuie luată în calcul. Contează și starea de lactație și alte cauze sau anomalii particulare. În ceea ce privește anomaliile congenitale, care sunt mai rare, se poate vorbi despre absența unei glande mamare sau a unui mamelon, ori din contră de prezența mai multor mameloane.
Alte malformații sunt lipsa unui mușchi, a unei coaste, etc. Femeile pot suferi anumite anomalii în timp și dintre acestea fac parte: fisuri mamelonare, atrofia glandei mamare, aplatizarea mamelonului, eczemele la nivelul mamelonului, hipertrofia glandei mamare, îndreptarea mamelonului sau a areolei în jos, tumoarea, cancerul.
Potrivit medicilor tumorile benigne sunt mai frecvente la persoanele cu vârsta sub 30 de ani, iar cele maligne apar mai mult la persoanele care sunt la menopauză. Uneori tumorile pot să apară la debutul menopauzei sau alăptării și evoluția lor poate fi mai mult sau mai puțin rapidă.
Examenul de rutină constă în inspecția mamelei pacientei de către medic. Aceasta trebuie să fie dezbrăcată până la brâu pentru facilitarea controlului medical al sânilor. În cazul tumorii maligne, țesutul canceros poate face ca poziția mamelonului să fie în sus din cauza infiltrării pielii. Un semn tardiv al bolii este pielea cu aspectul cojii de portocală. Palparea mamelei se face mai întâi la sânul sănătos și apoi la cel bolnav.
Medicul va observa dacă apar scurgeri prin mamelon, dacă volumul acestuia este anormal, dacă suprafața sa este neregulată, ovoidă, rotundă, netedă, dură, consistentă, sau prezintă un nodul precanceros. Retracția mamelonului face ca palparea acestuia să se facă cu dificultate. La unele femei un mamelon poate fi retractat și unul normal, sau poate exista o asimetrie mamelonară (unul mai sus și unul mai jos).
Mobilitatea nodului în raport cu tegumentele indică aderarea acestuia la ele și este un semn de depistare a cancerului în fază incipientă. Sânul bolnav se palpează de jur împrejur, apoi se palpează și ganglionii din regiunea pectorală (mai ales cei mamari externi și din zona peretelui intern al axilei). Dacă ganglionii sunt duri este posibil să fie o tumoare malignă, adenopatie axilară sau mastită cronică.
Prin ridicarea fiecărui braț în parte se verifică și regiunea axilară stângă și dreaptă. Dacă pacienta este sensibilă la palpare și chiar simte un disconfort accentuat (de durere) este semn că suferă deja de mastită sau de cancer. Tumorile maligne pot fi de forma unor noduli, tumori retractile, infiltrații dure, mastite carcinomtoase, tumori masive.