Persoanele care doresc o dezvoltare a mușchilui triceps pot realiza exercițiul de extensie cu greutăți deasupra capului, din poziția în picioare. Acest exercițiu este interesant, ușor de realizat, folosit frecvent pentru încălzirea mușchilor înainte de antrenamentul cu greutăți propriu-zis. Extensiile deasupra capului sunt foarte eficiente pentru a dezvolta mușchii tricepși, pentru a-i lucra mai bine, pentru a le crește densitatea și mărimea. Cei care sunt amatori sau începători în acest sport pot folosi greutăți mai mici, iar culturiștii profesioniști pot alege greutăți mari.
Extensia cu greutăți din poziția în picioare – Mod de realizare a exercițiului
Se folosește o greutate sau o halteră cu discuri la capete, care se alege în funcție de nivelul de antrenament. Stai în picioare, cu tălpile puțin depărtate, astfel încât distanța dintre acestea să fie cam la fel ca lățimea umerilor. Genunchii trebuie să fie puțin îndoiți. Se ia haltera cu ambele mâini, se ridică deasupra capului și se duce înapoia acestuia. Haltera se ține corect, discul ei trebuie să fie sprijinit pe palme, mai exact pe policele și indexul fiecărei mâini. Este indicat să ții coatele cât mai aproape de cap și cât mai sus (nu trebuie să fie depărtate unul de celălat) și trebuie să fie orientate în sus atît cât se realizează exercițiul.
Prin acest exercițiu de extensie cu greutăți se lucrează mușchii tricepși destul de bine. Când realizezi mișcarea de coborâre a halterei înapoia capului, vei simți tensiune în tricepși, ceea ce indică faptul că lucrezi acești mușchi corect. Coborârea se face de regulă până ce greutatea ajunge spre ceafă, iar antebrațele și brațele fac un unghi de aproximativ 90 de grade. Trebuie să menții poziția coborâtă timp de o secundă, apoi vei ridica haltera realizând un arc de cerc (lucru important pentru a evita să te lovești cu greutatea la ceafă). Acest exercițiu poate fi util pentru cei care doresc o definire a mușchilor tricepți, care vor să aibă un corp atletic cu brațele armonios dezvoltate.
Prin mișcările de extensie cu greutăți se dezvoltă mușchii tricepși, se pune accentul pe definirea acestor mușchi și astfel apar mai bine conturați. Exercițiul se face cu atenție, cu mișcări lente pentru ca să se simtă tensiunea în mușchi și să nu se producă leziuni musculare, dureri sau chiar lovirea cefei (pritr-o mișcare prea brusc realizată). Exercițiul se repetă de mai multe ori pentru a obține o dezvoltare mare a tricepșilor, o construire a mărimii și densității acestor mușchi.