Fața ne poate arăta multe lucruri despre sănătatea organismului și de aceea este bine să analizăm cu atenție toate detaliile, fiecare are o explicație și poate semnala o afecțiune sau o boală care trebuie tratată la timp.
Semne la gură și pe buze:
- Inflamarea buzei inferioare indică o afecțiune care apare îndeosebi la femei, numită cheiloză actinică. Alte simptome ale acestei probleme de sănătate sunt: crustele albe și petele roșii pe buze.
- Umflarea buzelor și disconfortul la înghițire pot fi semne ale unei alergii care dacă se agravează poate cauza șoc anafilactic.
- Mâncărimile la buze apar în caz de diabet.
- Cei care fumează au buzele deshidratate, de culoare destul de închisă, iar uneori au senzația de usturime la nivelul lor din cauza fumului de țigară.
- Umflarea buzelor poate fi din cauza unei alergii sau intoxicații alimentare.
- Usturimile pe limbă și în general în cavitatea bucală dar și acumularea unei substanțe albe pe suprafața limbii indică candidoza – boală produsă și de consumul unor antibiotice.
- Usturimile și leziunile la gură pot fi cauzate de infecția cu herpes oral.
- Scleroderma este o boală care poate să apară la femei și se poate sesiza prin faptul că buzele au pielea încrețită, cu aspect ridat, cu cicatrice rigide la palpare.
- Anumite leziuni ale pielii care apar în mod repetat pe buze, dar și rănile și inflamațiile buzelor pot fi cauzate de expunerea la soare în orele când radiațiile ultraviolete sunt foarte puternice.
- Petele mici, maro și negre, de forma unor pistrui pe buze sunt macule melanocitare. Dacă apar și în cavitatea bucală pot fi produse de melanoza mucoasei bucale. Astfel de simptome trebuie luate în seamă și este bine de mers la medic deoarece uneori semnalează un început de cancer de piele.
- Dacă ai buzele de culoare violacee este posibil să ai o carență de fier în organism sau să suferi de boala Raynaud. Alte simptome care apar din cauza acestei boli sunt: picioarele devin hipersensibile la frig, se pot forma anumite ulcerații care afectează țesuturile.
- Vara trebuie folosit un balsam de buze cu factor de protecție solară deoarece în caz contrar pot apărea arsuri și alte leziuni ale pielii (unele foarte grave și care pot fi și precanceroase).
Semne la ochi și pleoape:
- Deshidratarea organismului poate duce la formarea pungilor sub ochi.
- Lipsa de somn produce cearcăne și aspectul de ochi obosiți. Cearcănele de sub ochi pot fi cauzate și de anumite afecțiuni ale pielii, care pot fi semnalate și prin simptome de usturime sau mâncărime caracteristice eczemelor.
- Hipotiroidismul este o boală frecventă la femei și poate fi depistată și prin umflarea ochilor și prezența pungilor sub ochi. Bolile glandei tiroide pot fi descoperite și prin aspectul de ochi holbați sau prin imposibilitatea de a clipi normal ochii.
- Mișcările sacadate ale ochilor fără intenție apar în caz de nistagmus.
- Petele mici cu grăsime sub ochi sunt semne ale excesului de hormoni în organism.
- Umflarea pleoapelor, senzația de uscăciune la ochi, vederea dublă sau încețoșată pot indica boala Graves.
- Mâncărimile și durerile la ochi apar în cazuri de conjunctivită.
- Hematomul sub ochi poate fi un semn al alergiilor și al congestiei vaselor de sânge produse de acestea.
- Ciroza biliară poate da simptome și la ochi: senzație de mâncărime și o tentă galbenă a pielii.
- Ectropionul, diabetul, apneea de somn și obezitatea pot face ca pleoapa să fie răsucită în afară.
- In caz de icter pielea pleoapelor poate prezenta pete galbene.
- Ochii bulbucați reprezintă un semn de glaucom, infecții, leucemie și cancer la ochi.
- Leziunile pe creier pot cauza căderea pleoapei și acest lucru este un semn de îngrijorare deci trebuie mers cât mai repede la medic.
- Mici excrecențe albe sau galbene pe albul ochilor și senzații de disconfort și iritație pot să apară din cauza radiațiilor solare sau din cauza vântului și a prafului.
- Dacă nu dormi suficient sau dacă plângi poți avea ochii umflați când te trezești din somn.
- Persoanele în vârstă pot avea pleoapele căzute, multe riduri și pielea mai subțire, lipsită de elasticitate din cauza îmbătrânirii organismului.
- Ochii devin inflamați sau injectați din cauza oboselii, a abuzului de alcool, a unei alimentații nesănătoase și a deficitului de oxigen la cornee. Ochii pot deveni injectați și dacă se stă prea mult timp la calculator, din cauza curentului (a aerului condiționat), sau a fumatului excesiv.