Floarea-soarelui este una dintre cele mai cunoscute plante din tara noastra. Este mereu prezenta pe campurile din mediul rural, dar si in gradinile oamenilor. Desi este o planta de cultura la fel ca si porumbul sau cartofii, ea este nativa din America Centrala si de Nord. Ca specie face parte din familia Asteraceae si are denumirea stiintifica de Helianthus annuus. Numele ei deriva din cuvintele grecesti Helios (care inseamna soare) si respectiv Anthos (ce se traduce prin floare).
In popor este cunoscuta cu numele de sora-soarelui, raza, rujoanca, rasarea-soarelui, soreanca. In Europa semintele de floarea-soarelui au fost aduse de catre spanioli in anul 1510 si insamantate in Gradina Botanica din Madrid. Prima descriere a plantei a fost facuta in anul 1576, numele fiind de ,,floare a soarelui”. Ca planta oleaginoasa a fost introdusa abia in sec al XIX-lea in Franta.
Floarea-soarelui face parte din categoria plantelor anuale si impresioneaza prin inflorescenta mare ce poate atinge si diametrul de 40 cm. Pentru a se dezvolta frumos necesita multa lumina, sol neutru, fertil si friabil. Trebuie cultivata la soare si la adapost de vant. Aceasta planta iubeste soarele si nu rezista la inghet. Creste inalta de pana la 3 m, are tulpina si frunzele acoperite cu perisori zbarliti.
Frunzele sunt mari, de forma ovala si au trei nervuri principale. Cresc alternativ, au un colorit verde-inchis si sunt lung petiolate. Nu au miros, iar gustul lor este amar. Florile sunt de forma unor cosulete, au petalele galbene. Perioada de inflorire este in lunile iulie-august.
In scop terapetic se utilizeaza in special florile de la plantele cultivate, respectiv semintele, mai rar frunzele si radacina. Planta este bogata in substante active, acizi organici, iar semintele au proteine complete. Efectul este curativ, florile au proprietati diuretice, astringente, antipiretice, antinevralgice.
Florile si frunzele se pun la uscat si pot fi depozitate in saci de panza timp de 2 ani. Frunzele au substante flavonoide, saponine, glicozide, caroten rasinoase, colina, acizi organici. Florile contin substante glicozide, flavone, colina, betaina, alcooli, acizi organici si altele. Semintele sunt bogate in ulei gras, glucide, proteine, substante carotenoide, taninuri, lecitina, acid citric, vitamina A si E.
Din flori proaspete de floarea-soarelui se prepara o tinctura ce ajuta in tratamentul febrei. De asemenea infuzia din flori este folosita in scop terapeutic. Ea se realizeaza din flori dar si din partile aeriene superioare ale plantei care sunt mai fragede. Infuzia este eficienta in tratamentul malariei, a bolilor pulmonare si racelii. De asemenea are proprietati febrifuge, expectorante, astringente si diuretice, ajuta la cresterea apetitului, calmeaza durerile de inima, nevralgiile si a durerile de stomac, este eficienta in cazuri de reumatism, bronsita, boli de nervi si colici gastro-intestinali.
Decoctul din florile plantei este recomandat in cazuri de icter, bronsita, colici la nivel intestinal, boli de inima, malarie, afectiuni ale tractului respirator superior.
Semintele de floarea-soarelui sunt prelucrate industrial in scopul obtinerii uleiului alimentar. In medicina populara uleiul de floarea-soarelui este apreciat pentru proprietatile sale emoliente, analgezice si laxative. Are un continut semnificativ de vitamina A si E, acizi grasi nesaturati, carotenoizi, cupru, magneziu si lecitina. Ajuta in tratamentul durerilor articulare si are efect in vindecarea ranilor proaspete si arsurilor usoare. Se foloseste sub foarma de pansamente uleioase sau unguente. Are efect de laxativ bun in cazuri de constipatie si pentru inhalatii in boli ale gatului si afectiuni ale nasului.
Magneziu si cuprul din seminte alaturi de calciu ajuta la intarirea oaselor. De asemenea magneziul este un bun calmant pentru nervi, pentru migrene, relaxeaza si indeparteaza stresul. Vitamina E este benefica pentru piele, ajuta la prevenirea procesului de imbatranire prematura al organismului, protejeaza pielea de radiatiile ultraviolete.
Infuzia din seminte de floarea-soarelui se realizeaza astfel: se pune o lingura de seminte uscate la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoara si se poate bea. Infuzia se poate indulci cu o lingurita de miere de albine, iar tratamentul este recomandat in cazuri de raceala si gripa cand temperatura corpului este ridicata si apare tuse si dureri de cap. Se recomanda o cana de 3 ori pe zi pentru scaderea febrei, calmarea durerilor si ameliorarea tusei.
Semintele de floarea-soarelui sunt folosite in gastronomie, pentru gatit. Ele reprezinta si o hrana foarte importanta pentru pasari dar si pentru animale. Semintele proaspete sunt un bun remediu contra alergiei, urticariei. Doar un pumn de seminte de floarea-soarelui pe zi este bun pentru inima. Astfel poti evita atacul de cord si alte boli de inima, previi depunerea colesterolului pe artere.
Radacina de floarea-soarelui este folosita la obtinerea unor preparate importante in medicina populara. Acestea sunt utile in tratamentul artritei, gutei, osteocondrozei, pentru eliminarea pietrelor la rinichi si a calculilor biliari. Radacina se recolteaza toamna, se curata, se spala la jet de apa, se taie in bucatele mici si se usuca. Produsul uscat se marunteste cat mai bine, astfel incat sa se obtina mici bobite de radacina.
Cel mai folosit preparat este decoctul din radacina de floarea-soarelui. Acesta se prepara astfel: se pune o canita mica de radacina maruntita la trei litri de apa, se fierbe timp de 3 minute, apoi se lasa la infuzat timp de jumatate de ora. Se strecoara si se bea cu inghitituri mici pe parcusrsul a trei zile. Compozitia densa ramasa dupa strecurat se pune iar la fiert in 3 litri de apa si se obtine iar un decoct care se bea timp de trei zile. Tratamentul se face timp de doua sau trei luni si este eficient in tratamentul bolilor de care am amintit mai sus.
Din tulpinile de floarea-soarelui se extrag fibre ce sunt folosite la fabricarea hartiei.
Floarea-soarelui este apreciata si ca planta ornamentala, diferite soiuri deoasebit de frumoase sunt cultivate in gradini si folosite la obtinerea unor buchete decorative.
In popor floarea-soarelui este considerata o planta magica, se spune ca ar avea un puternic rol de protectie, de aceea oamenii o cultiva in gradini, langa casa. De asemenea se crede ca planta poarta noroc, aduce fericire, sanatate si spor in casa. Planta simbolizeaza fertilitatea, de aceea femeile obisnuiesc sa manance seminte de floarea-soarelui in perioada cat sunt insarcinate.
Chinezii considera floarea-soarelui ca fiind magica, ca ar putea indeparta raul, obsesiile demonice, ar ajuta in clarviziune, daca se pune sub perna este posibil de a visa fapte care s-au petrecut asupra ta, despre care nu stiai. In vremuri de demult exista credinta ca este bine sa faci baie in apa cu petale de floarea-soarelui pentru a ajunge bogat, pentru a atrage averea. De asemenea floarea simbolizeaza longevitatea.
Cu ce chimikate se stropeste in potriva buruianului