Germenii de ridiche sunt foarte sanatosi pentru organism si au devenit un produs foarte popular in ultimii ani. Dupa cum se stie ridichea este o planta utila pentru organism, contine multe elemente nutritive. Cei care nu cunosc ingredientele din ridiche trebuie sa stie ca acestea sunt un amestec semnificativ de vitamine (A, B1, B2, C, K, niacina) si minerale (potasiu, fier, sodiu, fosfor, magneziu, zinc si calciu), toate foarte importante pentru sanatatea organismului.
Germenii de ridiche se obtin din seminte de ridiche, prin umezirea si incoltirea acestora.
Se pot folosi seminte de ridiche alba, ridiche neagra sau ridiche rosie. Foarte important este ca inainte de a pune semintele la incoltit sa fie bine spalate cu apa rece. Ele trebuie puse intr-un vas cu apa la temperatura camerei timp de 8 ore, apoi se scot intr-o sita, se spala, se pun la incoltit intr-un borcan de sticla intr-un loc luminos, dar nu in fereastra pentru ca trebuie ferite de razele puternice ale soarelui.
In fiecare zi, de 2-3 ori semintele se uda cu apa si astfel in 5-6 zile vor incolti, vor creste considerabil, aproximativ 4 cm. Temperatura trebuie sa fie de aproximativ 18-22 grade Celsius pentru ca rasadurile sa se dezvolte rapid. Gustul lor este usor picant.
Germenii de ridiche au mai multe vitamine decat semintele datorita procesului de germinare. Astfel ei ajung sa aiba de 4 ori mai multa vitamina A comparativ cu laptele, de 10 ori mai mult calciu fata de cartofi, de 29 de ori mai multa vitamina C decat laptele. Foarte importat este sa fie tinuti la frigider deoarece se ofilesc foarte repede, se degradeaza si devin lipiciosi.
Avantajul germenilor de ridiche este ca pot fi consumati in cantitate moderata si de persoanele care au o sensibilitate la stomac si care nu pot manca ridichea ca atare (poate fi destul de iute) pentru ca le produce o stare de disconfort. Din acest punct de vedere, germenii de ridiche au un efect mai bland asupra stomacului, insa nu trebuie niciodata exagerat in ceea ce priveste cantitatea zilnica ingerata.
Proprietatile germenilor de ridiche
In primul rand se remarca prin efectul antiseptic si antibiotic. Astfel se pot folosi in tratamentul unor afectiuni respiratorii cum sunt sinuzita, astmul, raceala, tusea si alte tipuri de infectii de la nivelul cailor respiratorii.
La nivelul stomacului germenii de ridiche au efect de stopare a procesului de putrefactie a alimentelor care nu au fost digerate complet. De asemenea elimina viermii intestinali si toxinele din intestine.
Cei care au probleme cu circulatia sangelui pot face o cura cu germeni de ridiche deoarece acestia ajuta la normalizarea acesteia, curata sangele si previne bolile articulare.
Efectul de detoxifiere al germenilor de ridiche se manifesta si asupra ficatului, rinichilor si vezicii urinare. Mai mult decat atat, germenii de ridiche elimina nisipul si pietrele de la rinichi si fiere, efectul lor este extraordinar asupra acestor organe si de asemenea si procesul de vindecare este accentuat.
Germenii de ridiche sunt disponibili si in supermarket.