Hallux-valgus (monturile)

0
560
Hallux-valgus (monturile)

Hallux-valgus este denumirea stiintifica pentru anumite deformari si umfaturi care apar la picioarele femeilor si barbatilor, asa numitele monturi. Acestea nu reprezinta oase hipertrofiate sau crescute ci doar o proeminenta a unui os din spatele degetului adica a primului metatarsian si care, in timp, datorita unor cauze s-a deplasat in mod progresiv. Degetul mare impinge spre celelalte degete, le deformeaza treptat insa acesta este doar unul din motivele aparitiei monturilor.

Piciorul este alcatuit din tendoane, ligamente si oase metatarsiene – toate se afla intr-o stransa legatura. Daca piciorul este complet sanatos oasele metatarsiene sunt pozitionate paralel unele fata de altele. In momentul in care apare Hallux-valgus unul sau mai multe oase metatarsiene sunt deviate intr-o parte. Drept urmare piciorul apare deformat si inestetic, persoana nu mai poate purta aceeasi incaltaminte, este afectata din punct de vedere psihologic de aceasta afectiune, dar si prin simptomele pe care le manifesta: durere sau mers dificil.

La inceputul afectiunii este afectata doar functia tendoanelor, muschilor si ligamentelor, apoi apar modificari la nivelul articulatiilor si oaselor. Deformatiile la picior apar in mod progresiv, osul metatarsian se deplaseaza spre interiorul piciorului si astfel apare montul. Degetele laterale in general prezinta deformatii in forma de ,,ciocan”, de asemenea apar dureri in zona respectiva, bataturi, in cele din urma piciorul are o forma triunghiulara si creste riscul de aparitie al complicatiilor – plagi plantare sau rani intre degete, unghii incarnate, ulceratii, sau chiar luxatii ale degetelor.

Cu cat persoana solicita mai mult piciorul si mai ales daca este supraponderala are loc o evolutie a deformatiei mai accentuata. In timp durerile devin tot mai mari, inflamatiile sunt prezente, pot fi si infectii la articulatii destul de grave, folosirea incaltamintei este dificila, mersul este modificat datorita deformatiei, iar in unele cazuri sunt afectate si alte parti ale corpului: genunchii, glezna, coloana vertebrala, soldul.

Desi la prima vedere fiecare ar fi tentat sa creada ca incaltamintea neadecvata este cea care determina aparitia monturilor, totusi exista alte cauze mult mai importante. Medicii explica foarte clar ca problema este de ordin particular depinde de modul cum fiecare persoana are laxitatea ligamentelor.

Hallux-valgus

In concluzie ligamentele de la picioare prin destindere pot ceda si astfel sa permita deplasarea osului, care treptat duce la aparitia deformatiei. Incaltamintea stramta, tocurile inalte sau tocurile prea joase pot contribui la agravarea dezvoltarii monturilor. Mai frecvent statul in picioare, anumite sporturi care solicita piciorul in mod exagerat, sau mersul pe jos timp indelungat pot contribui la aparitia acestor deformari inestetice si dureroase.

Citește și:  Tratamente naturiste eficiente pentru tratarea amigdalitei la adulți

Exista si o serie de cauze care tin de conformatia piciorului fiecarei persoane in parte, de anumite particularitati sau anomalii ale oaselor, de lungimea tendoanelor, etc – dar si unele probleme de sanatate ca de exemplu bolile de natura inflamatorie (ex. poliartrita reumatoida) sau cresterea exagerata in greutate.

Specialistii spun ca exista si o predispozitie in familie unde mai multe persoana au dezvoltat astfel de Hallux-valgus. Alti factori importanti care duc la aparitia monturilor sunt operatiile chirurgicale realizate neadecvat prin care s-au amputat capetele unor oase de la picioare, dar si traumele suferite de persoana in cauza la gamba sau ante-picior – degeraturi, efort exagerat, arsuri, lovituri si altele.

In cazuri de Hallux-valgus pacientul evita sa mearga la medic pana in momentul in care deformatia devine din ce in ce mai mare si inestetica si ii ingreuneaza mersul, devine ingrijorat ca ar putea aparea complicatii foarte mari ce i-ar crea dureri sau daca are deja bataturi, deformatii exagerate ale degetelor, plagi intre degete, unele chiar cu scurgeri de lichid, inflamatii sau alte simptome care ii produc suferinta.

Metode de tratament pentru Hallus-valgus sau monturi

Cel mai frecvent persoana in cauza recurge singura la anumite tratamente naturiste incercand sa reduca inflamatia, deformatia si alte simptome datorate acesteia. In scurt timp insa ajunge la concluzia ca singurul tratament care ajuta in cazul monturilor este cel realizat de medicul specialist, prin interventia chirurgicala. Prin aceasta se elimina durerea, se corecteaza deformatia si se imbunatateste mersul.

Procedura nu este dureroasa, se face cu anestezie locala, nu are efecte secundare si inestetice. In prealabil medicul face o examinare a piciorului si a intregului aparat locomotor spre a depista eventual si alte probleme ce au cauzat aparitia monturilor, recurge si la radiografii pentru a vizualiza deformatia, la examen podoscopic pentru a observa punctele plantare sau la amprenta plantara computerizata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.