Hidrokinetoterapia sau gimnastica acvatica

0
707

Hidrokinetoterapia este un tip de gimnastica acvatica ce presupune realizarea exercitiilor atat in apa normala, in cea de mare sau in cea termala. In plus, exista doua feluri de hidrokinetoterapie: cea partiala, benefica pentru o singura parte a corpului si cea generala, aplicabila la tot corpul.

Primul tip de hidrokinetoterapie este foarte indicata pentru o mobilitate articulara mai mare. Exercitiile tip pentru ea permit o relaxare si o scadere a durerilor muschilor. Cel mai bine este sa se utilizeze bazinele individuale, in special pentru refacerea membrelor superioare. Alternativ se pot folosi si baile calde sau cele alternate (in apa rece, de maxim 17 grade si in apa foarte calda, de pana la 36 de grade).

Hidrokinetoterapia generala se face prin introducerea intregului corp in apa, fie ca vorbim despre bazinele individuale sau de cele colective. In acest caz, nu este nevoie sa folositi o forta musculara prea mare. Cea mai buna temperatura necesara pentru acest tip de gimnastica acvatica este de 36 de grade. Astfel, tonusul muscular, la fel ca si tensiunea, vor fi mai reduse. Din contra, daca se foloseste o apa mai rece de 25 de grade, aceasta are efecte de tonic pentru organism.

Cel mai frecvent, o sesiune de hidrokinetoterapie nu trebuie sa dureze mai mult de zece minute la fiecare ora. In mod normal, aveti nevoie de aproximativ 25 de minute pe sedinta. acest lucru traducandu-se printr-o sedere putin mai lunga de doua ore in apa. In ceea ce priveste felul si modalitatea in care pacientii stau in timpul efectuarii exercitiilor, cel mai bine este sa se apeleze la bare de sustinere, desi sunt uzitate si diverse mese, scaune speciale sau mansete.

Printre indicatiile inceperii unui tratament de hidrokinetoterapie se numara incercarea de recuperare de pe urma diverselor boli nervoase, a reumatismelor, a afectiunilor respiratorii si de pe urma traumatismelor celebrale. In niciun caz nu trebuie sa faceti aceste exercitii daca aveti stari febrile sau sunteti susceptibili la probleme grave de respiratie, nici daca sunteti in varsta sau suferiti de crize comitiale.

Cele mai dese apelari la hidrokinetoterapie au fost rezultatul dorintei pacientilor de a-si rezolva problemele reumatice si cele legate de coloana. In orice caz, aveti nevoie de acceptul medicului inainte de a incepe orice sedinta de gimnastica acvatica.

Nu in putine cazuri, doctorii au opinat ca hidrokinetoterapia este mai eficienta decat kinetoterapia, in special daca bolnavii nu au suficienta forta in muschi. In acest caz, practicarea gimnasticii in apa nu implica acelasi nivel de efort si poate fi cu mult mai placut decat efortul depus in sala. De asemenea, oamenii cu probleme de greutate si cei care au probleme de circulatie, la fel ca cei care au nevoie de recuperare dupa operatii, pot incepe sesiuni de hidrokinetoterapie.

Citește și:  Slabesti usor fara sa te infometezi cu Dieta Olandeza, recomandata tot mai mult de specialisti pentru scaderea in greutate

Printre marile avantaje ale practicarii acestei gimnastici este acela ca, practic, riscul sa suferiti vreo accidentare este foarte mic. In plus, apa are un rol extrem de important prin faptul ca permite eliminarea unei substante cunoscute sub numele de acid lactic, care cauzeaza febra dupa efort.

Pretul unei sesiuni de hidrokinetoterapie se ridica undeva in jurul valorii de 70-75 de lei. Cei care pot plati mai putin sunt doar pensionarii sau cei din diverse sindicate. Un lucru interesant este ca femeile insarcinate pot opta pentru o nastere in apa, insa vor trebui sa scoata din buzunare pana la 2000 de euro daca doresc acest lucru.

Stiinta si tehnica necesare hidrokinetoterapiei s-au dezvoltat mai mult in ultimele decenii. Complexitatea ei este cu atat mai mare incat si-a sustras diverse elemente din alte domenii, precum medicina, sociologie si chiar din psihologie. Ea are o utilitate foarte mare intrucat se pot trata multe tipuri de probleme, precum cele respiratorii, vasculare sau chiar cele ale aparatului locomotor. In cele mai multe cazuri, energia mecanica este cea mai frecvent utilizata. Celelalte actiuni implica gravitatia, forta apei si celelalte forte aferente.

Cu toate ca efectele acestei gimnastici acvatice sunt foarte bune, in unele situatii pacientii trebuie sa continue, la scurt timp dupa incheierea tratamentului, sa faca alte tipuri de exercitii, pentru a preveni recidiva afectiunilor. In mod normal, un tratament complet de hidrokinetoterapie nu dureaza mai mult de 10 sedinte, a cate doua ore fiecare.

Inainte de fiecare sedinta, nu trebuie sa omiteti incalzirea corpului inainte de a intra in apa. Uneori, daca simtiti ca mai este nevoie, puteti continua incalzirea si odata ce va aflati in apa, insa nu exagerati. Printre tipurile de exercitii cele mai folosite in gimnastica acvatica sunt abdomenele, diverse miscari rapide ale gambelor sau mersul pe o bicicleta special conceputa pentru a functiona in apa. Nu uitati ca o singura ora de inot va permite sa pierdeti cateva sute de calorii. In plus, veti avea muschii mai puternici, iar conditia dumneavoastra fizica va fi de invidiat. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa acordati o sansa acestei solutii si nu veti regreta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.