
Hidroterapia este o metodă folosită în medicina alopată în scop terapeutic, pentru refacerea organismului. Are la bază principiul modificarii temperaturii corpului în scopul intensificării metabolismului celular, a circulației sangvine la nivelul pielii, a stimulării procesului de detoxifiere a organismului, a relaxării psihice, fizice, musculare, a promovării vasodilatației, a îmbunătățirii funcției sistemului nervos central. În cadrul hidroterapiei se pot face băi reci, calde, cu plante, stropiri, aplicații cu aburi, cu apă, cu gheață, mersul pe zăpadă, prin rouă, prin apă.
Apa are efect benefic asupra corpului, crește vitalitatea acestuia, ajută la scăderea în greutate, la tonifierea pielii, calmează stările de nervi, combate stresul, oferă o stare de bună dispoziție.
Apa are și un efect mecanic asupra corpului, jetul de apă poate realiza un masaj pielii, iar prin apa caldă și apa rece se pot stimula receptorii neurocirculatori de la nivelul pielii și înviora corpul. Prin hidroterapie se reglează activitatea sistemului imunitar al organismului, se detoxifică corpul, se tonifică pielea, musculatura, se îmbunătățește circulația sângelui, se stimulează metabolismul și procesele de absorbție a substanțelor nutritive din alimentație.
Băile ajută la ameliorarea durerilor reumatice, de picioare, de spate, a simptomelor răcelii și a senzației de frig. Dușul rapid te înviorează, te stimulează să ai mai multă energie, să scapi de senzația de moleșeală, de greutate în picioare, de depresie, astenie, somnolență.
Băile calde se fac timp de 20 de minute sau ce mult jumătate de oră, iar temperatura apei trebuie să fie de 35-39 grade Celsius. Se pot folosi și plante medicinale pentru un efect terapeutic și mai bun. Efectele benefice ale tratamentului sunt de relaxare a musculaturii corpului, de eliminare a tensiunilor din tot corpul, de obținere a unei stări interioare bune, de confort psihic, de eliminare a stresului, stărilor de nervi, a temerilor, depresiei și inhibițiilor. Astfel de băi calde se fac în cazuri de depresie, nervozitate, frigiditate, anxietate, insomnie, neliniște, stres accentuat, incordare musculară, dureri de spate, inhibiții, tensiune fizică și psihică.
Băile reci se fac o perioadă scurtă de timp, de cal mult 2 minute. Temperatura apei poate fi de 17-22 grade Celsius, nu mai scăzută de această valoare. La început băile trebuie să dureze 10 secunde, apoi se crește treptat timpul până la 1-2 minute. Acest procedeu este indicat celor care suferă de somnolență, obezitate, celulită, astenie, apetit sexual crescut, circulație rea în extremități, sâni lipsiți de fermitate, melancolie, temeri, depresie, dependență de cafea, de tutun și alcool. Astfel de băi se fac la recomandarea unui medic deoarece sunt contraindicate în anumite suferințe ca de exemplu: epilepsie, boli de inimă, boli reumatice, hipertensiune arterială și altele.
Dacă apa are temperatura de 22-34 grade Celsius se poate vorbi de băi răcoroase care se fac timp de 1 minut la început, apoi timpul se crește până la cel mult 4-5 minute. Astfel de băi ajută la persoanele care suferă de flebită, sâni lăsați, îmbătrânire prematură a corpului, hipertensiune, oboseală, slăbiciune fizică, alcoolism, circulație rea în extremități.
Care este efectul băilor fierbinți? Acestea se fac la temperatura de 39-42 grade Celsius timp de 5-10 minute. Băile fierbinți sunt indicate persoanelor care au stări anxioase, frisoane, sunt sensibile la boli infecțioase, care au probleme cu contracțiile musculare și cu sistemul imunitar deficitar. Nu sunt recomandate celor care suferă de hipertensiune arterială, de stări febrile, de aritmie cardiacă, de ischemie cardiacă, tromboflebită, accident vascular, erupții la nivelul pielii, epuizare, inflamații și care au consumat alcool.
Sauna este un procedeu prin care poți scăpa de obezitate, de celulită, de bolile metabolice, de acnee, depunerile de grăsime din jurul taliei. Sauna ajută la detoxifierea organismului, în tratamentul artrozei, circulației rele în extremități, alergiei la praf, rinitei, alergiei, afecțiunilor respiratorii.
Băile de plante sunt eficiente pentru diferite tratamente deoarece au efecte teraputice complexe. Acestea sunt de mai multe tipuri, în funcție de plantele medicinale utilizate.
Unele persoane preferă băile reci în râurile de munte, în ape curate, în cadru natural, considerând că sunt foarte eficiente pentru sănătate. Astfel de băi se fac în râuri de munte, la temperatura apei în jur de 20 grade Celsius. După baie corpul trebuie șters cu un prosop și apoi încălzit prin exerciții dinamice simple, efectuate în aer liber, la soare. Astfel de băi sunt contraindicate persoanelor bolnave de epilepsie, de ischemie cardiacă, de boli reumatice, de hipertensiune arterială, de afecțiuni psihice și care sunt predispuse la accident vascular cerebral.
Călcatul prin iarba udă în cadru natural ajută în cazuri de oboseală, sensibilitate la frig, somnolență, sedentarism, obezitate, arterită, apetit crescut, îmbătrânire prematură a organismului.
Călcatul pe zăpadă timp de 2-5 minute ajută în cazuri de insomnie, la normalizarea somnului, la eliminarea sensibilității la durere, la evitarea degerăturilor, la călirea organismului, întărirea încrederii în sine, a voinței, la stimularea proceselor metabolice, la diminuarea sensibilității la frig și bolilor din anotimpul de iarnă.
Spălăturile cu apă și săpun în cadă, la temperatura de 22-34 grade Celsius, ajută în cazuri de sedentarism, obezitate, depuneri de țesut adipos în jurul taliei, circulație slabă în extremități, somnolență și picioare îngroșate.
Dușul rece la temperatura apei de 17-22 grade Celsius este indicat în cazuri de sâni lăsați, ipohondrie, obezitate, digestie lentă, somnolență, depresie, lipsă de voință, sendentarism, tendință de îngrășare, melancolie, confuzie mentală, plictiseală, oboseală a corpului.
Dușul cald se face la tempartura apei de 34-39 grade Celsius. Acesta este recomandat persoanelor care doresc să-și îmbunătățescă tonusul fizic și psihic, și să facă un masaj pe piele cu ajutorul stropilor de apă. Acesta este folosit de oameni mai ales pentru menținerea igienei.
Dacă apare are temperatura de 22-34 grade Celsius se poate vorbi despre un duș răcoros. Acesta este benefic pentru cei care suferă de lene, depresie, obezitate, sedentarism, flacitate corporală, confuzie mentală, ipohondrie, tendința de a acumula kg în plus.
Pentru tratamentul celulitei, obezității, alergiilor, apetitului exagerat, indiferenței, somnolenței, timidității, lipsei de interes pentru amor, a sensibilității la boli respiratorii, îngroșării picioarelor, taliei, fobiilor, se recomandă dușul alternativ. Se face duș cald (la 34-39 grade Celsius) și duș rece (la 22-17 grade Celsius). Temepratura apei se scade de la 39 grade Celsius până la 17 grade Celsius, apoi se crește iar de la limita inferioară spre cea superioară.