Hiperprolactinemia sau creșterea de prolactină în sînge este o afecțiune ce trebuie diagnosticată la timp și tratată pentru eliminarea simptomelor pe care le produce. Dacă acest hormon – prolactină – crește constant în plasma sangvină duce la hiperprolactinemie. Disfuncția poate să apară și la femei și la bărbați, mai ales la cei care au vârsta cuprinsă între 25-40 de ani.
La bărbați prolactina are un nivel crescut în timpul actului sexual, facilitează motilitatea spermatozoizilor, induce sentimentul de relaxare și satisfacție după actul sexual. La femei prolactina ajută la secreția de progesteron, la maturarea foliculului, la menținerea compoziției și a volumului lichidului amniotic în timpul sarcinii, la ameliorarea sensibilității ovariene și promovarea secreției de androgeni de către glandele suprarenale.
Indiferent că este noapte sau zi, secreția de prolactină va crește în timpul somnului. De asemenea secreția de acest hormon crește și prin stimularea mamelonului în timpul actului sexual.
Potrivit cercetătorilor în domeniul medical, factorii care contribuie la secreția de prolactină sunt: activitatea fizică, stresul, sarcina, alăptarea, actul sexual, somnul, medicamentele antidepresive și neuroleptice, estrogenii, serotonina, opioidele și alte substanțe biologic active. Sunt și factori patologici ce duc la creșterea nivelului de prolactină în sânge și anume: leziunile la piept, tumorile hipofizare, hipotiroidismul, sindromul ovarului polichistic, ciroza la ficat, insuficiența renală cronică.
Hiperprolactinemia este un factor de risc al apariției osteoporozei la femei și bărbați. La femei, hiperprolactinemia provoacă infertilitate, tulburări sexuale și menstruale, creșterea glandelor mamare și chiar dezvoltarea chisturilor și a tumorilor la sâni. La bărbați hiperprolactinemia este o cauză a infertilității și disfuncției erectile, a tulburărilor de vedere și durerilor de cap, a dezvoltării țesutului mamar (ginecomastie).
Hiperprolactinemia trebuie tratată pentru combaterea unor simptome create, ca de exemplu: reducerea libidoului, amenoreea, creșterea greutății corporale, infertilitatea, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, osteoporoza. Prin tratament se reduc simptomele caracteristice acestei afecțiuni, se restabilește ciclul menstrual, se previne osteoporoza și alte boli, se normalizează libidoul și fertilitatea.
Tratamentul constă în administrarea unor medicamente ce reduc nivelul de prolactină din sânge. În caz de tumoră hipofizară (care face ca secreția de prolactină să crească) se pot administra medicamente pentru reducerea tumorii și a secreției de hormoni, sau chiar intervenția chirurgicală și radioterapia (acestea două pot afecta secreția altor hormoni hipofizari și pot contribui la distrugerea glandei hipofize).