Histeroscopia este o procedură ginecologică ce poate fi efectuată în scop diagnostic sau terapeutic. Cu ajutorul acestei metode putem vizualiza cavitatea uterina, cât și canalul cervical. Când se efectuează histeroscopia și care sunt avantajele ei?
Navigare rapidă în articol:
- Histeroscopia diagnostică (HD)
- Histeroscopia intervențională (HI)
Histeroscopia diagnostică (HD)
Această o procedură minim invazivă, ce poate fi realizata cu sau fără anestezie. Instrumentul de vizualizare al cavității uterine poartă numele de histeroscop și se introduce prin vagin, de-a lungul canalului cervical până la nivelul cavității uterine. Soluția salină destinde cavitatea uterină, facilitând vizualizarea interiorului acesteia.
Avantajele oferite de histeroscopie:
- Este o metodă minim invazivă, ușor de realizat, cu recuperare rapida, ce nu necesită spitalizare îndelungată
- Oferă posibilitatea vizualizării canalului endocervical, a cavității uterine, a endometrului și ostiilor tubare
Cu ajutorul histeroscopiei putem diagnostica anumite patologii (polipi, sinechii, defecte la nivelul cicatricilor post-operatie cezariana, fibroame, septuri uterine), care ulterior pot fi corectate tot histeroscopic, metoda operatorie (intervențională) cu anestezie.
De regulă, histeroscopia diagnostică (HD) se face în următoarele cazuri:
- Infertilitate feminina
- Dereglări menstruale
- Îndepartare dispozitive intrauterine
- Dacă există suspiciuni de afecțiuni precum polipi endometriali, anomalii uterine, aderențe intrauterine, stadii incipiente de cancer endometrial.
Histeroscopia intervențională (HI)
Această procedură se realizează pentru diagnosticarea și tratamentul unor patologii uterine, cum ar fi:
- Fibroame sau noduli intracavitari
- Polipi, sinechii uterine
- Malformații congenitale, ale colului uterin și uterului.
Când se poate efectua histeroscopia?
Momentul optim pentru realizarea histeroscopiei este la câteva zile după terminarea menstruației, atunci când endometrul are grosimea cea mai mică. De obicei, riscurile histerocopiei sunt asociate cu anestezia. Complicațiile apar în mai puțin de 1% din cazuri și pot fi mici infecții, cicatrici intrauterine, sângerare.
Polipii endometriali sunt cel mai frecvent descoperiți în cazul pacientelor cu infertilitate. Aceștia sunt formațiuni tumorale, de obicei benigne, și pot varia ca dimensiuni. Importanța tratarii histeroscopice a polipilor este faptul că acesția pot impedica implantarea embrionului.
Care este cea mai folosită procedură pentru tratarea infertilității?
În cadrul consultațiilor de infertilitate, medicii pot recomanda atât inseminarea artificială, cât și fertilizarea in vitro. Aceste proceduri de reproducere umană asistată se pot efectua la Clinica de Fertilitate și Ginecologie Embryos, într-un laborator de ultimă generație, cu o echipa de medici specialiști, cu cele mai noi echipamente și cele mai avansate metode medicale.
Avantajele fertilizării in vitro comparativ cu inseminarea artificială sunt următoarele:
- Poate crește șansa unei femei de a rămâne însărcinată și este mai rapidă
- Timpul de obținere a unei sarcini este mai scurt
- Oferă și posibilitatea de a testa genetic embrionul și de a primi informații cu privire la procesul de fertilizare, dezvoltare și calitate a embrionilor.
- Este recomandată și în cazul cuplurilor în care partenera are o vârstă mai înaintată.