Ai pielea sensibilă și faci alergie la produsele cosmetice? Multe persoane sunt în această situație, mai ales femeile și refuză să renunțe la produsele de make-up și de asemenea să meargă la medic. Ajung la un dermatolog abia când situația lor se agravează din cauza intensificării simptomelor. Deja ele știu că trebuie să arunce toate cosmeticile vechi și să aleagă doar produse cosmetice speciale pentru persoanele care au pielea sensibilă.
Un lucru important care trebuie înțeles despre cosmetice este faptul că ele se degradează în timp, după ce conservanții lor iși pierd proprietățile, pot deveni un factor de risc al apariției infecțiilor. Cele mai afectate sunt persoanele cu pielea sensibilă, ele trebuie să fie foarte atente la ce produse de make-up achiziționează, acestea este necesar să fie de calitate superioară și în termenul de valabilitate.
În general nu se utilizează un produs cosmetic mai mult de 3 luni. Medicii dermatologi spun despre pacienții cu pielea sensibilă – fie bărbați sau femei – că se plâng de mâncărimi, furnicături, senzație de arsură și de constricție a tegumentului atunci când au alergii pe piele datorate produselor cosmetice.
Ei pot suferi de dermatite, acnee, psoriazis, rozacee, urticarie, etc. Pielea sensibilă este mai vulnerabilă la efectul negativ al unor cosmetice de calitate inferioară sau expirate, deoarece funcția de barieră a acesteia împotriva agenților externi este redusă.
Pentru a nu suferi de alergie, astfel de persoane trebuie să se evite folosirea unor produse cosmetice pe care nu sunt trecute ingredientele, mai ales ca acestea ar putea produce iritații și alergii. Ele pot alege produse speciale pentru pielea sensibilă: fie că este vorba despre săpun, loțiune de față, șampon, balsam de păr, cremă de protecție solară, cremă hidratantă de corp, etc.
În ceea ce privește produsele de make-up este bine să se utilizeze pulberile cosmetice și nu loțiuni sau creme, să se arunce toate cosmeticele vechi sau care sunt expirate, să se folosească un creion dermatograf sau rimel de calitate superioară, să se evite achiziționarea unor produse care au agenți chimici (cum sunt parabenii din cremele de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete), să se cumpere produse sigure, testate dermatologic, etc.
Recomandări de tratament în caz de alergie la produsele cosmetice
În caz de alergie trebuie să se arunce produsul respectiv sau în orice caz să nu mai fie folosit. Pentru spălat se utilizează un săpun special pentru pielea sensibilă și care nu crește permeabilitatea tegumentului. De asemenea, nu trebuie utilizate produse care au alcool, acid glicolic, peroxid de benzoil și alte substanțe iritante. În situația declanșării unei boli de piele – psoriazis, dermatoză sevoreică, dermatită, acnee, rozacee – trebuie mers la un medic dermatolog pentru recomandarea unui tratament cu medicamente.
Acesta va analiza și starea pacientului, va vedea dacă nu suferă de tulburări neuropsihiatrice, depresie, care pot contribui la accentuarea simptomelor unor astfel de boli. Tratamentul pentru alergiile la produsele cosmetice este specific fiecărui pacient în parte, deoarece fiecare individ are o anumită sensibilitate la substanțele alergene, o funcție de barieră a pielii și necesită anumite medicamente potrivite pielii sale.