Igiena orală – Remedii pentru sângerarea gingiilor

0
7

Igiena orală adecvată este cea mai bună modalitate de a preveni dezvoltarea bolilor dentare. Principala boală care duce la pierderea dinților la om este parodontoza. Prevalența acestei boli a ajuns la 95% în rândul populației, arată datele OMS. Factorii care duc la apariția paradontozei sunt: fumatul, igiena slabă, mușcătura incorectă, folosirea de proteze dentare și coroane dentare de calitate scăzută, bolile tractului gastrointestinal, stresul, diabetul, tulburările hormonale și predispoziția genetică.

Simptomele acestei boli sunt: sângerări ale gingiilor, respirație urât mirositoare, durere la mestecat, acumulare de tartru dur în jurul dinților, mobilitate a dinților în toate direcțiile, reacție dureroasă la stimuli termici și altele. Sângerarea gingiilor este cauzată și de prezența plăcii dentare și de inflamația gingiilor. Patologii precum gingivita și parodontoza pot cauza sângerare la gingii, astfel stratul de țesut epitelial și conjunctiv ce căptușește baza dinților este afectat.

Pentru tratamentul parodontozei, există paste de dinți naturale care pot ajuta în tratamentul sângerărilor gingivale. Acestea au ingrediente naturale și formule ce oferă mari beneficii: ajută la prevenirea cariilor, reduc inflamația gingiilor și sângerările, au efect antitartru și nu conțin fluor. Iată ce îngrediente trebuie să includă:

Argilă

Argila are proprietăți de vindecare atât extern cât și intern, ajută la curățarea organismului de otrăvuri, toxine și substanțe nocive. Argila conține siliciu și ajută la vindecarea rapidă a rănilor.

Pasta de dinți cu argilă include de obicei fie argilă albă caolină, sau argilă bentonită ca ingredient activ. Argila are în general proprietăți bune pentru dinți și gingie. Are o abraziune scăzută, un pH ridicat, ajută la neutralizarea acizilor din gură, nu afectează smalțul dentar vital.

Zeolit

Zeolitul conține potasiu, calciu, magneziu și alte minerale. Prin folosirea lui se obțin foarte multe beneficii pentru sănătate. Zeolitul are proprietăți unice, ajută la detoxifierea organismului și are capacitatea de a elimina metalele grele. De asemenea, zeolitul:

  • Ajută în combaterea agenților patogeni (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella, Staphylococcus aureus)
  • Restabilește echilibrul acido-alcalin, combate diareea, elimină toxinele din organism
  • Are acțiune antiinflamatoare, de vindecare a rănilor
  • Calmează arsurile produse de aciditatea sucului gastric
  • Îmbunătățește activitatea pancreasului, încetinește creșterea tumorilor, scade nivelul de zahăr în diabet
  • Normalizează digestia și ajută la asimilarea nutrienților
  • Restabilește structura țesutului osos în osteoporoză.
Citește și:  Cum prevenim degeraturile si hipotermia?

Zeolitul ajută în susținerea sistemului imunitar și a sănătății generale a organismului.

Propolis

Acest produs natural este utilizat în tratamentul afecțiunilor dentare. Propolisul se utilizează în forma sa naturală și ajută și în caz de parodontită. Se poate folosi de asemenea: tinctură de propolis, extract de propolis cu tinctură de sunătoare, miere cu propolis.

Oregano

Decocturile din plante medicinale, precum oregano, sunt folosite pe scară largă în scopuri preventive și terapeutice în boli și afecțiuni ale gurii. De asemenea, extractele din plante, precum este cel de mușețel, ajută în combaterea inflamațiilor, infecțiilor bacteriene, în prevenirea bolilor gingivale.

Oregano este recomandat pentru calmarea durerilor de dinți și în caz de paradontoză. Această plantă proaspătă se mestecă și ajută la fel de mult precum și decoctul din plantă. Oregano calmează sistemul nervos și are un efect excelent și în ameliorarea durerilor de dinți.

Alte extracte de plante medicinale utilizate pentru igiena gurii sunt acelea de:

  • Scorțișoară, cuișoare, lemn-dulce, roiniță, busuioc
  • Lemnul Domnului, muguri de plop negru, pelin, traista ciobanului
  • Tătăneasă, sunătoare, salvie, aloe vera, coada-șoricelului.

Dintre uleiurile naturale, cele mai utilizate în pasta de dinți naturală sunt:

  • Ulei de susan – Sesamum indicum
  • Ulei de oregano – Origanum vulgare
  • Ulei de mentă – Mentha arvensis
  • Ulei de eucalipt – Eucalyptus globulus
  • Ulei de lămâie – Citrus limon
  • Ulei de rozmarin – Rosmarinus officinalis.

De asemenea, bicarbonatul de sodiu este bun pentru dinți. Clătirea gurii cu apă și bicarbonat de sodiu este o metodă ieftină de a menține igiena orală. Bicarbonatul de sodiu este un antiseptic netoxic, încetinește apariția tartrului ce poate cauza inflamarea gingiilor. El are un efect ușor de albire, calmează durerea de dinți, dizolvă ușor placa, întărește gingiile și oferă dinților un aspect mai sănătos.

Medicii stomatologi spun că este foarte importantă clătirea gurii de câteva ori pe zi, deoarece aceasta este o metodă terapeutică în boli precum: gingivită, stomatită, durere de dinți, parodontită.

O pastă de dinți 100% naturală, care conține aceste ingrediente se poate găsi la farmacie și plafar, se numește GennaDent Parodontik.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.