În primul rând trebuie spus că intervenția chirurgicală de cataractă se face pentru restabilirea vederii și există mai multe opțiuni de tratament. Cataracta reprezintă o încețoșare a lentilei naturale a ochiului, care din cauza unor imperfecțiuni create poate afecta vederea într-o mică măsură, iar în cazuri accentuate poate duce chiar la pierderea vederii. Lentila naturală a ochilui are rolul de a forma imagini clare și precis focalizate pe retină.
La pacienții cu cataractă apar simptome de instalare gradată a tulburării lentilei ochiului și astfel se produce încețoșarea vederii. Sunt situații când apare nu doar o pierdere a strălucirii culorilor ci și o pierdere a percepției culorilor. Oamenii care au cataractă sunt îngrijorați că nu mai percep normal formele și strălucirea culorilor. De asemenea, ei se confruntă cu simptome de dureri de cap, dublarea vederii, senzație de încordare a ochilor, incapacitatea de a citi un text și altele.
Cauza principală a cataractei este degenerarea lentilei naturale a ochiului care apare din cauza înaintării în vârstă (boala apare îndeosebi la persoanele cu vârsta peste 60 de ani). Un factor de risc este și lumina puternică a soarelui ce poate afecta lentila ochiului. Anumite medicamente (cum sunt steroizii) pot duce la opacitatea lentilei și la dezvoltarea cataractei. Expunerea ochilor la temperaturi ridicate este o cauză a bolii, sudorii și topitorii au un risc crescut de a suferi de cataractă. Traumatismele și leziunile la nivelul ochilor, tumorile și anumite complicații ale intervențiilor chirurgicale la ochi sunt alte cauze ale cataractei.
În ce constă stabilirea diagnosticului și operația de cataractă?
Diagnosticul de cataractă se pune de către medicul optician la care poți fi trimis de medicul de familie în urma unui control de rutină. Medicul specialist va face o examinare a ochiului prin evaluarea vederii la citit și la distanță, cu ajutorul diagramei literelor, prin analiza istoricului medical cu privire la afecțiunile vizuale. Cataracta poate fi diagnosticată mai exact prin examinarea ochilor cu un instrument optic sau cu dispozitive optice ce se aseamănă cu un binoclu și o sursă de lumină. În ochi se administrează picături speciale ce au rolul de a dilata pupila în timp de 15 minute, pentru o bună observare a dificultăților vizuale.
În cazurile ușoare de cataractă se poate aplica un tratament cu picături și folosirea lentilelor pentru restabilirea calității vederii. În situațiile în care astfel de metode nu dau rezultate se recurge la intervenția chirurgicală. După această operație este necesară schimbarea ochelarilor de vedere.
Operația se poate aplica în orice stadiu al dezvoltării cataractei. Mulți oameni renunță la această intervenție deși le este recomandată de medic pentru că le este frică și preferă să stea așa considerând în naivitatea lor că problema se va rezolva de la sine.
Medicul chirurg va ține întotdeauna seama de starea pacientului, de afecțiunile și bolile de care suferă acesta, deoarece toate pot influența intervenția ce trebuie realizată. Se va folosi anestezia locală sau generală în funcție de situație, totul depinde de fiecare pacient în parte. Anestezia locală se face printr-o injecție în țesuturile moi din jurul ochiului, dar în prealabil se aplică câteva picături de anestezic și în ochi pentru scăderea sensibilității țesuturilor la înțepătură.
Medicul poate folosi un spray anestezic în scopul reducerii disconfortului creat de injecție. În urma aplicării anestezicului ochiul amorțește și nu se mai poate mișca, ceea ce este un avantaj pentru medic deoarece poate lucra mai ușor. Anestezia locală se poate realiza și prin intermediul unui tub special în loc de ac, ce introduce anestezicul într-o incizie realizată în țesutul conjunctiv de la globul ocular, iar în acest caz este numită sub-tenon. O altă metodă de anestezie este prin picurarea anestezicului în sacul conjunctival.
De asemenea, există și varianta de anestezie prin sedare, prin efectuarea unei injecții la braț cu efect calmant. După sedare are loc și aplicarea anesteziei locale la ochi și apoi se recurge la intervenția chirurgicală. La anumiți pacienți se folosește anestezia generală, mai ales dacă aceștia au și alte probleme de sănătate care implică o imobilitate mai îndelungată a ochiului.
Examinarea se va face nu doar asupra ochilor ci și a pleoapelor pentru prevenirea unor infecții ce pot să apară după operația de cataractă. Unii pacienți care suferă de degenerare maculară pot fi în situația ca prin această intervenție să obțină doar o îmbunătățire a vederii într-o oarecare măsură și nu o restabilire completă. În funcție de problemele ochiului care apar la fiecare pacient în parte, medicul va face tot posibilul să reducă riscurile operației și să-și stabilească avantajele din punct de vedere a sănătății, prin aplicarea acestei intervenții chirurgicale.
Prin această intervenție, medicul chirurg va înlătura cristalinul și-l va înlocui cu unul artificial. El va face o mică incizie la ochi, sub pleoapa de jos, sau spre coada ochiului, chiar la granița dintre albul ochiului și corneea transparentă. După incizie se introduce în ochi un gel transparent care prin compoziția sa poate ajuta la păstrarea formei ochiului prin susținerea lichidului din interiorul globului ocular. După scoaterea lentilei naturale a ochiului trebuie menținut perfect locul unde se va introduce noua lentilă, de tip artificial. Prin sonda cu ultrasunete medicul va face ca lentila să fie aspirată de globul ocular.
Lentilele care se folosesc în medicină sunt realizate din materiale variate, unele de calitate foarte bună, din materiale acrilice sau din liconi. Cele de calitate înaltă sunt lentilele ce se pot plia pentru a fi introduse în sacul cristalinului, fără a fi necesară lărgirea inciziei inițiale. După ce chirurgul a introdus lentila artificială în sacul cristalinului, se elimină rezidurile de gel, se înlătură câmpul steril, se îndepărtează scutul din jurul ochiului și astfel operația este finalizată.
Senzațiile pacientului după operație sunt în funcție de anestezicul folosit, însă în general vederea este tulbure în prima fază și chiar se poate vedea o pată roșie timp de câteva zile. Starea de disconfort poate fi prezentă la nivelul ochiului operat mai ales datorită inciziei, însă prin administrarea unor medicamente aceasta se ameliorează.
Dacă se respectă recomandările postoperatorii, riscul de apariție a complicațiilor este mic și intervenția chirurgicală este reușită. Posibile complicații ale operației de cataractă sunt: ruptura sacului lentilei, infecția internă a globului ocular, acumularea de lichid la cornee sau edemul corneean, căderea părții centrale a cristalinului, dezlipirea retinei, probleme de refracție datorate măsurătorilor greșite sau folosirii unor lentile artificiale incorect etichetată, suturare incorectă a inciziei din cauza faptului că țesuturile sunt slabe.