Leacuri sub formă de comprese, care răcoresc corpul în zilele calde de vară

0
104

Compresele cu infuzii din plante medicinale sunt remedii excelente pentru diferite simptome, cum ar fi edemele, arsurile solare, inflamațiile, stările febrile, echimozele, durerile de cap, etc. Compresele se pot folosi în zilele calde de vară, când se stă prea mult timp la soare, în dorința de a crește aportul de vitamina D și de a stimula starea de spirit. Uneori ai nevoie de astfel de leacuri sub formă de comprese, deoarece ele combat supraîncălzirea corpului. Află în acest articol care sunt cele mai bune comprese cu infuzii din plante medicinale pentru a avea o stare de bine, în zilele caniculare de vară.

Navigare rapidă în articol:

  1. Comprese cu infuzie din plante medicinale
  2. Comprese pentru anxietate
  3. Comprese pentru arsuri solare
  4. Comprese cu infuzie din codița-șoricelului
  5. Comprese pentru acnee

1. Comprese cu infuzie din plante medicinale

Vara sunt recomandate compresele reci cu infuzii din plante medicinale, care pot ajuta în diferite cazuri, începând de la o simplă durere de cap și până la tratamentul unor lovituri sau răni.

De regulă se folosește o bucată de pânză din fibre naturale, respectiv din bumbac, care este foarte curată; aceasta se înmoaie în infuzia din plante medicinale, apoi se stoarce puțin și se aplică pe corp, pe zona cu probleme. Tratamentul este simplu și poate dura o anumită perioadă de timp, de la jumătate de oră până la o oră, în funcție de fiecare caz în parte.

Compresele reci acționează asupra corpului, ajută la extragerea căldurii și astfel sângele din vasele sangvine periferice este ușor răcit. De regulă, picioarele se umflă de la căldură; prin aplicarea de comprese umede și reci pe picioare apare o senzație de relaxare, circulația sângelui este normalizată și edemul este redus.

Compresele ajută și la calmarea durerilor de cap, a inflamațiilor din organism, a arsurilor solare și a altor tulburări ce sunt cauzate de diferite afecțiuni. Pentru a se obține efecte și mai bune, se folosesc infuzii, tincturi și uleiuri din plante medicinale.

Comprese – mod de preparare

Compresele se pregătesc destul de simplu și ușor, dar trebuie puțină atenție și răbdare.

Mod de preparare:

  • La 250 ml apă fierbinte se adaugă 3-4 linguri de plante medicinale, se infuzează timp de 10 minute, apoi se lasă la răcit. Infuzia se pregătește într-un ibric acoperit cu capac, pentru ca toate uleiurile din plante să se păstreze.
  • După ce s-a răcit, infuzia se strecoară și eventual se ține câteva minute la frigider pentru ca să fie mai rece. Se ia o bucată de pânză din bumbac și se înmoaie în lichid, apoi se stoarce și se aplică pe zona respectivă. În momentul în care pânza s-a încălzit puțin de la temperatura corpului, ea se va introduce iar în infuzie și se va revigora cu lichid, apoi după ce se stoarce, se va aplica iar pe zona afectată. Acest tratament se repetă atât cât este nevoie.

2. Comprese pentru anxietate

Tulburările de anxietate apar frecvent în întreaga lume. La noi în țară foarte mulți oameni sunt diagnosticați cu tulburarea de anxietate generalizată. Numărul de femei care suferă de anxietate este mai mare decât numărul de bărbați. De regulă, anxietatea începe în tinerețe și se amplifică cu trecerea anilor.

Cercetătorii consideră că anxietatea și depresia sunt cauzate de un dezechilibru neurochimic din creier, respectiv de o lipsă de serotonină și dopamină. Aceste substanțe sunt necesare pentru ca organismul să fie relaxat, să proceseze bine informațiile și să ofere o stare bună de spirit. Stările de anxietate se pot reduce și fără medicamente, prin remedii naturiste, ca de exemplu prin comprese cu infuzii din plante medicinale, cum sunt: mușețelul și lavanda.

Citește și:  Ce să faci dacă te-ai ars de la expunerea la soare și îți crapă pielea?

Compresele cu infuzie de flori de mușețel sunt recomandate persoanelor care suferă de anxietate și depresie. Există mai multe motive pentru care ar trebui să utilizați infuzia de mușețel pentru piele. Iată câteva dintre acestea:

  • Reduce tensiunea, nervozitatea, anxietatea
  • Calmează și îmbunătățește calitatea somnului
  • Reduce inflamațiile pielii
  • Are efect bun asupra sistemului imunitar al organismului.

Compresele cu infuzie din flori de lavandă se aplică pe frunte și în zona gâtului și ajută în reducerea anxietății. Lavanda este eficientă chiar și în cazuri de anxietate severă. Cercetătorii recomandă această plantă medicinală pentru tratamentul simptomelor anxietății, deoarece are efect ca un medicament numit lorazepam (folosit la pacienții cu stări de anxietate).

Lavanda este eficientă și în calmarea depresiei, agitației, nervozității, migrenelor, durerilor articulare, simptomelor afecțiunilor inflamatorii.

3. Comprese pentru arsuri solare

Cea mai bună plantă medicinală pentru ameliorarea arsurilor solare este menta. Infuzia din mentă are efect benefic asupra pielii, ajută în diferite afecțiuni cutanate, cum ar fi eczemele și iritațiile. Compresele reci cu infuzie din mentă sunt foarte eficiente pentru calmarea disconfortului creat de arsurile solare.

De multe ori, arsurile solare care apar de exemplu în zona umerilor, în spatele gâtului sau la picioare, pot fi și dureroase. Pentru eliminarea disconfortului creat, aplicați comprese cu infuzie din mentă, pentru că acestea au efect calmant, decongestionant și antiinflamator. Întotdeauna infuzia din mentă se folosește rece în tratamentul arsurilor solare.

Pentru realizarea infuziei se adaugă 4 linguri de mentă la o cană de apă clocotită. Se infuzează timp de 10 minute, apoi se lasă la răcit și se strecoară înainte a de a fi utilizată.

Compresele cu mentă sunt un stimulent natural al creierului și al memoriei, ajută în relaxarea organismului, datorită conținutului de ulei volatil. Menta este indicată în cazuri de mușcături de insecte, anxietate, stres, tensiune arterială crescută. Infuzia din mentă calmează pielea iritată, reduce durerea și îmbunătățește fluxul sangvin. Compresele cu infuzie de mentă relaxează mușchii obosiți și îndepărtează durerea de cap.

4. Comprese cu infuzie din codița-șoricelului

Această plantă este foarte eficientă pentru reducerea stărilor febrile și a supraîncălzirii vara. Se aplică comprese reci cu infuzie de codița-șoricelului pe corp pentru reducerea inflamațiilor, scăderea temperaturii în zilele caniculare de vară.

Infuzia pentru comprese se prepară astfel: se adaugă 4 linguri de codița-șoricelului la 250 ml apă fierbinte, se lasă la infuziat 30 de minute, se strecoară și se folosește rece.

5. Comprese pentru acnee

În cazuri de acnee se recomandă aplicarea de comprese cu apă călduță pe față. Sunt recomandate și infuziile cu arbore de ceai și cu lavandă, care au efect antibacterian, calmant și liniștitor. Se aplică pe față timp de aproximativ 15 minute.

Infuzia de arbore de ceai are proprietăți antiseptice, antifungice, antibacteriene. Ajută în calmarea mâncărimii, eliminarea mirosului neplăcut al picioarelor, în tratamentul aftelor, acneei, abceselor, arsurilor, tăieturilor și herpesului.

Infuzia din lavandă este calmantă, antiseptică, antibacteriană, curativă. Poate fi utilizată pe toate tipurile de piele. Este un adjuvant în vindecarea arsurilor, vânătăilor, durerilor, abceselor, acneei, micozelor, psoriazisului, bolilor infecțioase ale pielii (ex. varicela sau vărsatul de vânt).

Vezi aici un video cu acest tratament pentru acnee:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.