In ultimii ani cercetatorii au cautat sa produca medicamente alternative pe baza de plante avand in vedere faptul ca anumite extracte de plante sunt foarte eficiente in controlul simptomelor unor boli. O astfel de planta medicinala este Cimicifuga racemosa, cunoscuta cu numele de lumanarele.
Aceasta planta ierboasa este originara din regiunile impadurite din America de Nord si face parte din familia Ranunculaceae sau Ranunculacee. Creste inalta de pana la 2,5 m si are florile mici cu petale albe-galbui grupate in frumoase si simple inflorescente alungite. Radacina are rizomi de culoare maro-inchis cu suprafata neregulata si aspra si un miros puternic, astringent, amar.
Frunzele sunt compuse, sunt mari si alterneaza, au culoarea verde. Fructele sunt de forma ovala si contin 8-10 seminte maronii, au forma trunghiulara, rotunda turtita sau de semiluna. Planta rezista la temperaturi scazute si prefera locurile umbrite, cu sol umed si bine drenat, dar se dezvolta si pe pamant argilos. Se inmulteste prin seminte si rizomi.
De la lumanarele se foloseste extractul din rizom deoarece eficacitatea lui a fost dovedita in numeroase studii stiintifice. Planta are proprietati ce ajuta in ameliorarea simptomelor pre si post-menopauzei: transpiratie, bufeuri, stare de nervozitate, apatie, iritabilitate, tulburari de dispozitie, uscaciune vaginala, insomnie.
Radacina plantei contine substante isoflavone, acteina, elemente steroide, zaharuri, taninuri, acizi grasi de tipul acidului palmitic si oleic, fenoli, oligoelemente si minerale. Tinctura de Cimicifuga racemosa are proprietati diuretice, astringente, tonice sedative, expectorante, vasodilatatoare, antireumatice, antiinflamatori, hipoglicemice, cardiotonice si diaforetice.
Vechii amerindieni foloseau radacina plantei pentru calmarea durerilor menstruale, a starilor de nervi, depresiei si vindecarea febrei. De asemenea ei au considerat ca planta ajuta in cazul muscaturii de sarpe.
Astazi planta este recomandata in cazuri de dismenoree, tulburari de menopauza, sindrom premenstrual, tinitus sau zgomot in urechi, artrita si reumatism pentru ameliorarea durerilor si inflamatiilor articulatiilor, combaterea starilor depresive si a nevralgiilor.
Radacina de lumanarele poate fi asociata si cu alte plante medicinale ca de exemplu: musetel, floarea-pasiunii, salvia, ginseng, urzica, hamei, etc. Extractul de radacina are in principal un efect calmant asupra sistemului nervos.
Cimicifuga racemosa nu are efecte secundare toxice daca este folosita in dozele normale recomandate de un medic specialist. Daca acestea nu sunt respectate la persoanele sensibile pot sa apara ameteli, afectiuni gastrice si dureri de cap. Planta nu trebuie folosita de persoanele care sufera de ulcere gastrice deoarece pot avea stari de greata, ameteli si varsaturi. De asemenea este contraindicata femeilor insarcinate si care alapteaza.
Aceasta planta a fost introdusa in Europa in anul 1752 ca planta ornamentala in parcuri si gradini si abia din anul 1800 a fost folosita ca planta medicinala.
Buna seara!Vreau si eu sa achizitionez acest extract de Cimicifuga si nu gasesc.Are cineva idee de unde pot face rost? Multumesc!
Se gaseste si la Sensiblu. Extract de Cimicifuga Racemosa pastilute.