Macul-mexican spinos este o planta anuala care face parte din familia Papaveraceae sau Papaveracee. Are denumirea stiintifica de Argemone mexicana si este originara din America Centrala, din regiunile uscate nisipoase dar si cele cu paduri de foioase.
Macul-mexican creste pana la inaltimea de 1 m, are tulpinile ramificate, frunzele aranjate alternativ in nuante gri-verzui, fara perisori dar cu spini si florile de culoare galbena-lamaie sau usor portocalii, cu diametrul de 4-7 cm.
Fructele sunt alungite, au intre 2,5-3,5 cm si contin multe seminte destul de mari, de 2 mm. Perioada de inflorire este din luna februarie pana in aprilie. Aceasta planta are o importanta mare in apicultura, pentru producerea de polen. Inmultirea plantei se realizeaza prin seminte, acestea germineaza destul de greu.
De la macul-mexican spinos se folosesc in scopuri medicinale semintele. Acestea sunt vandute online ca o sursa de inlocuitor de codeina, morfina sau de substante narcotice. Acestea se pastreaza in loc uscat si racoros, nu este bine sa fie tinute la frigider si nici sa fie congelate. Caldura si umiditatea pot modifica proprietatile plantei. Uleiul din semintele de mac-mexican sunt folosite si la obtinerea sapunului.
Cu multi ani in urma secretia laptoasa a plantei era utilizata in America Centrala si de Sud in tratamentul afectiunilor de ochi, vindecarea negilor si ca remediu analgezic. Aztecii tratau infectiile oculare cu ajutorul acestei plante care are proprietati antibiotice si antiinflamatoare excelente. Efectul sedativ este creat de protopinele si berberina din compozitia plantei. In Malta vindecatorii traditionali foloseau planta in tratamentul malariei.
Astazi planta este apreciata pentru proprietatile sale laxative, digestivo-stimulatoare si mucosolvente si folosita in tratamentul afectiunilor cailor respiratorii, astmului si tusei. Daca este folosita in doze mari planta poate deveni toxica si astfel sa dea efecte secundare de balonare, diaree, greata, varsaturi, ameteli si retentie de lichide.