Cancerul cervical a ajuns principala cauză a deceselor provocate de cancer în ultimii ani. Specialiștii au ajuns la concluzia că incidența de cancer de col uterin a crescut, mai ales la femeile cu vârsta mai mică de 35 de ani. Cauza care duce la dezvoltarea acestui cancer este infecția cu virusul HPV, Human Papiloma Virus, care afectează aparatul reproducător și este foarte contagios.
Virusul se poate transmite pe cale sexuală, prin contact sau simpla atingere a zonei genitale (fără act sexual), prin lenjerie, mâini infectate, prosoape infectate, folosirea hainelor unei persoane contaminate, etc. Virusul infectează celulele epiteliale, pielea, gura, mucoasele genitale.
Din păcate, infecția cu HPV este foarte periculoasă deoarece are un risc ridicat de cancer cervical, ceea ce înseamnă că femeile cu o astfel de infecție se pot îmbolnăvi de cancer de col uterin dacă infecția virală este persistentă și sistemul imunitar slăbit. La femeile cu un sistem imunitar consolidat se produce eliminarea virusului datorită factorilor imunitari.
Medicii consideră că un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului uterin este și viața sexuală precoce, de la vârsta de 14-17 ani, mai ales dacă apar tulburări menstruale, sarcină sau avorturi. Fumatul este și el un factor de risc, deoarece nicotina și alte componente toxice ce sunt în fumul de țigară ajung și în mucusul cervical la fumătorii activi dar și la cei pasivi. Foarte importantă este natura vieții sexuale, deoarece în anumite cazuri neadecvate se poate suferi de infecții ale colului uterin.
Potrivit statisticilor, posibilitatea de infectare cu virusul HPV prin contact sexual este de 60%, iar primele simptome apar după 1-3 luni, după perioada de incubație a virusului. În prezent sunt multe metode de diagnostic ale acestei infecții și este foarte important ca tratamentul să se aplice la timp. Se pot face teste de screening prin care se observă modificările epiteliale cervicale sau testul Papanicolau.
Investigațiile medicale pentru depistarea infecției cu virusul HPV sunt următoarele: testul HPV, examenul clinic, testul Papanicolau, colposcopia și biopsia cervicală. Depistarea la timp a infecției cu virusul HPV este necesară în prevenirea sau diagnosticarea cancerului de col uterin. Sunt peste 90 de tulpini de virus HPV, multe dintre infecțiile de acest gen fiind asimptomatice. Unele provoacă vegetații veneriene și afecțiuni benigne, altele sunt vinovate de leziunile precanceroase intraepiteliale și de dezvoltarea cancerului cervical la femei.
Pentru prevenirea infecției cu virusul HPV trebuie să se facă un consult ginecologic anual, dar și un test Papanicolau o dată pe an, să se înceapă viața sexuală după 18 ani, să se folosească prezervativ, să se respecte igiena, să se practice monogamia și să se consolideze sistemul imunitar al organismului. Femeile trebuie să facă o dată pe an testul Papanicolau deoarece este important în depistarea la timp a ceancerului uterin și cervical.
Nu este un test deloc dureros, se face în mediu uscat (celulele recoltate se pun pe o lamă de sticlă, apoi sunt pulverizate cu un spray și vizualizate la microscop), sau în mediu lichid (cu o spatulă ce va recolta celulele pentru a le introduce apoi într-un lichid, în care vor pluti și astfel ele vor fi observate mai bine la microscop). În cel mult 2 săptămâni se dau rezultatele testului și astfel pacienta va ști dacă are sau nu o tumoare canceroasă.
Prin testul Papanicolau se pune diagnosticul de cancer de col uterin dar se poate afla și dacă există un risc de a dezvolta acest cancer în viitor. Dacă este vorba doar despre anumite infecții sau inflamații, se face un tratament pentru vindecarea lor, în caz de cancer metoda de tratament este mai complicată și necesită și spitalizare.