Apetitul alimentar foarte mare și dorința mare de a mânca exagerat sunt semne clare ale hiperfagiei. Comportamentul autodistructiv și irațional de a consuma produse alimentare în continuu nu este normal, indică faptul că pe fondul unor cauze ce țin de stres, boli depresive, afecțiuni ale organismului și lipsa unei activități s-a instalat o afecțiune care necesită tratament medical.
Hiperfagia sau mâncatul compulsiv pe fond nervos duce la obezitate și la scăderea stimei de sine. Apetitul crescut și mâncatul în exces poate fi cauzat de depresie, bulimie, intoxicațiile cu droguri, de boala Graves, diabet, hipoglicemie, psoriazis sever, renunțarea la fumat, lipsa unei ocupații zilnice.
Astfel de persoane mănâncă mult și repede, cu o poftă exagerată, apoi au dureri de burtă, senzație de somnolență, uneori greață și vărsături, palpitații cardiace și un sentiment de vinovăție că au mâncat foarte mult. Un astfel de comportament este distructiv, duce la creșterea în greutate și la îmbolnăvirea organismului datorită obezității.
Hiperfagia afectează în general persoanele adulte tinere și este asociată cu tulburările psihice. O astfel de persoană mănâncă în exces în timpul meselor dar și în afara acestora, astfel se supraalimentează și ajunge să sufere de obezitate.
Mâncatul compulsiv pe fond nervos se manifestă și pe timp de noapte. Bolnavul se trezește din somn și simte nevoia de a mânca în continuu. Are senzația că nu se poate opri din mâncat și că nu este în stare să țină o dietă sau să controleze cantitatea de hrană.
De regulă se rușinează de cei din jur și caută să mănânce pe ascuns, singur, pentru a putea consuma câte alimente dorește. Datorită consumului exagerat de hrană ajunge la distensie abdominală și la senzații neplăcute de disconfort (dureri de burtă, somnolență, greață, vărsături).
Un semn al mâncatului compulsiv este și faptul că mănâncă foarte rapid, ceea ce face să pară că are un comportament irațional, anormal. După ce mănâncă cu lăcomie are sentimente de jenă, depresie, auto-dezgust, de vinovăție și tristețe.
6 soluții pentru a scăpa de hiperfagie
1. În primul rând bolnavul trebuie să accepte faptul că suferă de hiperfagie, deoarece aceasta este o tulburare psihică și recunoașterea ei poate fi jenantă pentru acesta. Prin recunoașterea ei se acceptă tratamentul oferit de medic și se respectă întocmai sfaturile acestuia pentru a putea lupta cu boala. A deveni conștient de ceea ce îți face rău este un prim pas spre vindecare. Înțelegerea faptului că a mânca sănătos și echilibrat este o plăcere și o necesitate poate accentua ambiția de a avea mai multă grijă de corp, de a elimina din dietă alimentele nesănătoase și de a lupta cu boala.
2. Calmarea stărilor de nervi, eliminarea stresului și a frustărilor sunt importante pentru că toate acestea pun presiune asupra psihicului, cresc tensiunea interioară, starea de iritabilitate și accentuează dorința de a mînca în exces. Pentru a putea scăpa de hiperfagie trebuie evitate situațiile stresante și trebuie rezistat la dorința de a bea alcool, de a consuma droguri sau de a fuma, deoarece acestea creează stări de oboseală și epuizare, scad puterea de a gândi normal și favorizează acest comportament irațional de a mânca exagerat.
3. Schimbarea stilului de viață poate fi o soluție pentru a scăpa de mâncatul compulsiv pe fond nervos. Schimbarea poate fi fizică dar și spirituală, iar în acest sens poți face transformări care să te ajute să te realizezi și să devii mai puternic: ascultă o muzică plăcută, fă activități contemplative care liniștesc corpul și mintea, alege un hobby care să-ți dea o stare de bucurie și energie, scrie un jurnal, practică yoga, meditația, mergi la cumpărături dacă asta te face să te simți bine, la teatru, la cinema, etc.
4. În cazuri grave se poate recurge la ajutorul medicilor care prin intervenție chirurgicală de îndepărtare a unei părți din stomac pot contribui la eliminarea hiperfagiei. Bypass-ul stomacal este un mijloc de a ajuta pacientul să mănânce o cantitate redusă de alimente.
5. Alegerea unui program de detoxifiere și respectarea lui ajută în tratamentul acestei dependențe nocive de a mânca în exces. Trebuie renunțat la droguri, fumat, alcool, zahăr, produse fast-food, pizza, etc. Acest program de detoxifiere poate fi dificil de urmat, însă se poate face dacă este realizat treptat prin eliminarea succesivă a unor produse alimentare nesănătoase (ex. dulciuri, înghețată, chipsu-uri), care îngrasă.
6. Liniștea interioră sau sufletească este foarte importantă în tratamentul acestei afecțiuni. La sfârșitul fiecărei zile trebuie făcut un bilanț emoțional, prin care să vezi dacă ai făcut un pas înainte în ceea ce privește respectarea unor principii sănătoase de viață. Poți face plimbări cu persoana iubită, poți citi cărți de dezvoltare personală, poți practica un sport, participa la conferințe sau seminarii interesante, poți alege o cale potrivită ție pentru a avea acea pace interioară, pentru a te relaxa și scăpa de stres, pentru a duce o viață cât de cât bună, care să te ajute să te menții în formă normală fizică și psihică.