Palma este destul de sensibilă la suprasolicitări, iar faptul că este bine irigată cu sânge în caz de lovire sau rănire în zona respectivă apare vânătaia sau sângerarea abundentă. O simplă alunecare poate produce o rană la palmă, nu mai spun de impactul cu un corp ascuțit care poate răni chiar ligamentele, nervii sau tendoanele din palmă.
În general leziunile la palmă sunt dureroase, mai ales dacă sunt afectate și țesuturile moi, nu doar epiderma sau stratul exterior al pielii. În caz de luxație la încheietura mâinii sau la ligamentele palmei ce apar în situații de mișcare bruscă sau de suprasolicitarea mâinii durerea este intensă, iar în plus se produce și umflarea articulației, apariția vânătăii și a imposibilității chiar de a realiza mișcări normale cu mâna.
Simptomele variază în funcție de gravitatea afecțiunii, iar uneori durerea este atât de mare încât nu mai deosebești o entorsă de o fractură osoasă. Indiferent de caz victima trebuie să meargă la medic pentru a primi ajutor de specialitate.
Ce măsuri de prim ajutor se aplică în caz de rană la palmă? În primul rând se observă cu atenție rana, dacă sângerarea este puternică și dacă victima a intrat în stare de șoc. Trebuie mare atenție cu victima în cazuri grave deoarece este necesar minimizarea riscului de infecție. Cel mai important este ca victima să ajungă la spital dacă rana este gravă.
Bandajarea palmei se poate face și de o persoană care vrea să ajute dacă respectă anumite reguli simple pentru a putea opri sângerarea și proteja leziunea. Întotdeauna trebuie folosit un pansament steril, acesta se pune ca o compresă pe palmă și victima trebuie să strângă pumnul sau să apese cu cealaltă palmă desupra lui pentru a opri sângerarea. Dacă nu apare sângerare și este doar edem și vânătaie, este bine să se aplice comprese cu gheață deoarece acestea ajută la ameliorarea umflăturii. Gheața nu se pune direct pe piele, se înfășoară întâi într-un prosop curat.
În cazul în care palma este rănită de un corp străin ascuțit și acesta este înfipt în țesuturile ei, cu siguranță victima va avea durere locală mare și îi va fi imposibil să strângă pumnul. Pentru a fi ajutată trebuie chemată ambulanța și transportată cât mai repede la un spital.
Bandajarea unei răni în palmă nu este dificil de realizat. Trebuie pus o compresă sterilă în palmă, cu degetele victima va apăsa asupra ei spre a opri sângerarea, apoi bandajul din tifon se aplică peste degetele încleștate peste compresă și se lasă liber degetul mare de la mâna accidentată. Pentru menținerea presiunii capetele bandajului se leagă chiar peste cele patru degete ce apasă pe compresa din palmă.
Pentru verificarea circulației sângelui este necesar ca degetul mare de la palma rănită să nu fie acoperit de bandaj. La final, brațul lezat se sprijină în poziție de ridicare, cu o eșarfă sau cu un bandaj mai lat și apoi este bine ca victima să fie ajutată pentru a ajunge la un spital unde va primi și alte îngrijiri medicale.
Video – Bandajarea palmei: