Medicamente și boli care pot cauza erupții sau urticarie pe piele – Cum le deosebești?

0
1446
Medicamente și boli care pot cauza erupții sau urticarie pe piele – Cum le deosebești

Erupțiile pe piele sau urticaria pot crea un disconfort mare oricărei persoane, se manifestă prin mâncărime și apariția unor pete cutanate de culoare roșie. Cauza lor poate fi reprezentată de numeroase substanțe, medicamente, boli, la care persoanele pot prezenta sensibilitate.

Unele medicamente pot avea efecte secundare și pot crea simptome specifice urticariei, unor alergii și erupții pe piele. În general, înainte de administrarea unui medicament se face un test de verificare dacă pacientul este sau nu alergic la substanțele pe care acesta le conține. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot da erupții pe piele mai ales la persoanele sensibile.

Reacții alergice pot da și steroizii, medicamentele pentru gută (ex. allopurinolul), antipirina, aspirina, barbituricele. Eucaliptul este folosit pentru tratamentul tusei sub formă de ulei aromatic și poate fi un factor care provoacă alergie la anumite persoane. Anumite produse analgezice conțin fenacetină, care poate cauza alergie, sau pot avea tiamină hidrocloridă la care unii oameni sunt sensibili.

Alte medicamente care pot da efecte secundare de urticarie, mâncărime și alte stări de acest gen sunt: fenobarbitalul, fluvicinul, produsele antifungice și tranchilizante medicinale, meprospanul, iodul, reserpina, opiu, morfina, penicilina, pilocarpina, novocaina, vaccinul antipolimielitic, etc. Erupțiile cutanate pot fi produse de părul animalelor de companie, câni și pisici. De asemenea unii oameni sunt alergici la ouă, miere, citrice, zaharina, ciocolată și alte produse alimentare.

urticarie pe piele

Și produsele chimice pot cauza alergii, cum sunt de exemplu: parfumurile, săpunurile, apa de colonie, detregenții, fardurile, cremele cosmetice, săpunul de casă, șampoanele, etc. Coloranții, sulfiții (pentru conservarea stafidelor și a altor produse uscate), salicilații aromatizanți și coloranții alimentari sunt folosiți în numeroase produse care se vând în supermarketuri și pot fi un factor de risc al simptomelor de urticarie la anumite persoane.

Citește și:  10 remedii contra picioarelor urât mirositoare

Produsele din carne de pui provoacă destul de frecvent urticarie. Lactatele de asemenea sunt asociate cu astfel de simptome la nivelul pielii. Laptele de vacă are diferite proteine care sunt potențial alergeni la persoanele sensibile. Persoanele cu sistem imunitar slab dar mai ales cu intoleranță la lactoză, cu hipersensibilitate la anumite substanțe, pot avea simptome de alergie din cauza consumului de lactate.

Simptomele sunt de eczeme, dermatită, erupții cutanate pe piele, balonare, spasme, vărsături, constipație, gastrită, flatulență, atacuri de strănut, secreții nazale și dificultăți respiratorii. Bolile infecțioase produc simptome de urticarie și dintre acestea fac parte: rubeola, herpesul, rujeola, varicela, eritemul și mononucleoza infecțioasă. Urticaria poate fi un semn de reacție anafilactică care este foarte gravă, poate să blocheze căile respiratorii.

Înțepăturile de insecte, mai ales de albine sunt foarte periculoase. Orice medicament sedativ, analgezic, laxativ sau de tuse se administrează la indicațiile medicului. Întotdeauna este bine să se citească prospectul medicamentului pentru a vedea ce efecte secundare are acesta și care este doza maximă precizată. În ceea ce privește îngrijirea pielii, a tenului și a părului se recomandă achiziționarea produselor cosmetice hipoalergenice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.