Meralgia parestezică sau sindrom Bernhardt-Roth

0
2031
Meralgia parestezică sau sindrom Bernhardt-Roth

Meralgia parestezică reprezintă o blocare a nervului cutanat femural lateral și este numită și sindrom Bernhardt-Roth. Această maladie dă senzația de arsură dureroasă în partea exterioară a coapsei, dar și amorțeli și furnicături. Ea este cauzată de compresia nervului cutanat femural lateral și de aceea senzațiile se transmit de pe partea exterioară a coapsei spre nervii măduvei spinării, imediat în apropierea ieșirii acesteia din pelvis.

Cei care suferă mai frecvent de meralgie parestezică sau sindrom Bernhardt-Roth sunt bărbații cu vârsta mijlocie. La femei apare mai rar această boală, într-un procent de trei ori mai mic decât la bărbați. De asemenea persoanele afectate de boală sunt cele care suferă de supraponderabilitate.

Cel mai adesea meralgia parestezică este asociată cu diabetul și obezitatea. Bolnavii care stau mult în picioare sau merg pe jos un timp îndelungat au pielea sensibilă la atingere și simt o intensificare a simptomelor acestui sindrom. Ei spun că pielea lor este foarte sensibilă pe partea exterioară a coapsei, că simt furnicături, senzație de căldură sau de frig, prurit, înțepături, amorțeli, arsură dureroasă. Pielea devine hipersensibilă mai ales când poartă haine prea strâmte, de aceea boala este asociată frecvent și cu îmbrăcămintea de acest gen. Simptomele nu sunt permanente, dispar la un moment dat și apoi reapar.

Cauzele sindromului Bernhardt-Roth sunt reprezentate de compresia locală a nervului cutanat femural lateral sau a nervului care trece pe lângă ligamentul inghinal lateral. De asemenea alți factori declanșatori pot fi anumite traume, ischemia, leziunile de întindere, mersul forțat pe jos, mișcări anormale la nivelul coapsei sau șoldurilor, exercițiile fizice intense și greșite care sunt legate de extensia și articulația șoldului, dar și sarcina ori anumite boli (diabet zaharat, obezitate).

Citește și:  Piciorul diabetic – ulcerații ale membrelor inferioare apărute datorită diabetului zaharat: Cum le prevenim?

La apariția acestor simptome trebuie mers la medic pentru o examinare clinică. Medicul va face un examen fizic, va analiza și istoricul medical al pacientului pentru a pune diagnosticul. Dacă este necesar va face un RMN pentru a vedea exact starea structurilor din jurul ligamentului inghinal și a nervilor din jur.

Pentru ameliorarea durerii va administra pacientului un anestezic local mai ales dacă va constata că diagnosticul este de meralgie parestezică sau sindrom Bernhardt-Roth. În continuare tratamentul va fi specific pacientului, în funcție de cât de gravă este boala și care sunt cauzele ei. De exemplu dacă pacientul este supraponderal va trebui să urmeze un regim de slăbire. I se va recomanda să nu poarte haine prea strâmte deoarece îi accentuează simptomele. Nu va sta prea mult timp în picioare și va evita să pună presiune în zona exterioară a coapsei.

În majoritatea cazurilor boala dispare după tratamentul recomandat de medic. Acesta constă în medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene, antidepresive, injecții cu steroizi, cu acetaminofen, advil și altele. Dintre analgezice se recomandă ibuprofenul. În cazuri rare se poate ajunge la o intervenție chirurgicală pentru decompresia nervului sau secționarea acestuia în scopul reducerii presiunii și durerii persistente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.