Milia este frecventă mai ales la femeile cu vârsta medie și poate dispărea de la sine, chiar și fără tratament. Aceste mici chisturi sunt de culoare albă, au aspect globulos, diametrul de 1-4 mm și sunt pline cu lichid. De obicei apar pe față, sunt acoperite de epidermă, nu se inflamează, nu produc mâncărimi, dar sunt inestetice. Femeile suferă când au astfel de pete pe față, deoarece țin foarte mult la aspectul tenului lor. Ele sunt localizate de regulă pe frunte, obraji, în jurul ochilor și pe tâmple.
Cauza apariției acestor chisturi albe este prinderea celulelor moarte de suprafața pielii. Dacă pielea nu este hidratată corespunzător și exfoliată prin proces natural se pot produce astfel de structuri la baza folicului de păr sau a glandei sudoripare, când canalul pe suprafața pielii este astupat.
Desigur milia apare și posttraumatic sau din cauza unor afecțiuni bulboase de sub epidermă. Un alt factor de risc este administrarea unor medicamente de tipul corticosteroizilor un timp îndelungat pentru tratamentul unor afecțiuni și boli. De asemenea, arsurile, bășicile și alte traumatisme de acest fel sunt cauze ale miliei.
Deși chisturile albe sunt frecvent formate pe față este posibil să apară și pe alte părți ale corpului. Foarte important este că nu se inflamează, nu produc mâncărimi, durere, dar totuși sunt enervante și inestetice.
Astfel de chisturi se pot elimina prin tratament medical. Unele dispar de la sine și fără niciun tratament. Îngrijirea pielii este foarte importantă în eliminarea acestor chisturi. Exfolierea blândă a tenului ajută în prevenirea miliei. Eliminarea acestor chisturi prin metoda de stoarcere a coșurilor poate avea drept consecință formarea cicatricilor. Cel mai bine este să se apeleze la ajutorul unui medic dermatolog care prin puncție, îndepărtarea acoperișului epidermic poate extrage astfel de chisturi.