Miruta (Anchusa officinalis), planta medicinala

0
1112
Miruta (Anchusa officinalis), planta medicinala

Miruta este o planta din familia Boraginaceae cu denumirea stiintifica de Anchusa officinalis, cunoscuta de asemenea si cu numele popular de limba-boului sau maruta. Aceasta planta perena, bienala, creste in diferite habitate in Europa, pe campii si dealuri, in luminisuri de padure, pe pajistile intinse si la poalele muntilor.

Miruta este o planta erbacee inalta de 30-70 cm, are tulpina acoperita cu perisori desi, frunzele mari (cu lungimea de pana la 15 cm si latimea de 1 cm), verzi, de forma lanceolata, de asemenea acoperite cu perisori fini, iar florile tubulare, cu petale delicate in nuante albastre-violet. Este rezistenta la conditiile nefavorabile de mediu si la schimbarile de temperatura.

In scop terapeutic de la aceasta planta se folosesc frunzele si radacina care contin substante cu efect calmant pentru tusea cronica si afectiunile respiratorii. Frunzele uscate de miruta emana o aroma ca de mosc sau asemanatoare cu mirosul frunzelor de capsuni salbatici. Sucul din aceasta planta este un bun remediu contra pleureziei.

Ceaiul de miruta are efect diuretic, expectorant si astringent, ajuta in calmarea tusei persistente, eliminarea mucozitatii purulente si vascoase ale aparatului respirator, in vindecarea iritatiilor pielii.

Citește și:  Tortelul (Cuscuta epithymum), planta medicinala

Miruta

In medicina populara ceaiul este folosit ca purificator de sange, in eliminarea toxinelor din organism. Din radacina si frunze se prepara un unguent emolient care vindeca taieturile, ranile, vanataile, este indicat pentru pielea uscata sau cu pete rosii, dar si in tratamentul flebitei.

Astazi planta este folosita mai ales in homeopatie, avand in vedere ca are un continut de substante otravitoare. Din ea se obtin medicamente care ajuta in cazuri de hipohondrie si melancolie, in calmarea ulcerelor duodenale si stomacale.

Miruta este folosita si ca planta ornamentala, in parcuri si gradini, fiind apreciata pentru florile sale frumoase albastre-violet. De asemenea planta este utilizata pentru realizarea unor aranjamente florare foarte elegante, care vor avea si un parfum suav placut. Planta se inmulteste prin seminte, primavara acestea trebuie puse in nisip, in jardiniere, tinute la temperatura de 21ºC pentru a germina in 1-4 saptamani.

Dupa ce rasadurile au crescut suficient pot fi mutate in gradina in lunile de vara. Astfel miruta va inflori mai devreme decat daca va fi lasata in jardiniere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.