Mușcăturile de păianjen provoacă mai multă spaimă decât un rău important. Pentru a fi grave, păianjenii trebuie să fie mari și veninoși, cum sunt de exemplu păianjenul-pustnic cafeniu și văduva neagră. Păianjenii mici pot provoca simptome ușoare: durere slabă, umflarea și înroșirea locului unde a avut loc mușcătura. Deși astfel de mușcături de păianjeni mici nu sunt foarte grave, oamenii le descriu ca fiind exagerate, deoarece stresul și teama create sunt mari.
Păianjenul văduva neagră este negru și are un semn caracteristic de culoare roșie pe partea superioară a corpului, în formă de clepsidră. Acesta produce o neurotoxină care este periculoasă pentru om. În urma mușcăturii otrava ajunge în corp și poate afecta negativ sistemul nervos. Simptomele sunt de durere, inflamare cutanată, înroșirea locală a pielii, senzație de arsură, crampe și rigiditate musculară, umflarea pleoapelor, lăcrimare, amețeală, mâncărime, spasme musculare, transpirații, cefalee, greață, vomă, anxietate, tremurături, neliniște și chiar paralizie.
Păianjenul-pustnic cafeniu este de asemenea veninos și se remarcă și el printr-un desen pe spate, de forma unei viori. În urma mușcăturii, pielea este grav deteriorată, apare o bășică, în jurul acesteia apar cercuri de culoare roșie și albastru-închis, necroza țesutului, durere, senzație de arsură și mâncărime, amețeală, greață și durere de cap.
Scorpionii sunt periculoși pentru om, înțepătura lor este ca de viespe și creează simptome de durere, greață, vomă, diaree, transpirații, hipertensiune arterială, salivare excesivă, palpitații. În cazuri grave se produc convulsii, pierderea conștiinței și chiar moarte.
Metode de tratament
În astfel de cazuri grave victima trebuie transportată de urgență la spital. Medicul va ști ce tratament să administreze în funcție de tipul mușcăturii. Dacă victima a suferit o mușcătură de păianjen sunt necesare medicamente pentru combaterea infecției. Locul mușcăturii se spală cu apă și săpun, se aplică comprese cu gheață și apoi se administrează un antibiotic.
Uneori este necesar un tratament cu medicamente de tipul corticosteroizilor pentru a preveni umflarea. Injecțiile cu vitaminele C și B5 sunt eficiente pentru detoxifierea veninului, calmarea durerii, combaterea alergiei, infecției și a stresului. În general vitaminele din complexul B sunt importante pentru restabilirea sănătății țesuturilor pielii și a sistemului nervos. Durerea poate fi calmată cu ajutorul unor medicamente pe bază de hidrocortizon, care se aplică local și sunt de forma unor unguente.
Victima care a fost înțepată de un scorpin are dureri mari de aceea medicul trebuie să-i administreze medicamente calmante, injecții cu morfină. După dezinfectarea rănii, i se aplică comprese cu gheață pentru reducerea umflăturii. În astfel de cazuri se folosește un antivenin care anihilează veninul de scorpion și astfel victima își poate reveni. Dacă nu se aplică la timp măsurile de prim ajutor și mai ales antiveninul, starea victimei se agravează, poate avea convulsii și se ajunge la deces.
Pentru vindecarea țesuturilor și consolidarea sistemului imunitar se folosește vitamina A. Un calmant al durerii este vitamina C și calciul. Magneziul se ia împreună cu calciu, astfel aceste minerale sunt mai eficiente, se absorb imediat. Tabletele de cărbune ajută în detoxifierea organismului de aceea se folosesc în astfel de cazuri. Pentru vindecarea țesuturilor pielii și tratamentul hipertensiunii arteriale se administrează vitamina E. Compresele reci ajută în eliminarea edemului.
Pot fi utilizate comprese cu infuzie concentrată din plante medicinale care au proprietăți antibacteriene, calmante, antiseptice. Cele mai indicate sunt: gențiana, cimbrișorul, păpădia, ștevia galbenă. Uleiul de arbore de ceai este eficient în tratamentul mușcăturilor și înțepăturilor de insecte. Uleiurile esențiale ajută de asemenea în combaterea simptomelor, mai ales cele din lămâie, busuioc, salvie sau levănțică deoarece au proprietăți antitoxice, calmante, antiseptice, de combatere a veninului.