Pisicile, purtătoarele toxoplasmozei cresc riscul infecțiilor la oameni

0
206
Pisicile, purtătoarele toxoplasmozei cresc riscul infecțiilor la oameni

Toxoplasmoza este infecția provocată de un parazit numit Toxoplasma gondii. Acest parazit unicelular poate fi contactat de la mamifere și păsări, dar se poate lua și prin transplant de organe sau transfuzii de sânge contaminate. Apare la majoritatea animalelor cu sânge cald, dar și la cele crescute de oameni, respectiv pisicile folosite frecvent ca animale de companie.

Pisica este o gazdă a acestui parazit, deoarece ouăle sunt produse de Toxoplasma gondii în intestinele acestui animal. Uneori infecția este contactată de la pisici și este în stare latentă și abia după o perioadă de timp se declanșează boala. În primă fază are loc o slăbire a sistemului imunitar și apoi îmbolnăvirea organismului. Pisicile sunt purtătoare ale toxoplasmozei și adoptarea lor ca animale de companie poate crește riscul infecțiilor la oameni.

Ouăle acestui parazit sunt eliberate prin fecalele animalului și uneori ajung pe sol și pot rezista și câteva luni fără a fi deteriorate. În cazul în care ajung în grădini pe anumite legume există riscul de a fi ingerate de către om și de a se ajunge la infecție. Cele mai afectate persoane de această infecție sunt cele care au un sistem imunitar slăbit și femeile însărcinate. La persoanele sănătoase, infecția se dezvoltă fără simptome, iar vindecarea se face treptat fără un tratament medicamentos.

Alte riscuri de infecție în afară de fecalele pisicii sunt carnea contaminată a unor animale (porc, vacă, miel, oaie). Pentru a preveni astfel de infecții este necesar ca alimentele să fie bine fierte, carnea nu se consumă în stare crudă și nici preparată insuficient prin fierbere sau prăjire. Toxoplasma gondii se poate lua din carnea contaminată cu ouăle acestui parazit, în cazul în care aceasta nu este perfect fiartă.

Citește și:  Angorjare, afecțiune provocată de creșterea cantității de sânge la sân

Pisicile, purtătoarele toxoplasmozei

Boala se poate transmite și transplancentar, de la mama infectată la făt. O astfel de infecție poate provoca avort la unele femei. Simptomele sunt foarte grave la bebeluș: deteriorarea sistemului nervos central, erupții cutanate, convulsii, inflamație oculară, leziuni ale creierului, creșterea în volum a ficatului și splinei, icter, ușoare vânătăi, capul mai mic față de dimensiunea normală.

În foarte multe cazuri după ce s-a contactat parazitul Toxoplasma gondii pot să nu apară simptome ceea ce face ca boala să nu fie depistată. La cei la care apar simptome, există riscul ca boala să fie confundată cu mononucleoza deoarece semnele sunt asemănătoare, sau poate să apară o umflare a ganglionilor limfatici ori semne caracteristice gripei. Principalele simptome ale infecției sunt durerile musculare, stările febrile ușoare, diareea, creșterea în volum a splinei, durerea de gât, slăbiciune generală.

În cazuri grave este afectat sistemul nervos central, apar tremurături ale membrelor superioare sau inferioare, tulburări de vorbire, slăbirea unor simțuri și mai ales a vederii, transpirații excesive, febră mare, confuzie, paralizie parțială, convulsii. Uneori se poate ajunge la complicații, la inflamația creierului, la pneumonie, miocardită și meningită.

Tratamentul toxoplasmozei constă în administrarea unor medicamente de tipul corticosteroizilor, acidului folinic și spiramicinei (în cazul gravidelor). Prevenirea toxoplasmozei se face prin respectarea uneor măsuri de igienă, spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, purtarea unor mănuși de protecție când se lucrează în grădină, spălarea legumelor și fructelor înainte de consum, fierberea bine a cărnii, folosirea nisipului și schimbarea lui des pentru a reduce cât mai mult riscul de contaminare de la pisici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.