Nalba mica de padure (Malva neglecta) este cunoscuta si sub denumirea de nalba-rotunda, naba-marunta, nalba-de-casa sau casul-popii. Este o planta perena, ierboasa, inalta de pana la 50 cm, originara din Europa, Africa de Nord, Asia si face parte din familia Malvaceae.
De obicei are tulpina ramificata si culcata pe pamant, dar cu varfurile ridicate la 10 cm in sus. Toata planta este acoperita cu perisori, iar frunzele cu margini dintate au cate 5-7 lobi separati prin crestaturi adanci. Florile sunt destul de mici si au culoarea alba sau rozie-albicioasa. Fiecare floare are caliciul alcatuit din 3 frunze mici si prezinta un numar de 5 petale, care au o scobitura in partea superioara. In mijlocul florii se afla numeroase seminte care sunt cuprinse intr-un tub ce inconjoara stilurile.
Nalba mica de padure infloreste in perioada lunilor iunie-septembrie si poate fi admirata pe campurile cu diferite culturi, unde creste frecvent, dar si pe langa santuri sau la marginea drumurilor.
De la aceasta planta se culeg frunzele inainte de inflorire dar si dupa, cu conditia sa nu fie atacate de purici si boli. Frunzele atacate se cunosc foarte usor, deoarece ele devin ruginii, insa pentru recoltare nu sunt recomandate nici macar cele care prezinta doar cateva pete de rugina. Frunzele se culeg cu mana, se aleg de codite si frunze necorespunzatoare, se transporta la locul de uscare – care trebuie sa fie curat si bine aerisit – unde se aseaza in strat subtire pe foi de hartie. Din 5 kg de frunze abia culese se obtine 1 kg de frunze uscate.
Planta contine cantitati mari de seva mugilaginoasa, cu proprietati emoliente, de aceea se foloseste sub forma de gargara in diferite afectiuni ale gatului – tuse, raguseala, bronsita, sau sub forma de cataplasme in diferite afectiuni ale pielii – arsuri solare, furuncule, abcese.
Infuzia de frunze de nalba se utilizeaza la tratarea tusei sau a gastro-enteritei.
Nalba de padure (Malva silvestris)
A aparut pentru prima data in Europa si Asia si apartine familiei Malvaceae. Este o planta perena, bianuala, care creste pana la inaltimea de 1,5 m. Are radacina pivotanta, carnoasa si de culoare deschisa. Florile sale sunt albe-rozalii, dispuse de-a lungul tulpinii ramificate, mai ales pe partile ei superioare.
Nalba de padure este o planta medicinala la fel de eficace ca nalba-mare (Althaea officinalis). De la ea se folosesc in scop medicinal doar frunzele si florile (sub forma de infuzii) – care datorita proprietatilor lor emoliente sunt un bun remediu impotriva faringitei, bronsitei, tusei, raguselii. De asemenea si cazurile de inflamatii ale mucoasei gastrice sau intestinale pot fi tratate cu ajutorul infuziei de frunze si flori de nalba de padure. Anumite eczeme si iritatii ale pielii pot fi vindecate prin adaugarea in apa de baie de frunze si flori de nalba – acestea avand un efect benefic in aceste afectiuni cutanate.
Nalba rosie (Malva alcea)
Face parte din aceeasi familie Malvaceae si este originara din Europa. Este o planta perena inalta de pana la 1 m, care se distinge prin florile rosii-rozalii ce prezinta nervuri fine de culoare mai inchisa.
Creste mai ale in zonele calduroase din Europa si datorita florilor ei deosebit de frumoase ea este folosita foarte mult drept planta de gradina.
Din punct de vedere medicinal, de la nalba rosie se folosesc frunzele (care contin vitamine: A, C, E), sub forma de infuzii, mai ales pentru tratarea racelii, tusei, gingivitei sau sub forma unor cataplasme, care se aplica local pe piele, pentru tratarea unor iritatii cutanate. De asemenea, infuzia de frunze de nalba rosie este un bun remediu impotriva durerilor de dinti sau pentru tratarea constipatiei.
In medicina populara este utilizata infuzia de frunze in caz de excitatie nervoasa si insomnie. De asemenea, infuzia de frunze si flori se foloseste sub forma de gargara pentru tratarea inflamatiilor cavitatii orale.