Plante medicinale – Podbalul

0
503
Plante medicinale - Podbalul

Podbalul este o planta ierboasa, perena, raspandita in toata tara, prin locuri necultivate, povarnisuri si campii, pe soluri umede, grohotisuri de panta, ogoare paraginite, zone cu pietris sau pamant intelenit. Planta prefera solurile cu lut si argila.

La inceputul primaverii dezvolta flori compuse, de culoare galbena, cu diametrul de 2,5 cm, pe tulpini florifice de 3-15 cm in latime, acoperite cu perisori si frunze mici, rosietice. Cand florile se ofilesc, se formeaza direct din rizomi alte frunze, mari si late de 8-15 cm. Florile podbalului sunt foarte iubite de insecte si albine care primavara isi cauta prima lor hrana.

De la aceasta planta se recolteaza florile si frunzele mari. Florile compuse ale podbalului fac parte dintre primele produse vegetale medicinale, care se recolteaza in luna martie si inceputul lunii aprilie, pe timp uscat. Momentul recoltarii este atunci cand florile incep sa se deschida. Mai tarziu, nu este indicat, deoarece contin prea mult puf. Se culeg cu mana sau cu piepteni speciali, care se folosesc la recoltarea musetelului. Se usuca in camere bine aerisite, uscate. Din 7 kg de flori proaspete se obtine 1 kg de flori uscate de culoare galbena, fara miros. Se pastreaza in pungi de hartie sau cutii de carton.

Frunzele mari si verzi se recolteaza din locurile uscate, in lunile aprilie-iunie. Se aleg doar frunzele intregi, sanatoase, care se rup fara codite. Toamna, cand planta infrunzeste iar, se recolteaza si in lunile septembrie-octombrie. Se usuca la fel ca florile, in locuri uscate si aerisite. Din 7 kg de frunze proaspete rezulta 1 kg de frunze uscate, verzi, cu gust amar si fara miros. Se pastreaza in pungi de hartie.

Moduri de folosire a podbalului

Suc proaspat – se storc fructele proaspat culese cu ajutorul storcatorului electric.

Prepararea ceaiului – se realizeaza astfel: o ligurita de flori uscate, sau flori si frunze uscate, la ¼ l apa fierbinte, se lasa timp de 15 minute si apoi se raceste.

Comprese – se aleg frunze proaspete si se zdrobesc, realizand astfel un terci ce se aplica local, sub forma unor comprese.

Bai de picioare – se fierb in apa doua maini de frunze de podbal, se filtreaza si se face o baie calda la picioare, timp de 20 minute.

Inhalatie – se pune o lingura de frunze si flori uscate in apa clocotita, se inhaleza vaporii acoperid capul cu un prosop. Se repeta de mai multe ori in caz de nevoie.

Ceai expectorant – se realizeaza din: frunze si flori de podbal, flori de mierea ursului, lumanarica si patlagina, in cantitati egale. Se pun doua lingurite amestec la ¼ l apa fierbinte, se lasa 15 minute. Se beau 3 cani zilnic, cu inghitituri mici.

Citește și:  Remedii naturale din plante pentru tratarea diverselor afecțiuni

Siropul – intr-un borcan se pune un strat de frunze, un strat de zahar. Se inchide ermetic si se pune la intuneric, se tine doua luni. Dupa aceasta perioada siropul obtinut se fierbe, ca sa dea doua clocote, apoi se raceste si se pune in sticle mai mici.

podbal

Podbalul este folosit in tratarea unor afectiuni

Faringita, laringita, bronsita – florile au proprietati antiinflamatorii si expectorante, de aceea se foloseste cu succes ceaiul in cazul acestor afectiuni. Ceaiul are efect calmant in cazul tusei.

Pleurizie, astm bronsic – ceaiul din flori de podbal are efecte foarte bune. In caz de tuse si raguseala ceai fierbinte, cateva cani pe zi ajuta foarte mult.

Tuberculoza pulmonara in faza initiala – este indicat sa se bea ceai cald, de mai multe ori pe zi.

Boala de plamani – se pun pe piept frunze proaspete spalate si zdrobite ca un terci. Ajuta si in caz de leziuni ale tesuturilor cu diferite umflaturi vinetii.

Ulcerul scrofulos – se recomanda comprese cu infuzie mai concentrata din flori si frunze de podbal.

Bronsita cronica si insuficienta respiratorie sufocanta – se fac inhalatii din florile si frunzele acestei plante, de 2-3 ori pe zi, si in scurt timp se simte o stare de usurare.

Astm – sunt indicate 3 lingurite de suc proaspat de podbal, in combinatie cu o cana de lapte cald, sau zeama de la supa de carne.

Flebita – se prepara o alifie din frunze proaspete zdrobite, la care se adauga smantana. Se aplica pe zonele afectate, inflamate si se bandajeaza.

Picioare umflate – se fac bai calde din frunze de podbal.

Dureri de urechi – se picura in ureche putin suc stors din frunze proaspete de podbal. In scurt timp durerea dispare.

Gripa, bronsite afectiuni pulmonare – in acest caz, un bun remediu este siropul de podbal, din care se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi. Ceaiul cald este foarte util mai ales in sezonul de iarna, un mijloc de aparare impotriva gripei si diferitelor viroze.

Ceaiurile din frunzele si florile podbalului sunt recomandate in tratarea diferitelor afectiuni ale cailor respiratorii, favorizand calmarea tusei.

Podbalul este cunoscut in popor sub numele de: galbinele, brustan, cenusoara, limba vecinei, papalunga, brustur alb, rotungioara, laposel. Acestea sunt primele plante medicinale pe care le putem culege pentru a ne face provizii pentru iarna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.