Plante medicinale – Sburatoarea (Epilobium angustifolium)

1
2298
Plante medicinale - Sburatoarea (Epilobium angustifolium)

Sburatoarea este o planta perena inalta de 1,5 m care creste pe pantele muntilor din Europa si vestul Asiei si face parte din familia Onagraceae sau Onagracee. Denumirea sa stiintifica este Epilobium angustifolium, iar popular este numita astfel: zburatoare, prisacan, pufulita, rascoage, rachitica, ceaiul-lui-Ioan, bisacan.

Pornind de la aspectul florilor care impresioneaza prin coloritul purpuriu si alcatuiesc o inflorescenta in forma de ciorchine s-a ajuns la denumirea engleza de Fireweed care inseamna ,,buruiana focului”.

La noi in tara apare in Muntii Carpati. Poate fi recunoscuta usor dupa frunzele lanceolate care alterneaza de-a lungul tulpinei, cu nervurile circulare ce formeaza bucle si se unesc la marginea exterioara a frunzei. Inflorescenta este alcatuita din numeroase flori purpurii, hermafrodite (respectiv cu organe de sex feminin si masculin), formate fiecare din cate patru sepale si patru petale.

Perioada de inflorire este in lunile iulie-septembrie, iar de coacere a semintelor din august pana in octombrie. Florile sburatoarei sunt polenizate de insecte, de albine. Planta are nevoie de un loc insorit, cu semi-umbra si de un sol umed sau uscat, nisipos-argilos si bine drenat. Rezista foarte bine la temperaturi scazute de minus 20 grade Celsius sau chiar mai mult.

In Alaska planta vesteste venirea iernii la exact o luna si jumatate din momentul in care inflorescenta este complet inflorita. In Yukon sburatoarea este simbolul acestui teritoriu canadian.

Sburatoarea

De la sburatoare se recolteaza florile, tulpina, frunzele si radacina – toate sunt comestibile. Datorita proprietatilor sale astringente, antiinflamatoare, emoliente, calmante, laxative, antispasmotice si tonice planta este folosita in tatarea unor boli si afectiuni.

Citește și:  Arborele Acaju - izvor de sanatate

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca este foarte buna in diferite afectiuni ale prostatei. Prin efectele calmante si astringente ceaiul din radacina si frunze ajuta la vindecarea crampelor musculare, a diareei, a inflamatiilor mucoasei, a sindromului de colon iritabil si a iritatiilor intestinale.

Frunzele plantei tonifica pielea de aceea se pot utiliza in apa de baie pentru a catifela zonele sensibile si iritate. Micile eczeme de la coltul gurii pot fi vindecate cu cataplasma din frunze de sburatoare. Arsurile, umflaturile, furuncurile si alte probleme ale pielii pot fi ameliorate prin aplicarea de cataplasme din radacina acestei plante.

In Rusia se prepara un ceai din frunze uscate de sburatoare care are denumirea de Kaporie – are gust placut si dulce. De asemenea, frunzele se folosesc si in China in amestecul de plante pentru ceai. Localnicii din Alaska folosesc planta ca ingredient in mancarea cainilor. Avand gustul usor dulce, foarte placut si cu un continut bogat de vitamina A si C planta tanara este folosita, in gastronomie, in salate.

Frunzele si tupina plantei pot fi consumate crude sau fierte ca legumele. Lastarii se fierb si au rolul de a inlocui sparanghelul. Radacina are gust dulceag si poate fi folosita sub mai multe forme – uscata si macinata, fiarta sau cruda.

1 COMENTARIU

  1. Natural nu este „naturist”.
    „Naturist” este termen care ascunde că este șamanism, vrăjitorie.
    Călugării nu se ocupă cu vrăji.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.