Portocalul salbatic (Citrus aurantium) si proprietatile fructelor sale cu gust amar

0
1677
Portocalul salbatic (Citrus aurantium) si proprietatile fructelor sale cu gust amar

Portocalul salbatic (Citrus aurantium) este originar din Asia si face parte din familia Rutaceae. Este un arbore mereu verde care ajunge la inaltimea de 10 m. Frunzele sunt de un verde intens si forma ovala, florile sunt hermafrodite, albe, parfumate intens, iar fructele sunt mari, cu coaja groasa si bogata in uleiuri esentiale.

Pulpa fructelor nu este foarte gustoasa daca se consuma in stare cruda, deoarece este destul de amara, acra, plina de seminte si cu pielita subtire. De aceea se recomanda ca aceste fructe sa fie utilizate la prepararea marmeladei de portocale (foarte apreciata in Anglia), care este indulcita si are un gust foarte placut.

Coaja de portocala este folosita sub forma confiata pentru aromatizarea multor prajituri europene. Coaja proaspata sau uscata este folosita si pentru obtinerea lichiorului de portocale.

Zeama este folosita des de englezi pentru a da o aroma deosebita sosului folosit la anumite preparate din carne de caprioara si nu numai. Este cunoscuta specialitatea britanica numita sos Cumberland (vechi din sec al XVIII-lea) si care se obtine din: suc de portocale, coaja de portocala tocata fin, jeleuri de fructe, piper negru, sare si mustar iute.

Citește și:  Extractul din semințe de struguri conține antioxidanți
Citrus aurantium
Citrus aurantium

Sucul de portocale amare este folosit in foarte multe retete latino-americane si braziliene. Gustul amarui al acestor fructe poate fi uneori inlocuit in preparatele culinare cu sucul de lamaie verde sau de grapefruit.

Din punct de vedere terapeutic, aceste fructe se pot folosi ca un excelent remediu digestivo-stimulator, precum si impotriva durerilor de cap.

Florile acestui arbore sunt utilizate foarte mult in industria parfumurilor, pentru ca sunt deosebit de parfumate. De asemenea, atat din frunze, pericarp cat si din flori, se obtin renumite uleiuri esentiale: ulei Petitgrain, ulei de Neroli, sau ulei de Portocale – foarte mult apreciate in cosmetica.

Portocalele amare rezista la temperaturi scazute mult mai mult decat portocalele dulci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.