Poți preveni alergiile solare dacă nu te expui prea mult la soare

0
380
Poți preveni alergiile solare dacă nu te expui prea mult la soare

Dacă dorești un bronz frumos, nu lenevi ore în șir la soare, deși vara este momentul perfect pentru relaxare. Soarele te poate păcăli mai ales la mare, unde briza mării îți oferă senzația plăcută de răcoare și astfel nu simți că razele ultraviolete îți pot produce anumite afecțiuni asupra pielii. Una dintre acestea este alergia la soare care poate fi: sub forma unei dermatite actinice cronice sau urticarie, cu aspect de erupție polimorfă la lumină sau ca o erupție polimorfă ereditară sau de prurigo actinic.

Alergia solară este o afecțiune provocată de expunerea la soare și se prezintă sub forma unor reacții cutanate neplăcute. Dermatita actinică de tip cronic apare pe față, scalp, torace, mâini, gât și spate. Este recunoscută după leziunile de pe piele, care sunt uscate, inflamate, prezintă cruste la suprafață și pot da senzație de mâncărime.

În majoritatea cazurilor pot să apară alergii solare doar la câteva minute de la expunerea la soare, pielea este afectată de lumina solară în special dacă nu este deloc protejată de creme speciale contra razelor ultraviolete. Acestea sunt simptome ale erupției polimorfe la lumină sau așa numita fotosensibilitate.

Astfel de simptome pot să fie sesizate la unele persoane abia după câteva ore de stat la soare, mai ales dacă pielea se înroșește, apar umflături și mici papule care sunt albicioase sau gălbui, iar uneori chiar umflături sub forma unor plăci inflamate ce dau senzație de mâncărime sau prurit local. Cele mai afectate zone sunt fața, gâtul și brațele.

Copiii și persoanele tinere sunt predispuse la erupții polimorfe ereditare care se manifestă prin leziuni roșii, vezicule și mâncărime locală. Atfel de alergii apar pe față (obraji, buze), gât, urechi, mâini și brațe.

alergiile solare

Radiațiile ultraviolete pot provoca la unele persoane urticarie solară. Această afecțiune se manifestă la numai câteva minute de la expunerea la soare. Simptomele sunt de mâncărime și prezența pustulelor. Cele mai afectate persoane sunt cele în vârstă, care au pielea mai sensibilă și sistemul imunitar slăbit.

Citește și:  Medicamente și boli care pot cauza erupții sau urticarie pe piele – Cum le deosebești?

Pentru a preveni astfel de afecțiuni sau alergii solare este necesar să se respecte anumite reguli simple de protecție împotriva radiațiilor solare puternice din timpul verii:

La plajă (sau în alte locuri unde corpul este expus la soare) se merge doar dimineața pană la ora 10-11 și după ora 16. Doar în această perioadă razele ultraviolete sunt mai slabe și astfel pielea nu va suferi de alergii sau arsuri solare. Timpul de expunere la soare nu trebuie să fie îndelungat, în primele zile se face plajă doar cel mult jumătate de oră iar pielea se unge cu o cremă cu factor de protecție solară adecvat.

Ochii trebuie protejați cu ochelari de soare care sa aibă filtru de protecție anti-UVB și anti-UVA, care să poată bloca mai mult de 75% din lumina vizibilă și pâna la 100% din radiațiile ultraviolete. Cei mai buni sunt ochelarii cu lentile polarizante deoarece oferă o astfel de protecție de care spuneam mai sus. Ochelarii pot fi cu diferite tipuri de filtre de protecție UV, care au următoarele procente de absorbție a luminii: filtru 0 (0-20%), filtru 1 (20-56%), filtru 2 (57-81%), filtru 3 (82-91%), filtru 4 (92-97%).

Pielea trebuie protejată cu creme și loțiuni de soare, care să aibă factor de protecție de minim 15-30 sau chiar mai mare. Capul se acoperă cu pălarii cu boruri largi care oferă protecție și tenului. Îmbrăcămintea este indicat să fie realizată din țesături subțiri, din fibre naturale, din in și bumbac, de culoare deschisă, ce opresc razele ultraviolete (cum sunt anumite produse sportive).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.