Principalele anomalii de tranzit intestinal

0
526
Principalele anomalii de tranzit intestinal

Ce se intelege prin anomalii de tranzit intestinal? Insusi cuvantul anomalie se refera la un defect, la ceea ce se abate de la normal. Din punct de vedere medical este vorba despre anumite dizabilitati de dezvoltare sau altfel spus abaterea de la dezvoltarea normala a unui organ sau a unor organe (pentru ca pot exista mai multe organe a caror frunctie si structura sa fie schimbata).

In general anomaliile sau malformatiile sunt determinate de: anumiti factori genetici sau acele mutatii cromozomiale, factori externi cum sunt de exemplu infectiile si o combinatie de factori genetici si de mediu care au determinat modificari anatomice. Anomaliile pot exista la copii si tin de pediatrie, sau la adulti si poarta numele de anomalii intestinale sau anomalii de tranzit intestinal.

Inca de la nastere sau din copilaria timpurie pot fi observate cele mai multe dintre anomaliile care pot afecta o persoana si anume: atrezia duodenala, stenoza duodenala, megaduodenul congenital, anus ectopic, megacolon congenital, dublarea intestinului.

Tulburarile nervoase ale intestinului pot afecta foarte mult organismul si duce la o crestere semnificativa a unei parti a colonului sau a intregului colon. Astfel o anomalie de dezvoltare care poate afecta anumite persoane este megacolonul sau altfel spus megacolonul congenital. Aceasta malformatie apare datorita lipsei de celule ganglionare din plexurile nervoase (care sunt in peretele intestinului gros) si se numeste megacolonul aganglionar sau boala Hirschsprung.

Aceste celule ajuta in impingerea normala a rezidurilor alimentare prin intestinul gros. Daca apare boala Hirschsprung pacientul va suferi de constipatie cronica, de inflamatii, infectii si imposibilitatea de a evacua materiile fecale pe motiv ca musculatura intestinala nu se mai contracta. Boala apare mai ales la sexul masculin si din fericire este foarte rara. Megacolonul congenital poate sa nu aiba celulele ganglionare vegetative cu substrat lezional si de aceea este numit in termeni medicali megacolonul idiopatic.

Astfel de anomalii sunt determinate de boli endocrine, boli nervoase, avitaminoze, iritatii ale colonului, constipatii cronice sau dilatatii segmentare ale colonului si altele. Pe de alta parte exista forma de megacolon congenital simptomatic care prezinta leziuni organice evidente pe canalul ano-rectal si la nivelul regiunii perineale.

tranzit intestinal

Zona dintre fese se mai numeste si regiunea sacrococcigiana. In aceasta zona interfesiera a corpului poate sa apara o tumefactie a pielii sau o infectie cronica la nivelul ei care este denumita boala pilonidala. Este vorba despre un chist pilonidal pe sacrum chiar la baza liniei dintre fese (linia interfesiera).

Uneori pot sa apara mai multe chisturi care sunt dureroase mai ales in momentul in care persoana respectiva sta jos sau merge. In timp ele se infecteaza, acumuleaza si elimina puroi cu firisoare de sange. O forma rara a acestei boli pilonidale este sinusul endoanal care afecteaza pielea perianala sau pielea circumferentiala anusului si astfel duce la formarea unei fistule sau fisuri in canalul anal.

Citește și:  Arsurile solare - cauze, simptome si remedii naturale

Anomaliile congenitale ale zonei sacrococcigiene sunt de forma unor chisturi, tumori, vezicule, malformatii foarte variate si destul de complexe. Cele mai importante sunt fistulele congenitale si chisturile dermoide care apar in regiunea sacrococcigiana. Aceste probleme congenitale afecteaza foarte mult pacientii, medicii au semnalat cazuri in care bolnavii se simteau infirmi, ajungeau pana la ideea de a se sinucide deoarece erau convinsi ca sufera de cancer si ajunsesera sa fie afectati de anumite boli psihice.

Astfel de fistule congenitale si chisturi dermatoide sunt afectiuni care apar destul de frecvent si se pot rezolva prin extirparea tesutului afectat. Ele sunt congenitale insa exista situatii cand nu pot fi depistate sau observate de bolnav si astfel, mult mai tarziu vor fi semnalate cand au volumul mai mare, sunt inflamate si dau un disconfort.

Dintre anomaliile de tranzit intestinal face parte si atrezia duodenala care reprezinta lipsa unui segment duodenal. Acesta poate fi transformat intr-un colon fibros, fara lumen si structura. Din punct de vedere medical se numeste sindromul oclusiv neonatal si necesita operatie chirurgicala.

Datorita unor corpi straini din duoden, lipsei de vitamine, consumului gresit de medicamente, ingerarea de alimente iritante sau necorespunzatoare din punct de vedere igienic, alergii, infectii, in general al obstacolelor tractului gastrointestinal se poate suferi de duodenite acute sau altfel spus de inflamatii ale mucoasei duodenale. Simptomele sunt: stari voma si diaree, dureri abdominale si epigastrice, gust amar in gura, dureri mari de cap, scaderea in greutate, stari de greata la alimente acre, dulci sau grase, probleme de tranzit intestinal.

O alta anomalie este ingustarea lumenului in anumite zone sau pe toata suprafata lui si poarta numele de stenoza duodenala. Daca malformatia este complexa ea apare de regula in perioada neonatala. Principalele simptome sunt: greata, varsaturi, suc gastric, deshidratarea organismului, imposibilitatea eliminarii fecalelor. Daca anomalia este incompleta este posibil ca primele simptome de constipatie cornica, varsaturi cu secretie de bila si dureri abdominale sa apara la varsta de 10-15 ani. Medici recomanda in ambele cazuri tratament chirurgical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.