Quinoa este o planta anuala originara din America de Sud, cunoscuta si cu numele de carina, orez quinoa sau quinua. Face parte din familia Chenopodiaceae si are denumirea stiintifica de Chenopodium quinoa. Aceasta planta creste la altitudini cuprinse intre 1800-5000 m.
Cele mai mari cultivatoare de quinoa sunt Peru si Bolivia, in aceste tari traditia este transmisa din generatie in generatie, deoarece fructele plantei asigurau hrana populatiei locale inca din cele mai vechi timpuri, erau considerate un aliment principal alaturi de cartofi si porumb. De asemenea acasta planta a fost cultivata foarte mult in Muntii Anzi, iar mai tarziu a inceput sa apara si in zonele joase desi comparativ cu ea culturile de orez erau mai mult preferate.
Quinoa are tulpina inalta de 0,5-1,5 m, de cele mai multe ori ramificata, frunzele verzi si rotunjite, sau rombice cu marginile puternic zimtate, iar fructele albe, galbui sau rosiatice grupate in forma de strugure.
Planta este bogata in amidon si a fost considearata mult timp cereala cum este de exemplu graul. Indienii din America de Sud considerau quinoa o sursa importanta de hrana, mai mult decat atat incasii au numit fructele sale comestibile ,,boabe de aur” si le foloseau mai ales in calmarea durerilor de gat. Acestea prin cantitatea de proteine depasesc alte cereale importante precum sunt: graul, porumbul, meiul, orezul. Continutul de proteine variaza intre 16-20 % in functie de specia de quinoa.
De asemenea fructele contin apa, carbohidrati, aminoacizi (metionina si lizina), substante saponine, fibre dietetice, glucide, vitamine (A, B si C), amidon, acizi grasi nesaturati, minerale (ex. calciu, fier, zinc, potasiu, magneziu, sodiu si mai ales fosfor). Specialistii au ajuns la concluzia ca planta are un continut de trimetilglicina care ar avea o actiune de protectie a ADN-ului.
In gastronomie se foloseste foarte mut faina de quinoa, din ea se prepara paine, paste si diferite preparate culinare. Prin continutul de substante saponine quinoa si-a gasit aplicatii la obtinerea de ingrasaminte si substante fungicide. Frunzele de quinoa au un continut mare de minerale, de aceea sunt folosite la diferite salate sau in amestec cu legume. Din semintele plantei se prepara berea fara gluten, o bautura alcoolica specifica.
Datorita continutului de amidon si lipsei glutenului semintele sunt utilizate in dieta celor care sufera de boala celiaca. De asemenea quinoa este indicata in curele de slabire si persoanelor care au nevoie de minerale, vitamine si energie. Prin continutul de magneziu (doar 100 g seminte are 275 mg magneziu) planta este recomandata in prevenirea bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, aritmiei si altele. Quinoa este un aliment hranitor si are gustul foarte placut.