Calumba (Jateorhiza palmate) este o planta cataratoare pe copacii din padurile tropicale (la altitudini de pana la 1500 m) din Africa de Est, Kenya si Mozambic, dar si insulele Madagascar, Ghana, Mauritius. Specialistii au clasat trei specii ale acestui gen Jateorhiza, toate originare din Africa tropicala.
Calumba s-a numit mult timp Kalumba (sub acest nume fiind comercializata radacina) si apartine de familia Menispermaceae. Planta creste pana la 15 m, are frunzele in forma de inima, palmate, iar florile au cate sase petale si sase sepale.
Din cele mai vechi timpuri triburile africane din regiunea Mozambicului foloseau radacina acestei plante ca leac pentru dizenterie (o boala provocata de bacterii si care apare la intestinul gros), dispepsie, dar si pentru alte afectiuni. Din anul 1971 dateaza primele informatii despre aceasta planta, ea fiind descrisa de medicul italian Francesco Redi al Ducelui de Toscana.
Acesta a numit-o Calumba. Mai tarziu alti cercetatori au analizat aceasta planta si au descoperit virtutile sale medicale. S-a ajuns la concluzia ca are efect foarte bun in cazurile de indigestie, fiind un bun tonic digestiv, dar mai ales impotriva colicilor si a infectiilor care apar la nivelul tractului gastro-intestinal.
Radacina plantei in Tanzania era o sursa importanta de medicament folosit la vindecarea muscaturilor de sarpe si pentru efectul sau vermifug. In India radacina era utilizata impotriva varsaturilor sau iritabilitatii gastrice. Din Tanzania si Mozambic planta a fost exportata si in Europa unde a fost un element important in amestecurile laxative de plante, iar in America a fost adaugata la compozitia Bitterului.
Intotdeauna radacina se dezgroapa pe vreme uscata, iar partea sa suculenta se curata si se taie in felii groase de 1-1,5 cm oblic sau transversal si se usuca in locuri bine aerisite si umbrite. Dupa uscare aceste bucatele de radacina au un colorit galbui-maroniu si gustul amar.