Remedii naturiste pentru tratamentul scabiei – Cum poți să scapi de acest parazit periculos

0
5344
Remedii naturiste pentru tratamentul scabiei – Cum poți să scapi de acest parazit periculos

Acarienii se transmit prin contact fizic. Scabia este produsă de un acarian minuscul și reprezintă o boală cu transmitere sexuală. Apare pe zone de pe corp, cele mai afectate sunt fesele, organele genitale, axilele, încheieturile mâinilor, pielea dintre degetele de la membrele superioare și inferioare. Parazitul provoacă o erupție caracteristică cu mâncărime persistentă, el sapă în piele în stratul superior al acesteia și astfel apar umflături mici, de culoare roșie. Căpușa de râie depune ouălele în piele și astfel se inmulțește.

Astfel de acarieni pot fi observați doar la microscop deoarece sunt minusculi. Leziunile provocate la nivelul pielii sunt sub forma unor linii fine și ondulate, sau ca niște umflături, care dau mâncărime extremă. La persoanele în vârstă scabia poate da prurit nocturn și senzație de mâncărime intensă. Prin scărpinare se produc leziuni și infecții bacteriene. Treptat pielea afectată se usucă și se descuamează.

Pentru stabilirea diagnosticului este necesară detectarea acarienilor, a ouălor și larvelor acestora. Medicul va lua o probă de piele din zonele unde aceasta se descuamează și apoi o analizează la microscop. De regulă această mostră se ia de la încheietura mâinii sau din zona degetelor. Cei mai afectați de această infecție sunt copiii, ei pot lua boala de la grădiniță de la alți copii contaminați. Apoi riscul de a contamina apare la bătrânii care stau la azile, mai ales dacă apare un focar de infecție.

Remedii naturiste pentru tratamentul scabiei:

Pentru tratamentul scabiei medicul recomandă un tratament cu medicamente sub formă de unguente cu sulf, crotamiton, permetril 5%. Dintre acestea cele mai indicate sunt Elimite și Eurax.

Scabicidul este un bun remediu pentru scabie, dar foarte puternic de aceea nu se prescrie la copiii mici, care au vârsta sub 6 ani, dar nici la femeile însărcinate. Este numit și lindan și se aplică local. Un alt medicament este permetrinul care este mai slab ca scabicidul. De asemenea unguentele cu cortizon sau antihistaminice ajută în combaterea simptomelor scabiei.

Compresele reci ajută în calmarea mâncărimilor pielii. Păstrarea igienei este foarte importantă în astfel de cazuri având în vedere faptul că scabia se transmite prin contact direct. Trebuie schimbată lenjeria de pat și corp, îmbrăcămintea exterioară, șosetele, trebuie dezinfectate obiectele din jur. Lenjeria și hainele vor fi spălate, fierte și călcate pe ambele părți. Hidratarea corpului trebuie să se facă corect, este necesar să se bea 2 litri de apă plată pe zi.

Uleiul de primula ajută în cazuri de boli de piele de aceea este recomandat pentru scabie. Usturoiul este bun în tratamentul infecțiilor parazitare deoarece are proprietăți antibiotice. Zincul se poate introduce în dietă sub formă de suplimente deoarece ajută la regenerarea țesuturilor și consolidarea sistemului imunitar al organismului.

Citește și:  Ce trebuie să știm despre tuberculoza pulmonară?

Vitamina E este un excelent remediu pentru piele, grăbește vindecarea leziunilor acesteia. Vitamina A ajută de asemenea la refacerea țesuturilor pielii și stimulează procesul de vindecare. Aloe vera se poate folosi în tratamentul scabiei pentru că are proprietăți vindecătoare pentru piele.

galbenele

Pentru calmarea mâncărimilor locale se recomandă unguentul de gălbenele care are proprietăți de vindecare a leziunilor pielii, a escarelor, eczemelor, rănilor și altor afecțiuni cutanate. Proprietățile acestei plante medicinale sunt apreciate de medicii dermatologici, planta este un bun antiseptic, bactericid, calmant, regenerator al țesuturilor pielii.

Unguentul de gălbenele grăbește repararea țesuturilor și îmbunătățește circulația sângelui la nivelul pielii. Gălbenele au acțiune antiinflamatoare, trofică, protectoare, cicatrizantă, antispastică, calmantă, sudorifică, depurativă, antibacteriană, antifungică, antivirală, antitumorală, antialergică, dezinfectantă și imunostimulantă. Acest produs naturist se poate aplica pe orice zonă a corpului și este potrivit pentru orice tip de piele.

Un alt unguent la fel de eficient în tratamentul afecțiunilor dermatologice este cel de tătăneasă. Planta se folosește doar pentru uz extern și se remarcă prin proprietățile sale calmante, epitelizante, cicatrizante, antiiritante, de regenerare tisulară, protectoare împotriva agenților iritanți, de restaurare cutanată.

Acestea se datorează alantoinei – o substanță din compoziția plantei. Unguentul de tătăneasă este recomandat pentru tratamentul iritațiilor, fisurilor pe piele, ulcerului varicos, hemoroizilor, etc. Tătăneasa are aplicații dermatologice și este una din cele mai importante plante medicinale.

Alte remedii naturiste sunt frunzele de rostopască și florile de mușețel care se folosesc tot sub formă de unguent, se aplică local, în strat subțire, se folosesc doar pentru uz extern. Ceaiul de gențiană ajută la stimularea imunității dar nu se folosește de către persoanele însărcinate.

Ceaiul din amestec de boabe de ienupăr, pelin, rădăcină de iarbă mare, muguri de mesteacăn și muguri de pin este un bun remediu popular împotriva scabiei. Pelinul este foarte bun în tratamentul infecțiilor parazitare dar este destul de otrăvitor, se folosește în doze mici și o perioada scurtă de timp. Este contraindicat femeilor însărcinate, care alăptează sau persoanelor care au afecțiuni convulsive.

Consumul de dulce este bine să fie limitat deoarece duce la creșterea glicemiei care promovează înmulțirea acarienilor. Sunt contraindicate băuturile alcoolice, ciocolata pe perioada tratamentului. Trebuie evitate alimentele prăjite, care sunt de origine animală, grăsimile.

Dieta pentru vindecare este alcătuită din alimente bogate în zinc deoarece acest mineral ajută la stimularea sistemului imunitar, la formarea de anticorpi și regenerarea țesuturilor. Este necesar pentru îmbunătățirea aspectului pielii, întărirea unghiilor, a oaselor, dinților și părului. Surse importante de zinc sunt tărâțea de grâu, drojdia, semințele din floarea-soarelui, soia, migdale, fistic, alune și legume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.