Tusea convulsivă este o boală infecto-contagioasă una din cele mai grave boli infecțioase ale copilăriei. Este o infecție a căilor respiratorii produsă de bacterii Bordetella pertussis și care se transmite prin strănut ori tuse. Simptomele acestei boli sunt creșterea rapidă a temperaturii, o tuse uscată, apoi expectorație abundentă. Crizele de tuse se succed, bolnavul are fața congestioantă, chiar învinețită, tușește cu lacrimi în ochi, venele gâtului și ale feței sunt umflate de la efortul depus la tuse.
Bolnavul elimină spută vâscos-sticloasă, uneori apar și vărsături după crizele de tuse și chiar crize de lipsă de aer (respirație greoaie). Dacă copilul nu a fost vaccinat împotriva tusei convulsive, el este expus ușor la această boală. Tusea convulsivă se produce la copil pe fondul unei răceli și tuse persistente mai mult de o săptămână.
Această boală durează și până la o lună și jumătate, iar perioada de refacere după boală este și de o lună de zile, timp în care pacientul își recapătă puterile. Tratamentul în cazul acestei boli începe mai întâi acasă, bolnavul stă la pat, va avea o alimentație bogată caloric, lichide multe și va evita efortul fizic și emoțiile.
Homeopat, bolnavul va fi tratat cu eritromicină, în vederea reducerii infecției create în organism de bacterii, iar codeina este recomandată pentru a calma crizele de tuse și se va administra chiar și oxigen în cazul în care apar dificultăți de respirație. În situația în care bolnavul expectorează mucus mult nu i se administrează antitusive care impiedică eliminarea mucusului din căile respiratorii blocate.
Atunci când un membru din familie are tuse covulsivă, preventiv ceilalți membri din familie trebuie să facă tratament cu eritromicină timp de 10 zile. După vindecare, focarul de infecție creat poate da complicații, poate duce la pneumonie și bronșită. Netratată la timp, tusea convulsivă poate provoca leziuni pulmonare, infecții bronșice, bronhopneumonie, encefalită, leziuni cerebrale, care fără tratament adecvat pot duce la deces.
În tratarea tusei convulsive este important să amintim și de recomandările unor medici terapeuți. Remedii eficiente pentru tusea convulsivă indicate de terapeutul Maurice Messeque sunt: infuzia din nalbă albă, lumânărică, limba-mielului, în părți egale; băi la mâini și picioare (se fierbe 1 l de apă 5 min, se răcește, să fie doar călduță, în ea se pune un amestec de plante, câte un pumnișor din fiecare, lumânărică, nalbă, limba-mielului și se lasă să se macereze timp de 5 ore, apoi se filtrează, se fierb 5 l apă se lasă la răcit 5 min, apoi în ea se pune 1/3 din extractul respectiv apoi în acest lichid încălzit, bolnavul va ține picioarele timp de 5 min dimineața, iar seara 8 minute și mâinile și picioarele.
Acestă apă se păstrează pentru a fi folosită înca 7 zile (dar la reîncălzirea ei să nu se ajungă la fierbere. Restul de 2/3 din extract se va păstra pentru perioada următoare.)
Un alt terapeut este Fritz Weiss recomandă în tratamentul tusei convulsive o tinctură obținută din amestec de plante medicinale precum sunt: roua cerului, cimbru, mușețel, scai vânăt, anason, în părți egale. Ovidiu Bojor și Mircea Alexandru recomandă o infuzie amestec obținută din nalbă, potbal, cimbrișor, rădăcină de ciuboțica-cucului, plămânărică, toate în părți egale.
Teodora Andrei Stoica și Doru Laza indică infuzia amestec din flori de limba-mielului, cimbrișor, pătlagină, coada-șoricelului, potbal, câte 20 g mușchi de piatră și rădăcină, limba-câinelui 10 g. Din amestecul acesta de plante se ia o linguriță și se pune în 250 ml apă fiartă, se infuzează 2 minute și se bea 2-3 căni de ceai pe zi.