Ruscuta-de-primavara (Adonis vernalis), planta medicinala

0
981
Ruscuta-de-primavara (Adonis vernalis), planta medicinala

Ruscuta-de-primavara este o planta perena raspandita in Europa si Asia cunoscuta si cu numele popular de scanteita, cocosel, deditei-galbeni sau spant. Face parte din familia Ranunculaceae si are denumirea stiintifica de Adonis vernalis.

Aceasta planta poate fi usor recunsocuta dupa florile sale galbene si tulpina cu aspect solzos. Creste inalta de pana la 20 cm, in regiunile de stepa ale Europei si Asiei, pe pajisti intinse, iar in unele tari este cultivata drept planta ornamentala.

De-a lungul tulpinei frunzele sale de un verde-deschis sunt divizate profund si sunt foarte inguste, floarea este doar una in varful tulpinei, are numeroase petale galbene distribuite pe doua randuri, corola cu diametrul de 4-6 cm, iar fructul este de forma unei achene. Perioada de inflorire este in lunile mai-iunie.

Ruscuta-de-primavara

Ruscuta-de-primavara este o planta foarte frumoasa in ciuda dimensiunilor sale mici si gustului sau acru-amar, ca specie in prezent este ocrotita prin lege datorita faptului ca a devenit destul de rara in mediul natural salbatic. La fel ca si degetarul-rosu (care are denumirea stiintifica de Digitalis purpurea) si ruscuta are substante glicozide care fac sa aiba proprietati cardiostimulatoare si astfel sa fie apreciata ca planta medicinala in homeopatie.

Citește și:  Cum putem scadea glicemia cu ajutorul plantelor medicinale?

Pe de alta parte specialistii au ajuns la concluzia ca toate partile plantei sunt toxice si daca este ingerata in cantitati mari poate provoca indigestie, greata, varsaturi, modificarea ritmului inimii, hipotensiune arteriala, probleme de vedere si chiar stop cardiac in situatii critice, mai grave. Chiar si animalele care mananca din intamplare aceasta planta sufera de tulburari intestinale, dureri abdominale si diaree.

Planta contine alaturi de substantele glicozide de care spuneam mai sus si alte elemente active si toxice ca de exemplu: cimarina, substante saponine, acetiladonitoxina, adonitoxolo, adonitoxina si altele. In caz de intoxicatie sau otravire trebuie apelat imediat la un medic de urgenta. Aceasta planta se utilizeaza doar la recomandarea unui medic specialist si in dozele stabilite de acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.