Saschiul face parte din familia Apocynaceae și are denumirea de Vinca minor. Denumirile populare sunt de cununiță, bărbănoc, iederă, saschiu mic, pervincă, merișor, sasău. Saschiul este o plantă pernă care apare în pădurile de fag și stejar, în locuri umbrite, alcătuind mici poienițe. Deoarece această plantă rămâne verde și în timpul iernii, se cultivă și în parcuri și chiar în cimitire pentru aspectul ei frumos, deosebit.
Tulpina plantei este târâtoare, din ea pornesc mai multe rădăcini. Tulpinile aeriene sunt înalte, cam de 15-20 cm și poartă pe ele perechi de frunze opuse două câte două. În vârful tulpinei apar 4 frunze din același loc, ca un smoc de frunze.
Frunzele sunt de formă ovală, lungi, lucioase, tari la pipăit, de culoare verde închis pe partea superioară și mai deschisă pe cea inferioară, cu lungimea de până la 4 cm și lățimea de 2 cm. Florile sunt albastre și poziționate câte una la baza fiecărei frunze. Ele au codița lungă ce depășește în lungime frunzele. Fructul plantei este ca o păstaie de formă cilindrică, lungă de până la 2 cm. Perioada de înflorire este primăvara, în luna aprilie-mai.
Această plantă se recoltează înainte și în perioada de înflorire, tăindu-se în întregime, fără rădăcini. Deoarece saschiul se reface foarte greu, nu se va recolta prin smulgere, ca să nu se distrugă rădăcina. Abia după o perioadă de aproximativ doi sau trei ani se poate reveni pe același teren, să se recolteze plantele care au crescut din nou. Recoltată, planta se usucă rapid în șoproane, poduri, la aer cald și uscat.
Planta este uscată complet când tulpinele se rup ușor și se fărămițează frunzele prin frecare. Dacă este uscată în locuri necorespunzătoare și păstrată în straturi groase, planta își poate schimba culoarea (devine galben-brun în loc de verde). Pentru a obține 1 kg de produs trebuie 3-4 kg de plantă proaspătă. Produsul se numește Herba vincae minoris și constă în tulpini și frunze de culoare verde, nu îngălbenite sau mucegăiate.
Saschiul mic (Vinca minor) se deosebește de saschiul mare (Vinca major) prin înălțimea de 40 cm. Saschiul mare are lungimea de 60 cm. În trecut saschiul mic era o plantă de grădină îndrăgită și căreia i se atribuiau puteri magice, crezând că oferă protecție împotriva fulgerelor, duhurilor rele. Mai târziu, s-a utilizat împotriva durerilor de stomac, menstruale și de gât.
În prezent se utilizează în homeopatie. Saschiul mare se numește iarba de saschiu și este de origine din Europa și Asia. Se deosebește de saschiul mic prin înălțimea sa mai mare de 60 cm. Datorită efectelor sale neplăcute, planta în prezent se folosește numai în homeopatie, pentru scăderea tensiunii arteriale, în trecut era un remediu folosit împotriva hemoragiilor nazale, abceslor bucale, constipației și cefaleei.
Video – Saschiul mic, Vinca minor: