Medicii spun că hipotiroidismul afectează multe persoane în ziua de azi. Acestea au diferite manifestări (pentru că glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni) și tind să sufere de obezitate, tremurături, anxietate, tensiuni nervoase, să aibă un ritm cardiac lent. Boala este mai ușor de tratat la persoanele tinere, când este în fază incipientă, decât mai târziu când efectele ei sunt dramatice.
La astfel de persoane poate să apară o scădere de triiodotironină (T3) din cauza frigului care poate afecta sănătatea. Ei se referă la anumite consecințe asupra sistemului nervos și cardiovascular. Persoanele cu un deficit de T3 și hipotiroidism pot suferi de boli precum: depresie, ateroscleroză, insuficiență cardiacă, tulburări cognitive și altele.
În ziua de azi, multe persoane nici nu știu că suferă de hipotiroidism și că simptomele acestei boli se pot intensifica iarna, din cauza frigului. Medicii consideră că iarna apar frecvent complicații ale hipotiroidismului și că se manifestă mai ales la persoanele care locuiesc în regiuni cu ierni severe.
Simptomele hipotiroidismului
Principalele simptome care indică această boală sunt:
- Oboseală extremă, un nivel scăzut de energie, somnolență, dorința de a dormi mai mult
- Pierderea poftei de mâncare, organismul are nevoie de mai puține calorii
- Puls lent pentru că un nivel scăzut de hormoni tiroidieni încetinește funcționarea inimii și poate apărea chiar și un ritm cardiac scăzut din cauza bradicardiei
- Scăderea temperaturii corpului, senzație de mâini și picioare reci
- Sensibilitatea la frig, umflare, paloare a mucoaselor
- Dureri reumatoide și la nivelul articulațiilor
- Modificări menstruale, un nivel mai ridicat al colesterolului, dureri musculare
- Scolioză, modificări cronice ale articulațiilor
- Tendință de acumulare de țesut adipos mai ales pe șolduri
- Constipație, sentimente opresive, depresie, căderea părului
- Apnee de somn, deficit de vitamina B12, anemie cu o carență de fier
- Umflarea în jurul feței, mai ales sub ochi
- Umflarea țesuturilor conjunctive ale corpului, ce căptușesc vasele de sânge, mușchii, intestinul, sistemul nervos, glandele, membranele mucoase.
În diagnosticul de hipotiroidism apar și următoarele probleme:
- Crize de depresie, oboseală
- Voce aspră, piele uscată, durere cronică
- Păr subțire, probleme dentare
- Infecții recurente, tulburări digestive.
Senzația de frig – un simptom al hipotiroidismului
Conform studiilor cercetătorilor, la persoanele care sunt diagnosticate cu o disfuncție a glandei tiroide și urmează o terapie cu substituție hormonală s-a observat iarna o scădere a nivelului de triiodotironină (T3).
În sezonul rece, hipotiroidismul se poate agrava, mai spun cercetătorii. Din cauza frigului în anotimpul de iarnă, organismul are nevoie de un plus de triiodotironină (T3) pentru procesul vital denumit termogeneză.
Studiile cercetătorilor sugerează că:
- În timpul unei ierni blânde, glanda tiroidă poate menține un nivel constant de triiodotironină (T3) dacă nu există alte patologii ale ei; temperaturile scăzute fac organismul să crească activitatea metabolică în scopul de a menține căldura internă și rata metabolică mai înaltă stimulează glanda tiroidă să producă mai mulți hormoni T3 și T4
- Afecțiunile și bolile de iarnă alături de factorii de stres pot duce la ajustări hormonale pe care organismul le face fiind nevoit să răspundă la provocările de mediu
- În caz de ger, la persoanele sănătoase s-a observat o scădere a concentrației de triiodotironină (T3).
În caz de tulburări ale glandei tiroide, situația se complică.
Studiile cercetătorilor au arătat că:
- În anotimpul cald, nivelul de triiodotironină (T3) este mai mic la o persoană cu o afecțiune a glandei tiroide, decât nivelul de T3 la o persoană sănătoasă
- Iarna însă apare o necesitate de T3 pentru procesul de termogeneză, însă dacă tiroida are o problemă de sănătate este posibil să nu poată să secrete destul T4 pentru a compensa deficitul de T3
- La persoanele cu hipotiroidism este necesar o terapie de substituție hormonală.
Ce efect are suplimentarea cu iod și seleniu asupra funcției glandei tiroide?
Această terapie cu iod și seleniu ajută la funcționarea normală a glandei tiroide, arată un studiu realizat de cercetări. Studiul sugerează că nivelul scăzut de iod și seleniu poate compromite funcția glandei tiroide.
Cercetătorii spun următoarele:
- Iodul face parte din hormonii tiroidieni, din triiodotironină (T3) și tiroxină (T4)
- Seleniu ajută în conversia T4 în T3
- Dacă este un deficit de iod, atunci apare și o scădere a funcției glandei tiroide
- Deficitul de seleniu poate afecta funcția normală a hormonilor tiroidieni, poate crește stresul oxidant asupra glandei tiroide și scădea conversia hormonilor T4 în T3.
Ambele oligoelemente – iod și seleniu – sunt importante. Oamenii care au o alimentație dezechilibrată pot avea un nivel scăzut de aceste oligoelemente.
O lipsă de seleniu poate avea și alte efecte adverse asupra sănătății oamenilor. Deficitul de acest microelement poate duce la dezvoltarea și progresia bolilor tiroidei și de aceea este necesară suplimentarea de seleniu.
O lipsă simultană de iod și seleniu va duce de asemenea la agravarea unor boli tiroidiene.
Pentru a preveni bolile glandei tiroide trebuie de evitat factorii de risc, cum ar fi: stresul, leziunile gâtului, alimentația nesănătoasă, radiațiile ionizante, obiceiurile proaste, poluarea. De asemenea, este recomandat de a obține o cantitate suficientă de iod din alimente, de a renunța la fumat și de a dormi suficient noaptea. În acest mod se poate reduce riscul de îmbolnăvire a glandei tiroide. Medicii spun că este bine de realizat măcar o dată pe an o ecografie preventivă a glandei tiroide și desigur efectuarea unei analize pentru hormonii tiroidieni.