Ți s-a întâmplat să ai febră și bășicuțe la buze sau în jurul gurii? Aceste simptome indică o infecție care este mult răspândită în lume și din păcate este și cu incidență mare de amplificare. Cel mai important factor favorizant al infecției este nerespectarea igienii.
Dacă îți închipui că herpesul este doar o infecție a buzelor te înșeli, este mult mai grav de atât, reprezintă o infecție virală (cu virusul HSV 1), deosebit de contagioasă, care poate da complicații la persoanele ce au imunitatea scăzută. Prin tratament corect infecția se poate ameliora, dar după un timp poate recidiva. Virusul HSV 1, la fel ca și virusul HSV 2, nu se poate elimina complet din organism, medicii spun că va persista pe tot parcursul vieții în interiorul anumitor celule nervoase.
Factorii care pot duce la reactivarea virusului herpes aflat în stare latentă în organism sunt: oboseala, stresul, expunerea la frig, ciclul menstrual, surmenajul, stările febrile, anumite infecții și boli grave (ca de exemplu leucemia, cancerul, SIDA). Oamenii cred în leacuri băbești, că acestea ar putea trata o astfel de infecție. Ei se tratează acasă cu diferite preparate – lingură de lemn încinsă, pastă de dinți, ness, frunze de varză – însă rezultatele nu sunt mulțumitoare.
Specialiștii în domeniul medical nu recomandă astfel de leacuri, ei spun că doar medicamentele pot combate simptomele acestei infecții virale. În general bășicuțele de la buze sunt cu lichid, au forma unor vezicule destul de urâte care se pot extinde și pe mucoasa cavității bucale sau în jurul buzelor, uneori apar și pe limbă, faringe și gingii. Alte simptome frecvente în cazul infecției cu herpesul HSV 1 sunt: febra, durerile și senzația de usturime la înghițire.
Dacă se aplică un tratament corespunzător veziculele se cicatrizează și dispar în 7-14 zile. Cel mai bun tratament contra herpesului HSV 1 la buze este cu acyclovir. În concluzie, dacă ai simptomele unei asemenea infecții este bine să mergi la farmacie și să te tratezi prin auto-medicație, pur și simplu cumperi un unguent cu acyclovir, citești instrucționile și aplici conform acestora, pe buze. Alte aspecte importante pentru a scăpa de stările neplăcute cauzate de herpes:
- bășicuțele de pe buze trebuie lăsate descoperite, nu se pune niciodată peste ele plasture simplu sau cu rivanol
- nu trebuie folosite leacuri băbești de niciun fel
- veziculele nu se tratează cu iod, alcool sau rivanol
- nu se aplică pe leziunile de la buze alte antibiotice decât acyclovir, pentru că nu sunt eficiente
- este foarte importantă păstrarea igienii mâinilor
- pentru ameliorarea simptomelor care apar la gingii sau limbă, deci în general în cavitatea bucală, se recomandă clătirea gurii cu ceai de mușețel; acest preparat naturist ajută și la ameliorarea unor stări proaste ce apar în urma unor tratamente sau probleme stomatologice (extracții, abcese, infecții, inflamații, etc).
Complicațiile herpesului
Dacă nu se aplică tratamentul cu acyclovir, herpesul se poate agrava și poate afecta chiar și ochii, atât de grav încât să se ajungă chiar la pierderea vederii. Dacă apar stări neplăcute la ochi trebuie mers neapărat la un medic oftalmolog. Nu încerca să te tratezi singur la ochi, să aplici unguent ce are cortizon sau alte leacuri de care ai auzit la diverse persoane sau despre care ai citit pe Internet.
De asemenea, această infecție netratată se poate extinde spre alte organe – ficat, piele, plămâni – sau pe piele, și astfel se produce îmbolnăvirea organismului (mai ales în cazul unor pacienți cu imunitatea scăzută). La bebeluși riscul de complicații grave este mare, o astfel de infecție poate produce encefalită herpetică sau poate fi chiar mortală (dacă nu se aplică un tratament corect la medic, cu acyclovir).
În cazul când simptomele acestei boli sunt grave este recomandat să se consulte medicul, acesta va ști exact ce medicamente să prescrie pentru combaterea lor.