Sindromul articulației temporo-mandibulare este o tulburare a sistemului masticator care se dezvoltă în articulații, mușchi și discurile articulare ale mandibulei. Lista de simptome este destul de lungă și în plus acestea sunt greu de suportat având în vedere durerile ce apar la mestecat, la nivelul articulației maxilarului și care iradiază spre umeri, gât și față. Un medic stomatolog va putea spune exact dacă există posibilitatea să suferiți de acest sindrom.
Pentru a verifica dacă există o aliniere greșită a articulațiilor maxilarului se poate proceda astfel: se pun degetele în urechi pentru a nu auzi nimic, se deschide și se închide încet maxilarul și în mod normal nu trebuie să se audă niciun zgomot făcut de articulațiile acestuia. Dacă apare un păcănit este clar că articulațiile maxilarului nu sunt corect aliniate și poate fi vorba despre sindromul articulației temporo-mandibulare.
Mandibula și osul mobil al maxilarului cu osul temporal sau osul ce formează lateralele craniului sunt conectate prin această articulație temporo-mandibulară. În cazul sindromului articulației temporo-mandibulare nu se poate deschide gura larg, apar zgomote ca un păcănit în timpul mișcărilor articulației și atunci când se mestecă alimentele. De asemenea, se produc dureri de cap, dureri de dinți, stări de amețeală, senzație de țiuit în urechi, durere și presiune în spatele ochilor, dureri de urechi și imposibilitatea de a deschide normal maxilarul.
Dezechilibrele sistemului masticator își pun amprenta asupra întregului organism. Dacă osul maxilarului, ligamentele paradontale, articulația maxilarului, dinții nu sunt potriviți normal, într-o poziție de echilibru, acest lucru se va vedea pe fața persoanei iar în plus alinierea anormală a dinților face ca închiderea maxilarelor să nu se facă corect. O aliniere greșită a dinților (din cauza faptului că unii sunt prea lungi, de exemplu caninii) face ca să apară tensiuni musculare, dureri de gât, dar și dureri de spate și de umeri.
Această problemă a dinților poate fi rezolvată foarte ușor de un medic stomatolog. Dacă problema este tratată cu indiferență, în timp se ajunge la o tulburare a sistemului masticator, la tensiuni acumulate la nivelul maxilarului, la sindromul articulației temporo-mandibulare. Îngrijirea dinților este importantă, tratamentul stomatologic se realizează rapid și ajută la punerea în echilibru a mușchilor maxilarului, a articulației și osului maxilarului.
Sindromul articulației temporo-mandibulare provoacă dureri ale mușchilor maxilarului, ale articulațiilor maxilarului în timpul mestecatului, deschiderea restricționată a gurii, dureri de gură, gât, cap, față, dureri de umăr și spate, probleme la nivelul coloanei vertebrale, probleme cu alinierea dinților, rotirea limitată a capului.
Acest sindrom apare la cel puțin 10% din populație. În general nealinierea corectă a dinților face ca o parte din aceștia să nu fie deloc folosiți în masticație, iar unii să fie utilizați excesiv. Aceste abateri par minore însă în timp au mari repercursiuni asupra danturii și dau stări dureroase și în zonele adiacente. În timp efectele sunt mari și nocive și asupra altor organe. Mergeți la un medic deoarece stabilirea diagnosticului este un procedeu nedureros.
Cauzele sindromului articulației temporo-mandibulare sunt stresul, scrâșnitul din dinți, loviturile puternice în maxilar și bărbie, mușcătura greșită, postura greșită, obiceiul de a ține telefonul între maxilar și umăr, mestecatul gumei, mestecatul alimentelor doar într-o parte a gurii, suptul degetului, lucrările dentare greșite.
Bruxismul sau scrâșnitului din dinți este o afecțiune care datorită stresului face să apară o încleștare și o mișcare a dinților în timpul somnului. Acest mod de eliberare a tensiunii acumulate în exces duce la apariția sindromului articulației temporo-mandibulare.
Alte cauze sunt leziunile apărute la nivelul maxilarului după un accident de mașină, leziunile suferite în antrenamentele sportive, artrita, anchiloza sau reducerea mobilității articulare, calcifierea ligamentelor, nealinierea corectă a dinților, caractristici faciale congenitale, malformații din naștere, devieri dentare, anomalii de dezvoltare ale maxilarului la copii, creșterea prea rapidă a osului maxilarului, tulburări dentare, deplasarea sau pierderea unui dinte sau a mai multor dinți, mișcarea într-o parte a discului în articulația temporo-mandibulară, întinderea ligamentelor, deformări faciale, anomalii articulare.
Dacă aveți una din problemele de mai sus, dureri la mestecat, senzația că nu puteți deschide suficient gura, dureri de cap, dureri pulsatile la ureche, sensibilitate a mușchilor maxilarului, senzația de frecare și apariția zgomotului la deschiderea gurii sau în timpul masticației, trebuie să mergeți al un medic pentru că acestea sunt semne care indică sindromul articulației temporo-mandibulare. Deseori durerea apare după trezire sau în timpul somnului.
Tensiunea este prezentă deoarece stresul acumulat o provoacă iar prin scrâșnetul sau frecarea dinților se încearcă eliberarea ei. Foarte important este evitarea stresului în prevenirea sindromului, deoarece acesta este principalul factor de risc, mai ales la oamenii care nu au alte probleme de sănătate de care am amintit mai sus. Pentru aceasta trebuie respectate orele de somn, trebuie administrate suplimente de vitamine din complexul B, zinc, L-tirozină, vitamina C cu substanțe bioflavonoide și de urmat o dietă echilibrată, care să cuprindă legume, fructe, semințe, iaurt, carne fără grăsimi.