Manipularea produselor alimentare trebuie sa se faca intr-un mod corect, igienic, pentru a nu se ajunge la infectii si intoxicatii alimentare, periculoase pentru sanatate. Medicii spun ca numarul de cazuri cu boli provocate de microorganisme, paraziti, bacterii si virusi, au crescut in ultimii ani.
Astfel de boli digestive sau ale tractului gastro-intestinal afecteaza mai ales persoanele care au imunitatea scazuta: copiii, batranii sau cei aflati in stare de convalescenta. Principalele simptome care apar sunt: stari de greata, diaree, vasaturi, dureri de cap si crampe abdominale.
Agentii patogeni pot proveni din alimente crude deja contaminate: carne, peste, legume, oua, sau de la persoanele infectate, ori de la insecte, rozatoare si animale de companie care au acces in bucatarie.
Contaminarea alimentelor se poate realiza destul de usor
Este suficient ca un aliment contaminat sa fie despachetat alaturi de un altul bun si astfel transmiterea microorganismelor are loc imediat. De asemenea, transmiterea acestora se poate face prin ambalaj, ustensilele de bucatarie sau cutitele ce nu sunt bine spalate. Foarte important este ca suprafata de lucru sa fie curata, bine igienizata, la fel si ustensilele si asa mai departe.
O atentie deosebita trebuie acordata produselor din carne cruda, tocata, peste crud, fructe de mare, lapte crud si altele asemenea, sau derivatelor din acestea (din peste si lapte). Nu se cumpara produse care sunt expirate, data de pe ambalaj trebuie sa garanteze ca produsul este bun, ca nu are probleme de miros, gust, aspect si consistenta.
Atentie cu alimentele refrigerate sau congelate. Acestea daca nu se folosesc imediat acasa, trebuie obligatoriu depozitate cat mai curand la frigider, deoarece daca sunt tinute timp indelungat (datorita rutei de transport ce este prea mare) se poate ajunge la contaminarea lor cu germeni ce se inmultesc si degradeaza produsul. Mai mult decat atat, astfel de produse trebuie depozitate in cutii de plastic acoperite.
Este important ca sucul de carne de la un produs sa nu picure pe alt produs, igiena este foarte importanta. In frigider este recomandat sa nu se depoziteze prea multe pachete congelate intr-un sertar astfel incat sa nu mai existe spatiu suficient intre ele, deoarece in acest fel se impiedica circulatia suficienta a aerului printre alimente. Produsele perisabile trebuie consumate cat mai repede din momentul in care au fost desigilate.
Cei care au animale de companie, este necesar sa nu le lase sa intre in bucatarie, sau in orice caz sa le tina cat mai departe de locul unde se prepara mancarea sau se tin alimentele. Igiena este foarte importanta atat la locul de munca in bucatarie cat si in frigider. Intotdeauna frigiderul trebuie curatat o data pe saptamana, sters de praf sau de resturi sau pete ce raman de la ambalajul alimentelor, etc.
Cei care gatesc trebuie sa fie atenti la igiena inainte de a se apuca de treaba si anume: sa aiba mainile si hainele curate, sa nu poarte bijuterii pe maini, parul trebuie prins la femeile ce au o podoaba capilara lunga pentru a evita caderea firelor de par in mancare. Intotdeauna mainile trebuie bine spalate cu apa si sapun dupa ce s-a mers la toaleta, dupa ce s-a pus mana pe deseuri sau cosul de gunoi, pe animale de companie, sau dupa ce s-a dus mana la gura in timp ce s-a stranutat, inainte si dupa ce s-a mancat, sau dupa ce s-a pus mana pe diferite obiecte ce este posibil sa fie contaminate.
In bucatarie toate ustensilele trebuie pastrate curate, manerele de sertare, masina de spalat vase, chiuveta, frigiderul, prosoapele de sters, aragazul, hota, masa, etc. Vasele de bucatarie trebuie bine spalate cu detergent special pentru curatarea lor, clatite cu apa curata si eventual sterse cu un prosop curat inainte de a fi utilizate.
Specialistii recomanda sa nu se foloseasca aceleasi ustensile pentru alimentele crude si cele gatite. De asemenea, se utilizeaza un cutit pentru taierea carnii crude si un alt cutit pentru taierea legumelor si fructelor.
Ustensilele de taiat si preparat mancarea se spala cat mai des, de cate ori este nevoie. De asemenea, mainile trebuie mereu spalate dupa ce se manipuleaza alimentele crude. Foarte mare atentie trebuie atunci cand se utilizeaza alimentele crude in sensul ca nu se pun pe suprafete ce nu sunt perfect curate. Este vorba despre aragaz, chiuveta, frigider, recipiente si asa mai departe. Daca se pune mana pe un astfel de obiect ce poate fi murdar, contaminat sau neigienic, este recomandat spalarea lui, a mainilor inainte de a pune mana pe alimentele crude.
Fructele, legumele si salatele din piata sau supermaketuri pot fi si ele contaminate, de aceea se impune spalarea lor bine cu apa curata. Ouale trebuie obligatoriu pastrate la frigider la temperatura de 7 grade Celsius si folosite inainte de data de expirare care apare pe ambalaj.
Carnea cruda de pui sau pestele crud este bine sa fie bine spalate sub jet de apa dupa ce au fost decongelate. Dupa ce au fost bine spalate, se absoarbe apa cu un prosop de hartie si apoi acesta se arunca. Ustensilele pentru taierea carnii sau pentru prepararea acesteia trebuie bine spalate, astfel incat sa fie perfect curate.