Sumacul-ornamental (Rhus glabra) folosit in homeopatie

0
369
Sumacul-ornamental (Rhus glabra) folosit in homeopatie

Sumacul-ornamental este un arbust inalt de 2 m, cunoscut si cu numele de sumacul-neted si denumirea stiintifica de Rhus glabra. Acest arbust este originar din America de Nord si face parte din familia Anacardiaceae.

Are tulpina de culoare gri-roscata, frunzele penate, grupate cate 11-31 pe cate o ramurica, fiecare cu lungimea de 6-10 cm si marginile dintate. Florile sunt adunate sub forma unor inflorescente mari de culoare verzuie-galbuie, iar fructele sunt sferice cu perisori rosiatici, au diametrul de 0,3-0,4 cm. Inmultirea acestui arbust se realizeaza prin butasi sau seminte.

Acest arbust poate fi cultivat in parcuri si gradini, in general in locuri insorite, in diferite tipuri de sol. Sumacul-ornamental a fost utilizat in medicina traditionala inca din vremuri de demult, chiar si vechii amerindieni foloseau scoarta si radacina arbustului in tratamentul bolilor venerice sau hemoroizilor.

Astazi partile acestui arbust se utilizeaza in preparate homeopatice care au efecte antipiretice, astringente, diuretice, antiinflamatorii si antidiareice. Tinctura are efect bun in tratamentul afectiunilor din zona bucala, a aftelor, gingivitei, faringitei, impontentei si diareei.

Sumacul-ornamental

In zona mediteraniana creste sumacul (Rhus coriaria) – un arbust care nu depaseste 3 m inaltime si face parte din aceeasi familie Anacardiaceae. Are frunzele compuse, cate 4-7 pe fiecare crenguta, distribuite in perechi doua cate doua, de forme lanceolate si culoare verde. Fructele sunt mici si rotunde, asemanatoare unor boabe de mazare, acoperite de perisori rosiatici.

Citește și:  Dieta la 20 de ani

Acest arbust prefera locurile stancoase si malurile abrupte. Florile sunt mici, cu petale albe-galbui, grupate in inflorescente mari. Perioada sa de inflorire este in lunile de vara, iar cea de coacere a fructelor in lunile de toamna. Sumacul creste mai ales in regiunea italiana Macchia si este cunoscut si cu numele de sumacul-sicilian sau sumacul-de-tanin.

De la sumac se recolteaza radacina, frunzele, fructele, scoarta si florile. Toate sunt apreciate pentru proprietatile lor astringente puternice si antidiareice slabe. In special frunzele sunt bogate in tanin si au efect astringent, hemostatic si diuretic.

Fructele uscate si macinate erau folosite demult ca mirodenie in gastronomie (sub forma unui praf rosiatic cu gust acrisor), iar frunzele erau utilizate pentru vopsirea fibrelor naturale in nuante de verde, galben, negru. Sumacul se utilizeaza doar la recomandarea unui medic specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.