Tamarillo (Cyphomandra betacea) si importanta fructelor sale

0
687
Tamarillo (Cyphomandra betacea) si importanta fructelor sale

Tamarilllo este un arbore vesnic verde care creste foarte rapid insa nu mai mare de 6 m. Face parte din familia Solanaceae, are denumirea stiintifica de Cyphomandra betacea, iar in popor este cunoscut cu numele de arborele-de-tomate probabil datorita gustului fructelor sale ca la tomate.

Ca aspect general arborele pare destul de delicat, este originar din America de Sud unde creste in regiunile tropicale si subtropicale, cu sol afanat, slab-acid, bine drenat, la altitudini de pana la 3000 m si cel putin 1000 m. De cativa ani buni este cultivat si in Noua Zeelanda, Israel, Africa si sud-estul Asiei.

Are frunzele in forma de inima, verzi pe tot parcursul anului, carnoase, acoperite cu perisori foarte fini si care daca sunt presate putin intre degete emana un parfum ciudat. Perioada de inflorire a arborelui este intre lunile septembrie-februarie.

Fructele au culoare variabila (galbena, rosie, violet), sunt ovale cu miez moale si multe seminte. Pielita fructelor este lucioasa si neteda, astringenta, iar pulpa suculenta. Aceste fructe tropicale au gustul si aroma ca la tomate, doar putin mai acru.

Citește și:  Care sunt beneficiile uleiului de camelina si cat de sanatos este acesta?

Tamarillo

Fructele acestui arbore sunt numite tamarile, contin fibre, minerale (mai ales fosfor) si vitamine si pot fi consumate proaspete in salate sau fierte in diferite preparate pe baza de legume.

Din ele se prepara sosuri, sucuri, gemuri si diferite alte deserturi. Din punct de vedere medicinal tamarilele sunt apreciate pentru proprietatile lor antioxidante si vitaminizante, precum si de consolidare a sistemului imunitar al organismului si de combatere a stresului.

Principalele vitamine din fructe sunt C si E, foarte importante pentru sanatatea organismului. Fructele rezista la temperaturi de 3-4 grade Celsius o perioada de 12 saptamani, insa cel mai indicat este sa fie consumate in stare proaspata. Din ele se poate face un suc delicios, iar din seminte se extrage uleiul vegetal ce poate fi utilizat in alimentatie, industria vopselelor si la obtinerea unor produse cosmetice.

Sucul de fructe necoapte ajuta la decolorarea tesaturilor colorate cu vopsele naturale. Fructele care nu sunt suficient de bine coapte au gust acru si sunt mai greu de mancat de persoanele care sunt iubitoare de fructe mai dulci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.