Tehnici de masaj pentru diferite afecțiuni – Terapii de armonizare și însănătoșire a corpului

0
503
Tehnici de masaj pentru diferite afecțiuni – Terapii de armonizare și însănătoșire a corpului

Masajul este o terapie care acționează la nivel fizic, psihic și mental. Ajută la modelarea corpului, la îmbunătățirea formelor la femei, la relaxarea organismului, la obținerea unei stări interioare bune, la dinamizarea structurii fizice, psihice și mentale.

Prin masaj se acționează asupra pielii și sistemului muscular, dar și asupra ligamentelor și articulațiilor. Masajul ajută la eliminarea celulitei, a țesutului adipos, la tonifierea pielii. În plus sunt vindecate anumite afecțiuni și stimulate organele interne. Astfel se poate scăpa de constipație, de indigestie, balonare, de grăsimea în exces, de aspectul de coajă de portocală al pielii. Masajul are efect benefic asupra psihicului, contribuie la armonizarea acestuia, sunt eliminate blocajele emoționale, tensiunile nervoase, stările de depresie, delăsare, lipsa apetitului alimentar și a celui sexual. Prin masaj sunt îndepărtate tulburările de la nivel somatic, ce țin de sfera intelectuală, este înbunătățită funcția mentală și este promovată gândirea constructivă.

Una din cele mai comune tehnici este masajul uscat, care se face cu degetele și palmele pe pielea corpului. Mișcările se fac ușor, lent, într-un singur sens. Trebuie îndreptate spre zona cardiacă, iar presiunea asupra pielii și intensitatea se cresc gradat, nu deodată, pentru a încălzi treptat tegumentul. Masajul trebuie să fie ca o mângâiere, plăcut, cu mișcări învăluitoare, în niciun caz nu trebuie să creeze stări de durere sau usturime. Locul în care se execută masajul trebuie să fie călduros, acest lucru va ajuta pacientul să se relaxeze, să nu fie deranjat de variațiile de temperatură.

Scopul masajului este pentru relaxare, pentru tratamentul unor efecțiuni sau pentru înfrumusețarea unor zone ale corpului. Prin masaj se detensionează musculatura și diferite zone ale corpului, apoi se aplică un masaj de remodelare. Oamenii își pot face un automasaj care presupune experiență proprie și are avantajul de a ști cu claritate zonele care trebuie masate, relaxate, detensionate, pentru a scăpa de disconfortul creat.

Câteva reguli de automasaj: Pentru masajul gâtului se freacă palmele între ele pentru a se încălzi și apoi se pun pe piele și se execută mișcări lente în sus și în jos. Pentru detensionarea degetelor de la picioare, se contractă și se relaxează degetele de câteva ori. Talpa stângă se masează cu mâna dreaptă, iar talpa dreaptă se masează cu mâna stângă. Mișcările în zona abdominală trebuie să fie blânde și circulare, în sensul acelor de ceasornic cu mâna dreaptă și în sens invers acelor de ceasornic cu mâna stângă. Masarea taliei se face cu ambele mâini, de sus în jos. Spatele se ține cât mai drept cu puțiință.

O tehnică de masaj care ajută în eliminarea depozitelor de țesut adipos și în combaterea celulitei este cea de forfecare. Se aplică pe membrele inferioare, pe coapse și nu înainte de a încălzi zona respectivă înainte de forfecarea țesuturilor. Se pun palmele pe piele la o distanță de cel mult 3 cm și se execută mișcarea lentă de forfecare.

Ciupirea pielii este o tehnică de masaj care se face ușor fără a provoca durere. Se încălzește întâi pielea printr-un masaj uscat, apoi se prinde pielea cu degetul mare și degetul arătător de la mâna dreaptă, nu foarte tare, doar atât cât permite elasticitatea pielii și grosimea stratului cutanat. Masajul de acest tip trebuie realizat corect pentru deplasarea țesutului cutanat, fără a provoca învinețirea pielii.

Citește și:  Cresterea in greutate in timpul sarcinii

Tehnici de masaj

Mersul în cută presupune prinderea pielii cu degetul mare și cel arătător de la fiecare mână și este o tehnică de masaj foarte bună pentru eliminarea depunerilor de grăsime de sub piele. Masajul nu se face cu forță mare, fără a forța prea tare piele și fără a produce durere.

Pensarea este o altă tehnică de masaj pentru piele. Se prinde pielea cu degetele de la mâini și se crește mișcarea de torsiune treptat.

Pentru masaj se pot folosi soluții cu un grad ridicat de apă care nu mai țin însă de masajul uscat. Astfel se pot utiliza sucurile din fructe: de mere, de citrice, de morcovi, etc. Uleiurile vegetale sau soluțiile grase naturale sunt folosite de asemenea în tehnicile de masaj. Se poate alege uleiul de măsline, uleiul de rapiță, uleiul de in, uleiul de floarea-soarelui, etc. Toate au efect benefic asupra pielii, combat aspectul obosit, uscat, deshidratat și netonifiat al acesteia. Cu ajutorul acestor soluții se masează mai ușor pielea, mișcările sunt mai plăcute, mai line, mai blânde. Femeile în general preferă un astfel de masaj pentru înfrumusețarea corpului și relaxarea acestuia.

Uleiurile aromatice sunt utilizate frecvent pentru masaj. Acestea au proprietăți benefice și asupra corpului și asupra psihicului. Pentru combaterea insomniei se recomandă masajul cu ulei de mentă. Uleiul de lavandă ajută în detensionarea psihică, în eliminarea depresiei, temerilor, neliniștilor, insomniei. Uleiul de busuioc, scorțișoară și coriandru te scapă de stres, inhibiții și anxietate. Masajul cu uleiuri aromatice este o terapie care are rezultate foarte bune asupra corpului.

Elementele constituente din astfel de uleiuri ajung pe piele, intră în straturile acesteia prin masaj, apoi sunt purtați de sânge spre celulele corpului. Se pot prepara ușor creme și unguente naturale (din ceară de albine galbenă 20g, ulei din plante 80 ml și apă distilată 40 ml) care ajută în tratamentul afecțiunilor pielii. Ceara se încăzește și se amestecă cu apa distilată și uleiul din plante și astfel preparatul este gata. Cu aceste creme se masează o anumită zonă a pielii și se poate vindeca roșeața, iritația, aspectul de piele uscată, obosită, ridată, crăpată.

Pentru tonifierea a pielii se folosesc anumite sucuri și unguente pentru masajul ei. Cele mai indicate sunt: sucul de mere, sucul de grapefruit, extractul de cătină, unguentul de flori de sânziene, de arnică și sucul de rădăcină de leuștean. Arnica și gălbenelele au efect hidratant, de combatere a ridurilor, a pielii obosite și îmbătrânite prematur. Aceste plante se folosesc în masaj sub formă de soluții sau creme. Și infuzia din galbenele sau arnică are efect în reducerea aspectului neplăcut al pielii și în creșterea elasticității acesteia. Pentru îmbunătățirea circulației sângelui și combaterea celulitei este bună crema cu extract de ardei iute.

Aceasta stimulează metabolismul și elimină depunerile de grăsime. Dacă pielea este grasă și netonifiată, iar în plus apare și celulita, este necesar un masaj cu soluții astringente ca de exemplu: suc de grapefruit, suc de lămâie, suc de rodie. Alte plante cu efect astringent sunt salvia și coada-racului. Pentru stimularea metabolismului celular sunt eficiente următoarele plante: coada-calului, iedera, crețișoara, tătăneasa, lemnul câinesc. Acestea ajută în eliminarea vergeturilor, a celulitei și în accelerarea proceselor de regenerare a pielii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.