
Testul aminotransferazei alanina (ALT) masoara cantitatea care se gaseste in sange din aceasta enzima. ALT este localizat, cu precadere, la nivelul ficatului, dar se gaseste in cantitati mai reduse si la nivelul rinichilor, inimii, muschilor si pancreasului. ALT purta initial numele de transaminaza glutamat-piruvica (GPT). Aceasta analiza de sange se efectueaza pentru a vedea gradul de afectare hepatica, nivelurile normale fiind, de regula, cele scazute.
De cele mai multe ori, acest test este facut impreuna cu alte teste care sa verifice integritatea hepatica, de exemplu, AST (aminotransferaza aspartat), fosfataza alcalina, lactat dehidrogenaza si bilirubina. Atat testul ALT, cat si cel AST sunt cele mai specifice teste care se pot face in ceea ce priveste analizele de sange, la nivelul ficatului.
De ce ai face testul aminotransferazei alanina?
Testul ALT este indicat sa se efectueze pentru ca:
- Identifica afectiunile hepatice, precum ciroza si hepatita, cauzate de consumul excesiv de alcool, afectiunile ficatului provocate de consumul de droguri si hepatita virala.
- Poate evidentia gradul de afectare hepatica.
- Poate releva cauza unui icter – afectiune sangvina sau hepatica.
- Trebuie facut pentru a vedea care sunt efectele pe ficat, ale medicatiei hipocolesterolemiante si ale altor medicamente.
Exista o pregatire speciala inainte de test?
De regula, tot ce trebuie sa eviti inainte de a face testul aminotransferazei alanina este efortul fizic epuizant. Este foarte important sa iti anunti doctorul daca:
- Iei alte medicamente (echinacea si valeriana pot sa influenteze rezultatele testului ALT).
- Esti alergic la medicamente. Daca da, care sunt acelea.
- Esti sau este foarte probabil sa fii insarcinata.
Exista riscuri?
Probabilitatea existentei unui grad de risc, in conditiile in care tot ce presupune acest test este preluarea unei cantitati de sange din vena, este foarte scazuta.
- Poti ramane cu un mic semn, maximum o mica echimoza, la locul de intepatura, care va trece rapid.
- In foarte rare cazuri, vena se poate inflama, dupa efectuarea testului aminotransferazei alanina, dar acest eveniment se rezolva prin aplicarea unei comprese calde la locul patrunderii acului.
- Pentru cei cu probleme de coagulare, poate sa apara o sangerare indelungata, motiv pentru care este recomandat sa avertizezi medicul, daca suferi de asemenea probleme.
- Daca urmezi un tratament care presupune urmatoarele medicamente: Aspirina, warfarina (Coumadina), atunci trebuie sa anunti doctorul.
Rezultate:
Rezultatele testului ALT sunt, de obicei, disponibile in maximum 12 ore. Valorile normale difera, in general, de la spital la spital si de la laborator la laborator. Pe analiza ta de laborator va trebui sa scrie care este valoarea normala a testului aminotransferazei alanina, pentru a putea determina daca aceasta enzima este crescuta sau normala.

Este indicat ca, dupa efectuarea analizei, aceasta sa fie interpretata de catre medicul curant, care va actiona in consecinta, daca este cazul, foarte rapid. Este foarte important sa nu preiei initiativa de a lua medicamente la intamplare, fara sfatul medicului, pentru ca iti vei agrava starea de sanatate si iti vei pune in pericol viata. Chiar daca poate parea simplu, prescrierea de medicamente este una complexa, care presupune cunostinte temeinice.
Valori ridicate:
Valorile foarte ridicate ale testului aminotransferazei alanina pot fi cauzate de :
- Hepatita virala recenta
- O reactie la consumul de droguri
- Expunerea la tetraclorura de carbon
- Necroza tumorala extinsa
- Soc hemoragic
- Intoxicatii cu metale grele
Valorile usor crescute sau moderat crescute, pot indica:
- Mononucleoza
- Hepatita
- Consum excesiv de alcool
- Supradoza de acetaminofen
- Acumularea de depozite de grasimi in ficat
- Administrarea de medicamente ca : statine, antibiotice, chimioterapice, narcotice si barbiturice
- Ciroza hepatica de lunga durata
Ce poate influenta valorile testului aminotransferazeialanina?
Exista pacienti care nu vor putea face acest test sau testul va trebui amanat, pentru ca nu va avea valoare diagnostica, in cazul in care:
- Acestia iau medicamente prescrise de medic sau neprescrise
- Isi administreaza echinacea sau valeriana
- Isi administeaza injectii in muschi, au facut efort fizic intens sau sufera de leziuni musculare
- Au suferit interventii chirurgicale cardiace recente
Dupa anuntarea medicului curant, acesta va stabili modalitatea de intrerupere temporara cu cateva zile inainte, a medicatiei sau amanarea testului pana in momentul in care acesta nu va putea fi biasat de catre alti factori.
De retinut!
Testul aminotransferazei alanina (ALT) este, de cele mai multe ori, folosit impreuna cu testul AST (aminotransferaza aspartat), pentru a obtine raportul necesar diagnosticarii. Acest ratio este foarte important pentru stabilirea cauzei afectarii hepatice – alcoolica sau virala.
La copiii care sufera de leucemie acuta limfocitica (ALL), valorile crescute ale testului ALT sunt un semn al progresiei foarte rapide a bolii. Foarte multe afectiuni pot ridica valorile acestui test ALT, motiv pentru care sunt indicate si necesare si alte teste care sa confirme sau sa infirme un anumit diagnostic, pentru o mai mare siguranta si eficacitate. Inainte de a face testul, nu uita de intreruperea medicatiei, in cazul in care aceasta exista.