Cornul este un arbust cunoscut cu numele de cireșul Cornelian, după numele Cornelius. Arbustul are denumirea științifică Cornus mas. Fructele acestui copac – numite coarne – sunt comestibile și se pot găsi în această perioadă a lunii septembrie în piață. Ele acum sunt coapte și au proprietăți benefice pentru sănătate. Gustul lor este plăcut, dulce-acrișor, puțin astringent, sunt bogate în vitamine A, B1, B2, C, magneziu, calciu, taninuri, acizi, antioxidanți, substanțe flavonoide.
Mulți oameni trec pe lângă acest arbust în călătoriile lor din zonele montane și submontane și nici nu au habar că fructele lui sunt comestibile.
Tinctura de corn
Aceasta se realizează din fructe, frunze și scoarță de corn. Se pune într-un borcan din sticlă 20 g coarne (fructe de corn), 20 g frunze de corn și 20 g scoarță de corn; acestea se spală în prealabil. Se adaugă 200 ml alcool alimentar, din cereale, de 60 de grade. Se închide cu un capac și se lasă la macerat timp de 10-14 zile. După această perioadă de timp tinctura se strecoară și se păstrează într-o sticlă de culoare închisă.
Se administrează zilnic, înainte de masă, câte 30 de picături diluate în 50 ml de apă plată. Tratamentul se face minim 7 zile, sau cel mult 3 luni.
Tinctura din corn este un adevărat medicament, un tonic pentru sistemul digestiv, ficat și rinichi. Tinctura este folosită în medicina tradițională, are proprietăți terapeutice, ajută în tratamentul bolilor digestive și intestinale.
Alte beneficii
Coarnele au componente biologic active, care oferă multe beneficii organismului:
- Au proprietăți antiinflamatorii, astringente, antivirale, antibacteriene, tonice, antioxidante
- Ameliorează simptomele bolilor tractului gastrointestinal
- Normalizează tensiunea arterială
- Au mai multă vitamina C decât lămâile și măceșele, ajută în tratamentul gripei și răcelii
- Au efect hemostatic și pot opri sângerarea
- Calmează durerile de cap, sunt un bun remediu în caz de indigestie, icter, ciroză, paraziți intestinali
- Ajută în prevenirea și tratamentul diabetului zaharat, în boli coronariene și hipertensiune arterială
- Îmbunătățesc circulația periferică, promovează un drenaj limfatic în organism
- Ajută în curele de slăbire, accelerează metabolismul
- Combat anorexia, anemia, cresc pofta de mâncare
- Au efect antidiareic, calmează crampele, ajută în tratamentul enterocolitei, enteritei
- Previn scleroza, îmbunătățesc funcția ficatului
- Calmează nervii, îndepărtează febra, au efect bun asupra creierului
- Ameliorează durerile de gât insuportabile, îmbunătățesc vederea
- Tratează anemia, lombalgia (durerea de spate din regiunea lombară)
- Întăresc imunitatea organismului.
Despre aceste fructe, cercetătorii din China au spus că sunt mult mai eficiente în ameliorarea alopeciei decât ginsengul. Coarnele au efect bun asupra părului, ajută la creșterea firelor de păr, încetinesc degenerarea foliculilor de păr. Ele sunt folosite în medicina tradițională chineză în tratamentul căderii părului, al alopeciei.
Infuzia din coarne
Cornele se pun la uscat și se folosesc la infuzie, pot fi combinate cu diferite plante medicinale, cum este menta. Acest preparat are efect diuretic, antihipertensiv, antibacterian, antihistaminic, inhibă celulele canceroase să se dezvolte.
Infuzia din coarne are efect bun asupra nervilor, este tonică, antiinflamatoare, calmează stările de nervi, stopează diareea, tonifică ficatul și rinichii, ajută în tratamentul bolilor gastrointestinale. Infuzia se utilizează în cazuri de infecții bacteriene, impotență, dificultăți de urinare, amețeală, insuficiență renală sau hepatică, dureri de genunchi și altele.
La infuzie se pot folosi și frunzele de corn. De asemenea, din frunze se prepară un decoct ce ajută în caz de boli intestinale, scăderea poftei de mâncare, răceală, diabet.
Utilizarea coarnelor
Aceste fructe se utilizează proaspete sau prelucrate, în gastronomie. Sunt folosite la gemuri, jeleuri, sucuri, compoturi, siropuri, lichioruri, vinuri, băuturi răcoritoare.
Dulceața din coarne se prepară în lunile august-octombrie, când boabele sunt foarte bine coapte. La dulceață se folosesc 600 g coarne, 125 ml apă, 650 g zahăr. Se fierbe apa, se topește zahărul, se adaugă coarnele și se gătește la foc mic până ce dulceața se îngroașă.
Vezi aici un video despre fructele de corn: