Top 6 alimente benefice pentru sănătate – Proprietăți nutriționale unice!

0
187

1-boabe-de-cacaoSe știe deja că apa face minuni pentru sănătate, mai ales dacă este apă de izvor. Există numeroase alimente care sunt excelente pentru sănătate, unele sunt prezentate în acest articol. Află în cele ce urmează despre beneficiile unor alimente BIO care sunt folosite de persoanele care își doresc o alimentație naturală pentru promovarea sănătății organismului.

Top 6 alimente benefice pentru sănătate și longevitate:

1Boabe de cacao crude – Beneficii pentru sănătate

Boabele de cacao sunt mult mai bune decât pudra de cacao. De ce? Pentru că prin prelucrare la prese speciale (pentru a se obține pudra din cacao) se pierd o mare parte din antioxidanți. În cazul boabelor de cacao BIO vorbim despre cacao neprelucrară, de boabele naturale care provin de la arborele de cacao.

Cei care consumă frecvent ciocolată trebuie să știe că la ea se folosește cacao prăjită care nu este ca la boabele de cacao naturale 100%. Temperaturile înalte, prăjirea, afectează cu siguranță proprietățile pe care le are cacaoa. Prin prăjirea boabelor de cacao se diminuează considerabil efectele benefice și sănătoase ale boabelor de cacao naturale.

Prin urmare, dacă vreți să mâncați ocazional un aliment 100% natural, alegeți boabele de cacao. Acestea se consumă cu moderație, aroma lor este deosebită, ca la ciocolata neagră raw.

Boabele de cacao uscate au următoarele proprietăți pentru sănătate:

  • Conțin substanțe valoroase pentru organism, arginină, polifenoli antioxidanți, anandamide, seretonină, tiramină, feniletilamină, triptofan, dopamină.
  • Au foarte multe minerale care fac boabele să fie atât de sănătoase pentru organism. Sunt bogate în fier, calciu, magneziu.
  • Conțin de două ori mai mult magneziu decât nucile.
  • Au o cantitate mai mare de calciu comparativ cu laptele.
  • Boabele de cacao sunt bogate în fier. Au o cantitate de fier mai mare decât spanacul.
  • Conțin mai multe substanțe flavonoide decât se găsesc în ceai verde și afine.
  • Au proprietăți nutritive excelente pentru organism.
  • Îmbunătățesc starea de sănătate a organismului.
  • Au efect bun asupra bunăstării fizice și psihice.

Aceste boabe au gustul amar, de cacao raw, sunt apreciate mai ales devegani și vegetarieni. Aceștia le folosesc frecvent în alimentație. Ele pot fi consumate de orice persoană pentru că îmbunătățesc sănătatea și cresc longevitatea organismului.

Boabele de cacao reprezintă un super-aliment pentru organism.

2-boabe-de-cacao-bio

Efectele lor asupra sănătății sunt:

  • Au efect benefic asupra stării de spirit. Dacă mănânci boabe de cacao, ai senzația că te fac fericit. Conțin anadamină care este o substanță ce îmbunătățește starea de dispoziție, are efect relaxant.
  • Oferă un plus de energie în organism, combat oboseala și lenea.
  • Sunt sănătoase, sunt produse BIO.
  • Ajută la formarea oaselor și menținerea sănătății sistemului osos pentru că au magneziu.
  • Mențin sănătatea creierului, a inimii, reglează metabolismul.
  • Calmează durerile și crampele musculare.
  • Elimină durerile de cap, migrenele.
  • Ajută în tratamentul răcelii, tusei pentru că au teobromină. Această substanță este mai eficientă decât medicamentele ce au codeină.
  • Datorită conținutului de calciu, boabele de cacao mențin sănătatea mușchilor, dinților, oaselor.
  • Combat anemia datorită faptului că au fier. Dacă se combină cu vitamina C din citrice, fierul este absorbit rapid și în mod eficient în organism.
  • Îmbunătățesc circulația sangvină, reglează tensiunea arterială și bătăile inimii deoarece au antioxidanți. Aceste substanțe scad nivelul de colesterol din sânge LDL și protejează vasele de sânge împotriva aterosclerozei.
  • Antioxidanții reduc riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și cancer. Ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și previn îmbătrânirea prematură a organismului.

Boabele de cacao crude se pot cumpăra de la magazinele naturiste de tip plafar. De asemenea, se găsesc la anumite supermarket-uri, la produse BIO, ca de exemplu la Auchan (în orașul Iași). Alegeți boabe de cacao BIO, neprelucrate, netratate, care sunt 100% naturale!

3-alge-kelp-alga-bogata-in-iod

2 Alge marine brune, Alge Kelp – O sursă naturală de iod

Algele marine Kelp fac parte din familia Laminaria. Se găsesc în mări și oceane la adâncimea de 5-40 m. Aceste alge caută mereu lumina soarelui, cresc foarte repede, câte 10-60 cm pe zi și sunt bogate în minerale și viamine. Alga Kelp este considerată un super-aliment datorită bogăției de elemente active pe care le conține.

Alga Kelp are numeroase proprietăți și beneficii pentru organism.

Iată cât de bune sunt aceste alge pentru sănătate și de ce sunt recomandate pentru consum:

  • Aceste alge marine sunt bogate în vitamine. Sunt o sursă naturală de vitamina A, B1, B2, C, D, E.
  • Au foarte multe enzime și minerale.
  • Conțin iod, alginat de sodiu, fier, potasiu, calciu, cupru, zinc.
  • Au foarte multe proteine.
  • Alginații sunt considerate fibre care ajută la absorbția grăsimilor din organism. Au efect bun în dietele de slăbire.
  • Au o cantitate de 10 ori mai mare de calciu decât se găsește în lapte.
  • Conțin alginat de sodiu care elimină substanțe toxice, radioactive din corp.
  • Sunt bogate în iod, ajută în reglarea funcției glandei tiroide. Iodul este un mineral foarte important pentru această glandă deoarece ajută în reglarea hormonilor tiroidieni. Iodul poate ajuta astfel în normalizarea metabolismului în organism, în menținerea stării de sănătate.
  • Prin consumul de alge Kelp se poate trata hipotiroidia (care apare din cauza deficitului de iod) și astfel se scapă de stările de oboseală și de problema acumulării kg în plus (consecințele acestei afecțiuni a glandei tiroide).
  • Stimulează digestia, metabolismul.
  • Purifică sângele. Reduce nivelul trigliceridelor și combate degenerarea celulară.
  • Combat atacul nociv al radicalilor liberi, crește longevitatea și previne îmbătrânirea prematură a organismului.
  • Mențin sănătatea glandei tiroide, reglează secreția de hormoni ai tiroidei.
  • Ajută la prevenirea și combaterea obezității. Are efect bun în absorbția grăsimilor și digestia acestora. Mențin greutatea corporală în limitele normale.
  • Stimulează detoxifierea organismului.
  • Stimulează eliminarea excesului de apă din organism.
  • Mențin sănătatea unghiilor și a părului. Ajută la creșterea părului și la regenerarea acestuia. Anumite studii au arătat că algele Kelp au substanțe nutritive care cresc rezistența părului.
  • Conțin substanțe care hrănesc și hidratează pielea.

Este recomandat să se consume alge Kelp sub formă de salată de două ori pe săptămână pentru că sunt bune pentru sănătate. Se găsesc la magazinele cu produse naturiste sub formă de alge dezhidratate. Se țin în apă timp de 30 minute, se schimbă apa de câteva ori și apoi se pot consuma sub formă de salată. Se asezonează cu puțin sos de soia, usturoi, sare. Se pot servi cu orez fiert, această combinație este gustoasă.

5-orez-negru

3 De ce orezul negru este cel mai bun pentru organism?

Orezul negru este cel mai util pentru sănătatea organismului pentru că are proprietăți nutritive și gustative de neegalat. Are boabele cu un strat de culoare neagră. Se poate cumpăra de la anumite supermarket-uri, are prețul puțin mai mare ca orezul alb, dar merită! Acest orez este o raritate, este foarte bun pentru organism.

Citește și:  Este adevărat că somnul îngrașă sau este doar o vorbă?

Orezul negru nu se cultivă oriunde. Principalii cultivatori sunt China, Vietnam și Thailanda. Are denumirea științifică Zizania latifolia. Este cunoscut ca fiind un orez sălbatic din China. Planta este cultivată în China mai ales pentru boabele de orez care sunt bogate în substanțe nutritive dar și pentru tulpinele ei delicioase. Cu multe secole în urmă, acest orez era considerat o delicatesă, era consumat doar de împărat și oamenii importanți ai acestuia. Ei erau convinși de faptul că orezul negru le oferă viață lungă și sănătate.

Orez negru – Mod de preparare:

  • Înainte de a fi pus la fiert orezul negru se ține timp de 1-8 ore în apă.
  • Recomandat este să fie ținut cât mai multe ore în apă pentru a se elimina amidonul din boabe. Se poate lăsa peste noapte în apă și apoi se gătește a doua zi.
  • La o cană de orez negru se adaugă trei căni de apă și se fierbe timp de 30-40 minute.

Are gustul foarte bun, fin, puțin dulce, se aseamănă cu nucile. Merge perfect în preparate culinare alături de carnea de pasăre și pește. De asemenea, este bun cu fructe de mare sau cu sushi. Se combină perfect cu linte albă, linte galbenă, linte verde, fasole, năut. Mâncarea se poate aroma cu semințe și nuci mărunțite. De asemenea se pot folosi diferite arome de fructe și ierburi, coriandru, lămâie, mentă, castravete, mango, citrice și altele. Dacă se amestecă cu unt de nucă de cocos se obține un preparat sănătos și gustos.

De ce orezul negru este atât de special?

4-orez-negru-bucataria-asiatica

Orez negru – Proprietăți:

  • Este o sursă naturală de vitamina B9 și alte vitamine din grupul B.
  • Conține vitamina E și caroten.
  • Are de patru ori multe fibre decât orezul alb.
  • O porție de orez negru oferă doza zilnică de acid folic pentru un om adult.
  • Are o cantitate mai mică de sodiu decât orezul alb. Are și foarte puțin zahăr și gluten. Se poate spune că este aproape fără gluten pentru că această cantitate este redusă.
  • Este bogat în proteine și aminoacizi. Proteinele sale au 18 aminoacizi. Nu conțin glutamină și asparagină.
  • Conține o cantitate destul de mare de magneziu, zinc, fosfor, mangan.
  • Are și alte minerale importante pentru sănătate, în cantitate mai mică, iod, calciu, cupru și fier.
  • Are aminoacizi, ca de exemplu: lizină, treonină, metionină.
  • O cantitate de 100 g orez negru are 357 calorii.

Orezul negru – Beneficii pentru sănătate:

  • Cercetătorii au constatat că orezul negru poate reduce dermatita cu 32% și poate preveni agravarea inflamațiilor în organism.
  • Ajută în tratamentul bolilor cronice, deci este recomantat în regimul alimentar al bolnavilor.
  • Vindecă afecțiunile stomacului.
  • Are efect bun asupra glandelor renale.
  • Îmbunătățește vederea.
  • Are efect afrodisiac.
  • Previne cancerul, diabetul, hipertensiunea arterială.

Orezul negru se foloseste în mod frecvent în bucătăria asiatică, mai puțin în bucătăria europeană.

6-furcte-de-acai

4 Fructele de Acai sunt bogate în antioxidanți.

Acaiul este un palmier care crește în pădurile tropicale din Brazilia, în pădurile din Amazon. Fructele sale sunt de forma unor boabe care au elemente active foarte bune pentru sănătate. Cu ajutorul lor se oferă nutrienți corpului și se previn multe probleme de sănătate. Antioxidanții din fructele de Acai sunt în concentrație mare și sunt considerate substanțe miraculoase împotriva îmbătrânirii organismului.

Fructele de Acai – Proprietăți:

  • Au de 10 ori mai multe vitamine decât strugurii. Sunt bogate în vitamina A, B, C, E. Conțin fitosteroli, polifenoli, fosfor, potasiu, fier.
  • Au mai mult calciu decât laptele.
  • Conțin acizi Omega-3, Omega-6, Omega-9.
  • Sunt bogate în antioxidanți, depășesc fructele de pădure din acest punct de vedere.
  • Prin conținutul de antocianine scad nivelul de colesterol din sânge.
  • Au foarte multe fibre vegetale care oferă o senzație de sațietate și ajută în controlul apetitului alimentar. Aceste fructe sunt folosite frecvent în ditele de slăbire de către vedetele de la Hollywood.
  • Previn formarea cheagurilor de sânge datorită faptului că au în compoziția lor steroli vegetali.
  • Combat atacul nociv al radicalilor liberi (substanțe care dăunează organismului și produc cancer). Fructele de Acai previn procesul de îmbătrânire prematură al organismului.
  • Îmbunătățesc digestia, ajută intestinele să funcționeze mai bine.
  • Combat bolile, oferă energie organismului, mențin sănătatea inimii (datorită acizilor grași esențiali).
  • Cresc imunitatea organismului și previn oxidarea celulelor.

Fructele de Acai sunt considerate super-alimente datorită proprietăților antioxidante puternice. Dacă vrei să-ți revitalizezi organismul bea în mod frecvent câte un pahar de suc din fructe de Acai și alte fructe de pădure.

8-seminte-de-chia

5 Semințele de Chia

Aceste semințe sunt consumate îndeosebi de vegani. Provin din America Centrală și sunt cunoscute ca fiind super-alimente pentru că oferă multă energie organismului.

Semințele de Chia au următoarele proprietăți:

  • Sunt bogate în proteine, minerale (fier, zinc, magneziu) și antioxidanți.
  • Ajută la scăderea în greutate pentru că sunt bogate în fibre vegetale.
  • O cantitate de 3 linguri de Chia poate înlocui un ou.
  • Conțin acizi grași Omega-3 care sunt importanți pentru sănătatea inimii.

Semințele de Chia se adaugă frecvent la salate. De asemenea se face și pâine de casă din semințe de Chia.

9-fruct-baobab

6 Pudra de Baobab videcă bolile infecțioase.

Pudra de Baobab este considerată un super-aliment. Baobabul este un copac din Africa, numit Copacul vieții. Semințele și frunzele acestui copac ajută la vindecarea bolilor infecțioase.

Pudra de Baobab oferă următoarele beneficii organismului:

  • Îmbunătățește starea interioară.
  • Oferă o senzație de sațietate. Combate pofta de mâncare exagerată.
  • Are substanțe nutritive sănătoase.
  • Conține o cantitate de 6 ori mai mare de vitamina C comparativ cu portocalele.
  • Are de 2 ori mai mult calciu decât laptele.
  • Este bogată în vitamine B, antioxidanți, fier, fosfor, magneziu, potasiu.
  • Are de două ori mai mulți antioxidanți decât fructele Goji.
  • Conține fibre solubile și insolubile.
  • Crește imunitatea organismului.
  • Ajută în tratamentul răcelilor.

Pudra de Baobab are gustul dulce-acrișor, este delicioasă dacă se adaugă în sucuri naturale și limonade. Poate îmbunătăți gustul oricărui fel de mâncare. Este recomandată oricărei persoane, la copii, adulți, tineri sau bătrâni. Este recomandată mai ales persoanelor care fac sport pentru că are efect bun asupra organismului, oferă un plus de energie, reduce senzația de oboseală. Este folosită de cei care fac fitness și alte antrenamente sportive, în smoothie-uri și shake-uri proteice.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.