
Acest exercițiu se face destul de ușor, are avantajul că dezvoltă mușchii tricepși. Se face la dispozitivul numit helcometru, prin apucarea barei acestuia cu palmele și mișcări de coborâre-ridicare. Respirația se face corect, cu inspir pe partea negativă și expir pe partea pozitivă. Întotdeauna se alege mărimea greutății corespunzător nivelului de antrenament, a numărului de serii și de repetări.
Un sportiv începător trebuie să nu exagereze cu greutățile și să țină cont de recomandările unui instructor de la sala de fitness. Nu trebuie exagerat niciodată cu antrenamentul, specialiștii spun că trebuie evitat întotdeauna supraantrenamentul. Culturiștii profesioniști pot alege exerciții mai intensive, cu greutăți mai mari. Un astfel de exercițiu de tracțiune a barei cu priză îngustă din poziția în picioare poate fi făcut și de sportivii începători sau amatori, ajută la consolidarea și dezvoltarea mușchilor tricepși deci la formarea brațelor.
Tehnica trebuie învățată și aplicată corect, doar așa se obțin rezultate bune, se pot evita accidentările, întinderile de ligamente și durerile musculare. Pentru mărirea masei musculare este important antrenamentul dar și odihna și alimentația corespunzătoare.
Tracțiunea barei cu priză îngustă, din poziția în picioare – Mod de realizare
Trebuie să folosești un aparat cu tracțiune înaltă și să apuci bara cu mâinile dar astfel încât acestea să fie depărtate corespunzător lățimii umerilor. Stai în picioare, ții tălpile puțin depărtate corespunzător cu lățimea umerilor, iar antebrațele să fie paralele cu podeaua. Pentru a realiza acest exercițiu trebuie ca genunchii să fie puțin îndoiți în timpul mișcărilor. Pentru o bună stabilizare a trunchiului se ține supt abdomenul.
În timpul exercițiului încheieturile mâinilor se vor afla într-o poziție neutră. După ce ai apucat bara cu mâinile o împingi în jos atât de mult încât brațele să fie întinse complet, este important să ții brațele destul de aproape de trunchi. Când ajungi cu bara jos și brațele întinse complet vei menține această poziție timp de o secundă.
Apoi urmează mișcarea de revenire, trebuie să lași bara să se ridice și să ajungă la poziția inițială, de plecare, dar viteza ei să fie limitată. Când faci mișcarea de coborâre a barei nu este bine să te lași pe ea cu toată greutatea trunchiului și nici să apleci corpul înainte. Tehnica corectă de realizare a exercițiului presupune să menții spatele drept, umerii jos, capul sus, bărbia sus, privirea înainte, pieptul înainte și abdomenul supt.