Unghia-ciutei este o feriga mica de 10-15 cm, care creste in Asia, Europa si Africa de Nord in regiunile stancoase, insorite, ea fiind o planta care se dezvolta frumos sub lumina directa a soarelui. Are denumirea stiintifica de Ceterach officinarum si face parte din familia Aspleniaceae. In popor este numita si feriga-cu-solzi datorita frunzelor sale acoperite pe suprafata posterioara cu numerosi solzi de culoare maronie-ruginie.
Planta are frunzele lungi, penate, lanceolate, dintate pe margini. Sub frunze, de-a lungul nervurilor apar mici formatiuni cunoscute cu numele de sori, ce au spori care in momentul in care ajung la maturitate contribuie la reproducerea plantei (cad pe sol acid si umed si se inmultesc). Radacina este de forma unui rizom, iar florile lipsesc complet.
Unghia-ciutei este apreciata de mult timp ca planta medicinala, de la ea se folosesc frunzele datorita proprietatilor lor diuretice si antiinflamatorii, dar si radacina care se recolteaza in perioada lunilor septembrie-octombrie. De asemenea radacina are efecte emoliente, sedative, diuretice, antitusive si astringente.
Infuzia din frunze este eficienta in tratamentul afectiunilor urogenitale si respiratorii superioare, in eliminarea pietrelor la rinichi, dar si pentru calmarea tusei sau inflamatiilor gatului si gurii.
Principalele elemente active ale plantei sunt: acid galic, fenoli, hidrocarburi monoterpenice, taninuri, substente triterpene, amare, rasinoase, saponine, dar si alte substante antioxidante, antiseptice si antibacteriene. Planta este utilizata in diferite preparate cu efecte decongestionante, antiinflamatorii si astringente in tratamentul afectiunilor gatului, a mucoasei tesuturilor si pentru calmarea zonelor rosii ale pielii.